用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 剛收到醫院新症排期要一年
go

剛收到醫院新症排期要一年

在學童保健檢查時, 醫生都懷疑我個仔係A仔, 我再在博思會兒童心理學家証實是, 學童保健醫生幫我轉介去聯合精神科排期, 醫院說排期等期都好多人, 再等了2個月, 醫院才比到期我是明年暑假, 究竟我是快期還是普通, 我值得慶幸嗎? 在這未來一年, 我又能做什麼?

你等得一年都算是快,不過要睇你小朋友有幾大,你排期時填份問卷調查亦好有關...我5月去聯合精神科排期,排到13年8月,姐係等一年3個月...等得黎都差唔多入埋S位啦!我現在等梗既時間,比個仔返主流+OT+PST...其實我都知全部都唔會令小兒有進步,只係度浪費梗時間(主力等梗S位)

Oh~ 原來真的要等這麼久, 問卷調查.....我因為很忙, 只劃了幾個剔, 便交了, 我是7月頭去聯合精神科排期, 排到明年6月.

小兒13歲, 中一, 中小學也讀主流, 大家也要加油!

回復 信媽 的帖子

點解13歲才去做評估?囝囝幼兒時無病徵嗎?

fandd 發表於 12-8-12 23:10
回復 信媽 的帖子

點解13歲才去做評估?囝囝幼兒時無病徵嗎?

有病徵....但.....我從不發覺有問題, 只是比較頑皮, 因為我也是今年才知自己也是自閉, 都是我的錯. 悔恨不識字我的父母也從不知"自閉"這兩個字, 只是話我唔啋人的.

回復 信媽 的帖子

信媽,好多嘢想問你,但係唔識點問,好冇默水多的爸爸媽媽幫幫手?
你話囝囝返小學時老師常電話投訴?會係D咩事?有冇欺凌或被欺凌?佢社交方面有冇朋友仔?同人相處OK嗎?佢學D規舉係咪講几百次先識定係自己自動識?佢語言方面?同人溝通?表達OK嗎?唔開心嘅時候佢會點做?唔好意思問咁多問題....

回覆:剛收到醫院新症排期要一年

請問如何才可得知小朋友是高智能自閉?自行找外間的智能評估嗎?多大才可做?

回復 BKVIP 的帖子

我個仔2歲係CAC評估時,醫生都係話佢高功能自閉症,報告上寫上自閉傾向。因為我個仔當時2歲砌到2歲半嘅PUZZLE。仲話佢係可以讀主流小學。不過,佢腦只有大量資料,而不懂表達,等如有入冇出,令佢產生很多情緒及行為問題。醫生叫我快D train 佢,train得早又好,連s位都吾洗入。

回復 Capricorn2521 的帖子

高功能都好主力處理社交,情緒
唔係高功能樣樣都要train,去追都真係好累
你小朋友係咪番i位??

回復 apple~y 的帖子

係呀,下個月返i位。

吾係架,高功能都好多野train,除了社交,情緒之外,自理,手腳協調/動作,言語理解及表達,感統....... 行為最要train。不過,學術/日常知識真係好快上手。

其實點樣介定係咪高功能?高功能自閉症即係亞氏保加症?

我都吾係好肯定..... 有人話兩者係一樣。但當我第一次見精神科時(當時仔3歲),醫生嘅回覆係:

高功能 ------ 智能正常或以上,言語發展遲緩
亞氏保加 --- 智能正常或以上,沒有言語發展遲緩

其實我想問當高功能言語發展追倒後,是不是變成亞氏保加呢? 但再想一想,其實什麼名稱都不緊要,都係統稱「自閉症」,便沒有再問了。

再者,我個仔嘅語言已經追得好貼,相信在6歲評估時,我吾問,醫生都會再話比我聽。

我囡排兒童精神科要等足足2年,我上月尾去排,要2014年7月尾先有得睇

AnsonWong2009 發表於 12-8-13 07:07
回復 信媽 的帖子

信媽,好多嘢想問你,但係唔識點問,好冇默水多的爸爸媽媽幫幫手?

老師投訴他不肯守規條, 因為他有自己一套原則, 不容易妥協的, 不至於欺凌, 但真的沒有朋友, 但有幾個同學仔很仰慕追隨他的, 因他敢反抗老師連訓導都唔比面咪話他好型.

佢言語表達很弱, 且不懂說自己情感, 例如, 他說" 我要食豬腸粉" 他指一指, 我才明" 我要食優之良品"

又例如, 他說" 今晚全家一齊做功課" 今次我估左好耐才明" 今晚要睇誰家灶頭無煙火"

其實, 真的最親最親媽媽才能和他溝通到的.

佢唔開心時會不停咬手指, 咬至十指流血.

但比佢玩最喜歡的" 爆旋鉈鏍" 他便會很安靜地專心看轉.

BKVIP 發表於 12-8-13 08:15
請問如何才可得知小朋友是高智能自閉?自行找外間的智能評估嗎?多大才可做?

...

我在私人博思會做, $6000, 心理學家做完報告會講的, 我也是做韋氏測智商.

abcpqr 發表於 12-8-13 18:46
我囡排兒童精神科要等足足2年,我上月尾去排,要2014年7月尾先有得睇

你在那間醫院排? 我在聯合兒童精神科只是排一年, 況且我個仔咁大個, 已定型, 已是非緊急個案了.

babycat9001  是小朋友愈細就愈等得耐,太細跟本乜都測唔到,而6歲以下更加冇藥食...再要等覆診.  發表於 12-8-14 08:14

我想知信媽點知道自己有自閉症?覺得自己同平常人既生活有冇唔同?

回復 信媽 的帖子

我囝囝2012年8月約精神科2012年11月有位,佢都係高功能A,3歲.,可能佢細個相對咁快嘅

AnsonWong2009 發表於 12-8-14 12:19
回復 信媽 的帖子

我囝囝2012年8月約精神科2012年11月有位,佢都係高功能A,3歲.,可能佢細個相對咁快嘅 ...

係咪精神科會評估架?

唔知呀,11月去先知