用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有無小朋友試左生物治療會甘
go

有無小朋友試左生物治療會甘

姐姐話試左一星期的營養素及藥後,仔仔曾揞着肚,好似肚唔舒服,有發燒,but弟二个医生話佢感冒(沒有任何病癥,齋燒,後來三天後不藥而癒)試咗三星期後,我个仔急性腸胃炎,肚疴,医生話同佢開的營養素及藥無關,因佢開的多為營養素.
其實我唔係唔信醫生,只係真係食嗰批(藥)後,我个仔就腸胃炎,而我又澄明唔到我个仔腸胃炎係同d(藥)無關,所以我不敢再吃那批(藥)了,我諗可能係我哋处理批(藥)方法有問題,我会先剝去膠囊,加水攪勻.用針筒打入仔口中,當然手與用具会清潔乾淨,但不知是否清潔得未夠徹底?so想問下有無小朋友會有咁嘅情況?我不是質疑那批(藥),只想問問意見,謝!

free_style  看來不用特別擔心受藥影響。  發表於 12-8-19 11:49
free_style  話呢期好多小朋友腸胃炎,我個女中招,昨日睇醫生,見前後幾個小朋友都係呢款。看來你不用特  發表於 12-8-19 11:48

bbqiu 的帖子

我最初都系剝開D膠囊,倒D藥出離,加水比我仔食。

bbqiu  謝覆,我用針筒,針筒口又較窄,一些油狀的也用針筒,不知是否較不衛生?how about u feed油狀的藥?  發表於 12-8-13 22:01

我仔仔開始服排毒藥及vitamin and minerals 時, 有一段時間疴爛屎, 一日來可疴不止一次, 後來過了一段時間後, 漸漸才疴回好的屎。不知樓主的小朋友吃的是什麼營養素, 因此不知能否作出比較/參考

只吃了第三星期,未開始排金屬.吃緊殺菌藥,vitamin.酵素酶等.

回復 myson727 的帖子

謝覆,我用針筒,針筒口又較窄,一些油狀的也用針筒,不知是否較不衛生?how about u feed油狀的藥?

free_style  吉穿個膠囊,叫小朋友張開口,然後直接擠入佢個口裡已可。簡單快趣。我個女呢,無耐就可以整粒放入口,啃到油出哂來,就將膠囊吐返出來。佢自已選擇呢個方式,都可以接受啦。   發表於 12-8-14 14:00

回復 bbqiu 的帖子

油狀的藥, e.g, 魚油, 都系吉穿個膠囊,滴落隻匙羹比亞仔食,後期佢識吞藥丸,成粒吞。

有沒加益生菌?

bbqiu  certainly!  發表於 12-8-14 22:46

我个仔有甘順攤就好,佢每次食藥都要兩个大人對付,講真有些真的几臭,油狀的又很腥,你地d小朋友真係好乖!

bbqiu 發表於 12-8-14 22:52

我个仔有甘順攤就好,佢每次食藥都要兩个大人對付,講真有些真的几臭,油狀的又很腥,你 ...

開始時都系吾順利,都要鬧下,比D糖比佢送藥,後期迫佢學吞藥丸,先叫好D,有時吞得吾好,嘔晒D藥及食物出離。

建議:買 non-dairy 朱古力,融左佢,混入 cereal 如脆米、脆粟米片。放返乾或放入雪櫃。用來餸藥。因為朱古力的味道濃又好食,可以幫到手餵藥。

回復 free_style 的帖子

送藥不成功,我仔見到我剝膠囊便開始喊及匿埋.

回覆:有無小朋友試左生物治療會甘

我個女都唔肯食,次次都勁扭計

我地都係逐步試。呢期的方法係,匿埋,拆開膠囊,藥粉用利賓納開稀,全部注入餵藥針筒。咁佢只係見到餵藥針筒。再配備不同的小吃,朱古力、薯片、腰果,真係都不知試過幾多款。

哦....有一個心得,用個小藥樽,將藥粉倒入樽內,再加利賓納,CHOK 下佢,等藥粉較好地融於水中,再餵服會容易些。我都係試到呢個方法,餵藥先無咁痛苦。

嘩,之前真係都幾煩,試過將藥融入朱古力內,再變造型朱古力,日日請佢食一粒,好難控制又準備得辛苦......

回覆:有無小朋友試左生物治療會甘

我個女食住醫生開既藥一個禮拜,但完全沒有改善而且脾氣情緒很差,成日用頭冚地下,用手拍頭。通常食幾耐藥才有進步?還是自然療法對佢唔work?

回復 ChingMan1002 的帖子

第一點。一個禮拜未咁快見效,我個女算快有反應,都幾個星期至一個月。

第二點。除了食藥及營養,戒口戒得清唔清? 我試過初期阿女表現反覆不定,原來是某一隻小吃中有奶,停食後又再進步些.....

若開始左,即管盡力試三個月。俾三個月時間自已同小朋友做試驗期。將所有專注力放在戒口、食藥及研製佢可吃的食物吧。咁自已的壓力會無咁大,唔駛日日度住佢有無改善。用三個月做試驗期,好唔好自已心中一定有數。我十個月前開始試時,都有點患得患失,但以這十個月的經驗,只要戒口清、食藥足,情況是不斷進步。感覺上是每幾個月就上一個台階,足以鼓勵我繼續為佢而努力。

回覆:free_style 的帖子

多謝妳的鼓勵!

大家面對情況差不多,努力做就好了。你地在沙田覆診嗎?我住果度喎,若有興趣,可以搵次覆診時,我俾少少自製的小吃你試下,交流下。dairy free 朱古力多數專店才買到,大超市就要手神,卻是很好用的材料。若你試過好食,可以自己整多些。我剛叫朋友在英國帶左六,七包俾我,可以慢慢用。

先謝謝!我的女兒很少吃小食的,可能因為佢自細有濕疹所以很多野都不敢給他吃,
我是住在沙田的,聽你們介紹去看了馮xx,上個禮拜睇了第一次,醫生開了2個禮拜薬,在我睇攞藥的期間,醫生還介紹我認識了一位爸爸,他也是與太太同女女來覆診,這位爸爸分享了他們的經驗,讓我更有決心試,可惜我的老公不贊成,所以我都好無奈。而且每次當佢見我地鍡藥呀女喊到拆地佢又心痛。

我地起初試的時候,我先生不贊成也不反對。當佢睇到個女情況好轉,就偏向贊成了。所以有成效是最重要的。我女細個也有濕疹,戒左口後情況好左好多。

若你先生只是見阿女餵藥時減而心痛,咁就針對性處理下餵藥的問題。若得到佢支持,你會好做好多。畢竟戒口也唔易,只是我覺得成效較好,值得試。

我下次整小吃,不如分一些俾你。你有無試過整麵包? 朱古力? 蛋糕? 你可以俾阿女試下,邊樣較鐘意,然後選幾款再深入鑽研。反正你住沙田,攞都方便些。

好呀謝謝,不過我個女好怪架唔鐘意食甜野,反而中藥咁苦佢又ok wor.