用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 K3前必攞的Cert
樓主: el123
go

K3前必攞的Cert

引用:+本帖最後由+sr20det_fung+於+12-8-21+20:1

原帖由 sr20det_fung 於 12-08-21 發表
謝謝分享!

回覆:K3前必攞的Cert

我老公屋企嗰邊有做校長、主任和老師的,佢地話在interview中最主要係睇個人氣質、家教,合眼緣!乖、醒目、中英文要好,有玩音樂、藝術、運動的會欣賞(cert 會有用),態度好,有禮貌,自然取勝。

小小山  Thanks for sharing !  發表於 12-8-30 23:26
piyohk   Thanks for sharing.  發表於 12-8-24 11:21

醒目開學勳章

FrancesGraceCon 發表於 12-8-22 11:07
我老公屋企嗰邊有做校長、主任和老師的,佢地話在interview中最主要係睇個人氣質、家教,合眼緣!乖、醒目 ...

回覆:monkey05 的帖子

Thank you! 都係想幫大家啫

SCKnight 發表於 12-8-21 20:51
回復 sr20det_fung 的帖子

sr20det_fung 我撐你呀!

咁我又唔知神對世人既爰要睇回報喎

醒目開學勳章

FrancesGraceCon 發表於 12-8-22 11:07
我老公屋企嗰邊有做校長、主任和老師的,佢地話在interview中最主要係睇個人氣質、家教,合眼緣!乖、醒目 ...
我諗依D特質唔只學校,全港家長發夢都想佢地啲小朋友有~~~

回復 lyhv 的帖子

俾時間同心機栽培,鼓勵加上適當提奌和教導,一定得!最緊要唔好迫,用啓發、用愛心和耐性,家長做榜樣,會自然okay。

開一張銀碼夠大的支票, 捐比學校!
說笑 , Relax!

回覆:K3前必攞的Cert

每星期帶小朋友返主日學,主日崇拜,教小朋友飯前睡前祈禱,從小到大都如此,父母亦以身作則,小朋友的氣質就會自然出現。

回覆:FrancesGraceCon 的帖子

Thank you for your valuable advice!

回覆:polarbearlee 的帖子

Very well-said!

polarbearlee 發表於 12-8-22 12:08
每星期帶小朋友返主日學,主日崇拜,教小朋友飯前睡前祈禱,從小到大都如此,父母亦以身作則,小朋友的氣質 ...
同意!努力中!

傻太 發表於 12-8-22 11:28
咁我又唔知神對世人既爰要睇回報喎

我相信你用錯咗字眼喇!辦學團體(其實應該係大部分人)付出努力去做某些事而期望某程度嘅正面成果係理所當然的,而天主所做嘅每一件事都希望對世人有好處,並不是希望有回報。例如你勞心勞力去栽培你嘅子女,我相信你都係想佢長大成為一個有用嘅好人,唔通我又可以話你所付出嘅係要睇回報?
當然天主也期望有嘅回報就係每一個人都能夠做好作為天主兒女嘅本份,造福人羣,傳揚福音。

老實講,你所說嘅說話背後所持對宗教嘅負面態度,其實大家都聽得到,喺無神論者中我地亦見唔少,他們很喜歡有機會就有意無意間趁機表達佢地對我們嘅不屑(我之前嘅post都有提過),我地都已習慣。我自己喺信教前亦係其中一個,時常揾機會挑戰教徒。但要知聖保羅喺歸依基督前亦係逼害早期教會嘅主力,後來卻成為將基督福音傳片世界嘅主要宗徒,而香港三間家長摧之若慕嘅學校亦以佢嘅聖名命名。

我只希望每位嘅發言都能尊重别人嘅信仰,唔好攞别人嘅信仰嚟開玩笑,這樣做亦未免顯得自己心胸狹窄,無容人之量罷了。

其實這裡不是討論信仰的適當地方,我亦唔期望三言兩語就講服其他人,我亦尊重其他人作為無神論者嘅自由,我有關信仰的回應也應到此為止,God bless.

sr20det_fung 發表於 12-8-22 22:31
我相信你用錯咗字眼喇!辦學團體(其實應該係大部分人)付出努力去做某些事而期望某程度嘅正面成果係理所當 ...

我呢個回應係回#36...

我專重任何正路既宗教, 從來唔會拎宗教黎開玩笑

其實最初呢5分宗教分, 我唔太反對, 如果真係信果d…但衍生出黎既問題 - 假信教而影響"平等機會", 而宗教團體仍然堅持, 我就好反感&反對

為左拎5分而信教, 定為宗旨/唔想呃神騙鬼而無受洗既人, 那個更可恥??  但最後, 可恥既人亦有福了…唔願呃神呃人既傻仔, 仲要專重呢班人??

Li'sfamily  一樣, 能夠完成兩年每週一課的暮導班, 亦對天主有一定認識及忠信, 才可領洗成為教徒..  發表於 12-8-24 14:05

Li'sfamily 發表於 12-8-24 10:53
Li'sfamily  禮貌係基本, 有cert唔等如沒有禮貌喎, 有cert又有禮貌唔係更好咩?  [color=#999999 !important]發表於 16 分鐘前
咁請問有咩係"必攞"呢? 而家樓主問係"必攞"喎?! 我所以先話冇必攞既CERT, 鬼唔知有CERT有禮貌更好咩, 有埋眼緣, 運氣, 家底, 咁仲好添啦!

Pigbaby    發表於 12-8-24 13:49