用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 陪阿B上了三天學,每天都自由活動,是這樣的嗎? ...
go

陪阿B上了三天學,每天都自由活動,是這樣的嗎?

陪他上了三天學,每天都到操場大肌活動(即自由活動),是這樣開始嗎?我覺得阿B不太適合在無規範的環境下,他在自由活動時不知應攸 什麼,在課室自己玩玩具,他亦不知玩什麼好。家長陪著小孩,是這樣的嗎?我期望是︰家長坐在課室後面,小孩全由老師照顧,聽從老師的指示上課。開始時應該指導一些日常規範,如排隊、洗手、上廁所、......。有經驗的家長可以回應我嗎?

回覆:fungcarmen 的帖子

是playgroup ?如果係international school 上playgroup , free play 既時間係會多d!  但正常都會有at least 10-15 mins 係circle time! 家長同小朋友老師一齊坐地下make a circle then 聼下主題故仔,唱下歌仔,講天氣問候下小朋友咁

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

不是,是上幼兒園,開始第一個星期上一小時,circle time 是唱歌、吃茶點!無主題故事!我跟阿仔上過四五間playgroup,這間幼兒園都比不上playgroup 好!

回覆:陪阿B上了三天學,每天都自由活動,是這樣的嗎?

Which kingerdarden?

回覆:陪阿B上了三天學,每天都自由活動,是這樣的嗎?

才剛開學3天,要比小朋友適應呢,返新工都要你摸熟環境啦。

可能想等小朋友熟下環境, 而且上得3日, 每日一個鍾, 再觀察下先...我記得去年上PN 都係開頭適應周, 每日一個鍾. 都係一齊上下早會操, 我地家長企向邊邊一齊做動作既.跟住排隊洗手, 返課室食野, 好快就一個鐘. 我覺得無問題., 黎緊返成年, 大把野學. 阿囝亦考到不錯既K1. 其實間PN 都好好. 所以樓主俾多少少耐性.

我只希望阿b快d適應學校生活,以及可以有信心媽媽不會拋下他,他最驚媽媽走。我現在常跟他說︰媽媽放學在門口等你,你開開心心同小朋友一起上課,同老師傾計......

講到明係適應週,主要梗係比你小朋友適應環境,未正式教野架。

唔係喎...! 我剛同阿仔上了二日n班, 兩天都有circle time 故事時間, 做勞作及唱遊, 一個小時很充實喎!  只有頭15mins 玩玩具自由時間warm up下...! 唔會全程自由活動喎...!

請問你果間是那間?

其實每間學校既校本課程都唔同,而且係適應期都唔會有主題活動.好多學校係9月先係正式上堂, 唔使咁擔心既!

唔駛咁心急喎!
大人去到新環境都要適應,更何況係敏感既小朋友?

小朋友而家o係家人陪同下熟習新環境,到熟左環境後就要一個人面對新環境架喇!

第一係適應間學校,第二,俾機會佢自己揀玩具,玩咩, 可能老師用幾日時間睇下小朋友嘅個性,喜好,行為,主唔主動。家長唔使擔心嘅,我諗唔會開學後日日都係free play嘅。

我小朋友的幼稚園, 家長隌三日, 家長會同小朋友一齊坐, 老師會唱歌仔, 會做勞作, 會有洗手間時間及茶點時間.  我地有家長陪的日子只上一小時.

我仔舊年適應週(開學前一星期), 都係每日返去玩一個鐘..自由玩..(自願可返可唔返)

到正式開學日..先至係入課室上堂, 家長可陪三天..咁就有講故事, 茶點,排洗, 認下自己個位咁...
因為佢適應週日日都玩同一架車...之後都係因為個架車..每日好開心咁去返學

Which PN?

Mine also playing, walking, eating and singing lor!  As he studied in the same Playgroup before, he gets used to the practice.  He takes toys out by himself lor!

我由星期五到今天,每天都說他自己上學,自己聽老師話,媽媽在外面等他,放學接他。他今早頭個10分鐘ok,之後便大哭,見到我還飛伏入懷,一定要我在身邊。我想明天送他入課室後,我便糶離開,不見到我可能他會慢慢習慣。