用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教現St.Cat家長K1分班信玄機
go

請教現St.Cat家長K1分班信玄機 [複製鏈接]

收到K1分班信,發現原來分好多班,仲要一班裡面再分a,b班,請问當中是跟大细B编班,還是跟面試成績來編呢?

1    0    0    0

回覆:請教現St.Cat家長K1分班信玄機

我都想問問為何K1 N Purple (a) or (b) 班,再有個P字跟尾,即係N Purple (a)p, 但其他班是沒有這個P字在尾的!何解?

謝謝!

有冇上年K1家長知呢?

你的小朋友是否入英普班??

回覆:hemanbaby 的帖子

是呀!意思係?謝謝!

回覆:請教現St.Cat家長K1分班信玄機

英普班係多個p字尾。英粵班就無p字尾。我仔剛剛讀完k1,佢係英普班,成班19人係細班(即無再分a同b班),班上個個月份出世都有。

回覆:cycream 的帖子

咁即代表我小朋友會是大班了?

cycream  係, 有ab之分就係大班.  發表於 12-8-13 10:37

marcoli8 的帖子

對呀,SC分大班和細班。大班A+B大約有35人,共有兩個班主任+一個外藉老師(叫長註班中,因share a +b group)。而細班則每班由17-25人不等,視乎大細仔、課室編排等。本人小朋友大細班都試過,覺得分別不大!

回復 bebegirl 的帖子

咁A,B group既小朋友係咪會分開上堂?SC總共有幾多英普班?

謝謝你的回覆,感激!

marcoli8 的帖子

A/B組平日課堂是分開的,課室中間有道廉分隔的,除了grouping session會拉開廉混合一起上堂外,其實入門口位也不同,好似兩個課室的。不用擔心,第一日上課老師都會講解的。
另外英普班數目每年或許都不同, K1有3am、3pm,到K3只知得番4班,因為有不少小朋友轉校,去了國際學校。這些資料,在學校通告內都知,因為英普班有個p字尾的!

請問是否每班(包括細班)都會有外藉老師長註呢?

bebegirl 發表於 12-8-13 09:55
A/B組平日課堂是分開的,課室中間有道廉分隔的,除了grouping session會拉開廉混合一起上堂外,其實入門口 ...

k1有分上下午班, 英普上午有3班, 下午有3班(共6班).  k2全部小朋友會返晒下午班, 就將原本6班, combine咗4班, 唔係因為走咗好多人而cut咗2班. 我仔果班都係得一個小朋友走.   

chantel625 發表於 12-8-13 10:10
請問是否每班(包括細班)都會有外藉老師長註呢?
我仔係細班, 我地2個class teachers, 一個係中文老師(我仔係英普,所以係普通話老師), 一個係外籍老師.  大班上面bebegirl已講咗.

不過升k2就唔係有2個class teachers (我指細班).

按大细B编班

請問會唔會按住址分班架?因為見同班同學仔有啲係住同一區嘅。

isamchan, I think it is possible as my son has several classmates from SC PN born in same month, but eventually they are in different class.

請問到K2及K3是否大細班也只得 1 CLASS TEACHER + 1 ASSISTANT + 1 ENG TEACHER(Not  CLASS TEACHER)??

if so, 咁大班會唔會好亂?
‹ 上一主題|下一主題