用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔區中學排位甚樣簡?
go

大埔區中學排位甚樣簡? [複製鏈接]

大埔區中學排位甚樣簡?
如題!請賜教!
   2    0    0    0

都要知道小朋友BANDING先可以揀...
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

agree...俾多D资料,才可回應

九龍小學排band1B,想近D回家。

回復 hi999999 的帖子

Redkoni的升中奌滴一二看了未?15和16頁係大埔區
你兒子係band1,只要不是邊緣人1c,可進取些,當然看完3次呈分試才決定吧!
以下是我排名,個人意見而已
迦密柏雨(咪撹錯迦密聖道)、莫丶王、恩主教丶沐恩(only 5 EMI)
MS SO)))))) 你意見如何?

Many Thanks!  
Does anybody know the DSE result of these school this year? Please share.

hi999999 發表於 12-8-15 20:40
Many Thanks!  
Does anybody know the DSE result of these school this year? Please share.

MST
http://achievement.mst.edu.hk/2012_public_exam.shtml

LTP
http://www.ltpss.edu.hk/CustomPage/335/Untitled-1.html

YY2
http://www.yy2.edu.hk/Sch_annoucement/schann_viewone.php?sa_id=1501

SFC
http://sunfc.school.hk/system/tool/webpage/index.php?charset=big5&netroom_id=1&tool_id=43696&channel=campus&tool_admin=0

回復 vincher 的帖子

認同

不過我會柏雨/莫記只揀一間做1ST, 第二會放王記...

回復 mrs.so 的帖子

我寫的那幾間,只是排位!要填表,當然迦密柏雨和莫記,二擇其一

有家長好進取, 進取到爆, 博到盡, 派得唔好又要話學校唔好...

此2間大熱,必定多人選!若他們明知山有虎,偏向虎山行,後果自負了!

MacMa  sorry, sorry!  should be   發表於 12-8-18 10:37
MacMa    發表於 12-8-18 10:35

今年我大仔小六, 我大仔進取過我, 我"升中選校候群症"就快病發....

relax....祝你仔仔派到心仪中学,add oil

回覆:vincher 的帖子

承你貴言! 已經四處揾中學資料!

那所中學係你心頭好?會否找直資?

mrs.so  直資已經有心水, 我會試英華/福建...  發表於 12-8-20 12:22

如果 1st choice  either 柏雨 or MST,  2nd choice 恩主教,  王記呢幾年有走下坡的現象, 唔建議做 2nd choice.

YuYuMother  2nd 只可恩主教或王記,兩間唔知應放邊間。看似恩記較好,但可能較多人爭?  發表於 12-11-29 14:05

回復 ricetaster 的帖子

我都有想過王記會5會放第二, 因為我唔喜歡王記放牛班, 不過我又喜歡王記數學強勁, 我識得大學講師朋友都係王記校友, 佢SUPPORT我仔入王記

我想王記/恩記其中一間放第二, 恩記我喜歡老師對稍遜既學生不離不棄, 恩記三四年換左兩次校長, 呢樣係我擔心行政方面會5會受影響, 不過恩記今年文憑試成績唔錯...

沐恩睇完呢兩年OPENDAY就有點高傲既感覺, 係太HARD SELL, 不過都係一間唔錯既英中選擇...

一切都要睇大仔自己爭唔爭氣, 繼續KEEP住而家既成績, 如果成績有上揚我會更加進取一點試跨區1A, 始終我而家睇緊既中學都係1C,選擇條件係要中學多活動, 呢個條件係我大仔要求的...

有無咩意見比到我...

大家會5會考慮校舍既大小架?
因我覺得大埔D中學校舍好似好細。

回復 hi999999 的帖子

0吾會,最緊要係合程度、校風~~

‹ 上一主題|下一主題