用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔區中學排位甚樣簡?
樓主: hi999999
go

大埔區中學排位甚樣簡?

回覆:問號mama 的帖子

我朋友都係sfc男仔小五 全級六十幾平均分六十幾唔到七十。

我朋友打算沐恩,保險線去孫中,最後心誠直資。

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回復 mrs.so 的帖子

mrs. so.
心誠係上水? 這間校風好嗎??

回覆:BK2002 的帖子

心誠係粉嶺圍對面,轉直資後改變好多,校風比以往好。

入到其他 Band 2 中學都無謂去心記。

回覆:ricetaster 的帖子

邊緣人就靠比錢讀英中,有得揀當然唔想。

大埔某熱門小學推薦家長去讀心誠,列心誠為英中行列,我聽到朋友講番出㴝都o 咀,好彩我朋友最後叩到廖萬石。

始終心記有相當比例嘅學生返學唔係讀書及品行欠佳, 咁好影嚮其他同學的上課及學習氣氛, 例如聖芳濟各都有同樣問題, 搞到壞學生影嚮埋有心向學的同學。

回覆:ricetaster 的帖子

嘩,講開聖,學生真係爛透透!男男女女乖啲純啲都比人打,昌盛華明有兩個街坊個仔比班人係學校打到入廠,連那打素青少年心理科醫生都勸唔好返學,係醫院住到有中學插班,最後兩個分別轉去x 慈及慈航,而家成績唔差,替佢地開心。

回復 ricetaster 的帖子

多謝你同mrs.so回覆! 吾好意思借樓主個位問問題, 見諒.

如果係平均分有80,係上水粉嶺點揀band2好? 禮賢會, 救恩,陳朱, 心誠? (廖萬石好過心誠?)

回覆:BK2002 的帖子

一試馬錦明,我好喜歡馬內外行政及學生支援。

原本我都好鍾意呢間, 但馬呢家係band1...無希望.亞仔係1尾2頭.

回復 BK2002 的帖子

宜家重有兩次呈分試未考, 所以有得追, 自行馬錦明 無 chance, 但如果追到 Band 1 尾, 大抽獎 馬錦明排第一可以博, 唔駛咁灰心。

BK2002  望係咁望...thx  發表於 12-9-18 15:13

To  :  YuYuMother

可能小兒讀緊恩主教所以偏心D, 建議你揀恩記,  尤其是唔係好谷得嘅小朋友, 王記是精英制, 恩記教學方針是有教無類, 會幫同學拔尖補底, 而且校風嚴謹,學生比較純樸,  Form 1 新生在上學期校方會安排學長帶新生出街午膳。

如果明顯較喜歡恩記咪揀囉!   我相信兩所中學嘅報名人數相差不大, 可能多咪多果幾十人。

YuYuMother  多謝你的意見,今年真是很難揀呢!因為減位問題,要步步為營。  發表於 12-12-2 09:45

我參觀完恩記, 我放心可以放第二, 因為呢位校長真係唔錯...

唔知我係5係聽完莫記覺得麻麻, 所以特別對恩記有好感, 我都有考慮過將恩記放一, 我唔駛讀到最叻最好, 可能我仔都無本事, 但我希望有間顧及學生既中學, 比我仔去到幾叻幾勁但學校放牛, 咁又點算!!!

恩記葉校長之前係高主教嘅副校長, 那時他一樣有教無類及曾有大幅提升籮底橙班別的成績,
恩威並施, 而唔係只靠高壓方法, 是一位有理念及情理兼顧嘅好校長, 恩記學生家長對佢有好
大期望。

P.S. 恩記在 F.2 -F.3 收一定數目的轉校生, 這些學生成績好堅! 點解佢哋會揀恩記, 自己諗
         吓喇!

坦白講, 大埔五間英中, 除柏雨及恩記, 其餘我都係麻麻, 王記係因為朋友所以推薦入去, 但我唔喜放牛, 莫記亞仔似乎無咩感覺, 沐恩我家老爺都係畢業生, 但佢都唔太主張個仔入沐恩!

而家等亞仔第二次呈分試後, 佢自己決定...

醒目開學勳章

mrs.so 發表於 12-8-20 12:32

我都有想過王記會5會放第二, 因為我唔喜歡王記放牛班, 不過我又喜歡王記數學強勁, ...

恩主教收生要求有聯繫分仲10%,
如果間小學冇宗教,又冇兄姐讀佢的話
咪好吃虧
@0@''亞女最愛食雞肶@@

以我所知聯繫分主要係指宗教信仰及鄰近天主教小學, 並獲校方推薦, 兄姊同校唔覺有加分, 又唔係升小學。, 最重要係學業成績(全港排名)及面試表現, 面試分三個部份, (1)中文面試, 家長可一同入去面試, 但唔准出聲 ; (2) 簡短英文面試(數位學生一組); (3) 家長面試, 直接見訓導主任以評估家長對學生的支援,  第3點可能重緊要過聯繫分, 當年我都面試咗20分鐘。  如何 tip 中英文面試題目, tailor-made 以囝囝語氣, 程度, 學校歷史, 活動資料等竽撰寫答案, 真係好費心力。

請問莫係屬於1a定1b?

我想請教阿仔請沙田聖心五年級,我係想佢聖心書院或恩主教,但佢成績只係中等,有冇機會INTERVIEW恩主教?

回復 lengtung 的帖子

如果去到明年第二次呈分試後, 確定自已係 Band 1(全級頭三份一), 應該有機會 interview, 老師會對你講 屬於那一個Banding, 如果Band 2 就一定無 chance, 因為來年恩主教自行得41個位, 如果唔係 Band 1 頭至Band 1中, 學校唔會收。