用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 口肌過敏
go

口肌過敏

我仔27個月,有口肌過敏的情況,不肯刷牙,亦很偏食,言語發展遲了九個月。想請教下有咩方法幫到佢改善呢? 同埋想問下隨著年紀長大,敏感的情況會否自然減少?

你好, 我都揾緊資料,

http://ying016.pixnet.net/blog/post/29681256-發展障礙個案的口功能問題的處理

另外你約言語治療師, 睇下會唔會有幫助

THANKS FOR YOUR SHARING! 我都開始做口內按摩,要成功減敏,唔知要做幾耐。

去搵個ST, 專做口肌, 佢地有D小工具, 同佢一齊上堂, 學哂D野返屋企日日同佢做訓練, 要日日做架, 我仔自閉症, 今年九歲, 我做呢D訓練做左七年, 係會有好大進步架...加油

回覆:Qlau 的帖子

口肌過敏係唔係生理上的病來ga, 有冇藥物醫治?

misshk12 發表於 12-8-13 00:28
我仔27個月,有口肌過敏的情況,不肯刷牙,亦很偏食,言語發展遲了九個月。想請教下有咩方法幫到佢改善呢? ...

口肌過敏係要長期作戰, 我仔由2.5歲對現在6.5歲都未完全攪掂, 但係會一日好過一日. 當然要每日做D口肌訓練, 個仔一定抗拒, 我當初同佢做口肌按摩比佢咬到成手損晒, 唉!當前世欠左佢

用電動牙刷刺激佢口唇等位置(外面) 等佢唔太抗拒後(可能要幾個月時間) 慢慢伸延入口腔, 電動牙刷效果好WORK.

回復 Qlau 的帖子

做0左7年,.....,你呢份堅持,我好敬佩

回復 why-me 的帖子

訓練都係長期作戰,由知道仔仔問題開始,我就知前世欠左佢

或者試0下針灸,我唔係買廣告
係見有家長分享做了針灸改善小朋友流口水問題
之前做0左好耐口肌訓練效果不大

回覆:apple~y 的帖子

好同意前世欠佢這句

其實,我小朋友沒有留口水的情況,但就不鐘意刷牙同埋偏食。所以本來都唔覺佢係口肌過敏,後來見ST,佢摸我小朋友塊臉話鬆,就check到應該係口肌過敏。經過一個月的按摩後,佢情況明顯改善左,依家肯刷牙。

引用:好同意前世欠佢這句 +

原帖由 hktkomama 於 12-10-11 發表
好同意前世欠佢這句
就係呢句金句,令我無怨無悔地照顧佢一生一世

回復 misshk12 的帖子

我想知點樣按摩, 因為我個女都係唔肯刷牙同徧食﹗

我仔有輪唔鐘意刷牙,但我地迫迫下佢又肯刷,不過刷得唔耐,仲有每次幫佢抹面都會掙扎...我諗我都會做下口肌訓練先得...

回覆:口肌過敏

請問口肌訓練點做?要找言語治療師嗎?我女開頭都唔鐘意刷牙,比佢看住我刷咗幾個月都可以了。當然咁細我都係幫佢刷。洗面都唔鐘意。呢d都係自閉徵兆?

回復 idak 的帖子

ST話先試下在臉上做按摩,例如:在人中位開始向兩邊推開(要俾少少力),及在下巴中心向兩邊推開,臉蛋中間向兩邊推(一邊向耳仔,另一邊向嘴)

回復 llam1210 的帖子

始終每個小朋友的情況不同,敏感度不同,你有看ST嗎?ST可以評估到小朋友那裏的肌肉敏感及咀嚼是否用力。

至於是否自閉特徵,我不知道,只知道言語遲緩的小朋友可能會有口肌過敏的情況。

thx﹗我唔識死直接按摩口入面, 比佢咬死咗﹗

可以找 OT 感覺統合評估, 學習感覺統合的減敏方法.

孩子還有其他感官敏感/ 緩慢/ 尋求嗎 ?