用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生八達通會給小朋友入多少錢?
go

小學生八達通會給小朋友入多少錢? [複製鏈接]

太少又要時常增值,太多又怕他會用來買零食
   1    0    0    0

防唔得咁多,只有教好佢真係有需要=肚餓先買黎食 & 都要買前打黎問過我先得.未得批准亂買野,佢會............

我入$50已經用好耐,到SAT/SUN同佢出去上堂時見就冇先再入.

我就不會入得太多, 入$50算, 因為小朋友好易唔見張八達通, 我個仔都試過幾次, 仲要係每次都唔記得幾時/點樣唔見, 超懸疑, 講到好似張卡會自動消失咁.

杰杰媽媽  好彩我仔未試過唔見,因為冇可能唔見,佢成個電話袋裝埋octopus扣左係bag到,除非成個佞唔見啦  發表於 12-8-11 11:21

醒目開學勳章

$50 for transportation

回復 Meikin 的帖子

唉, 有些小朋友真係會成個袋(背包)留低, 甚至唔見, 重唔止一次, 我個仔就是其中一個.
最經典一次是在巴士站等巴士, 看見巴士來了, 由於我要收傘, 就把八達通交給他 (已經唔敢太早交俾佢), 但一上車, 張八達通竟然在他手中消失, 前後不過十幾秒, 馬上看巴士車廂內外的地上也沒有, 他說一定是快上車前給小偷偷了.....現今仍百思不解.
那次還是剛增值了數百元呢, 自始之後, 我都寧願煩D, 每次只增值50元算了, 而學校那張八達通也不會出街用.

杰杰媽媽  "他說一定是快上車前給小偷偷了....."      好急才  發表於 12-8-12 00:02

寧願逐少逐少增,好過唔見咗/亂洗
見過有小朋友係學校做老細,係汽水機嘟飲品俾同學仔飲,每人一包,幾豪

平日入$50,暑假入$100,因為多出街,不想成日去增值

我每次都 $100, 可以用個半月, 我會另外比零用錢, 我嚴禁佢用八達通買野食的, 除了去泳池同搭車外, 八達通唔會有其他用途.

引用:太少又要時常增值,太多又怕他會用來買零食

原帖由 Manhole 於 12-08-11 發表
太少又要時常增值,太多又怕他會用來買零食
我地住得遠,唔買野食的話,交通費都一星期$100,所以通常$100咁入。
今年升小一,暫時未試過唔見八達通。

醒目開學勳章 王國長老

返學時期只會入 $50, 暑假會去游水兼要搭車, 所以會入 $100, 亦都方便 outing 時可以買野飲 (會打電話問准先買).
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:小學生八達通會給小朋友入多少錢?

$100
但講明唔準佢用八達通嘢!

回覆:Meikin 的帖子

有沒有考慮用八達通錶?雖然貴啲,但又唔會咁易唔見,又可以睇時間。

點解要有八百通返學?

引用:點解要有八百通返學?

原帖由 點算好 於 12-08-14 發表
點解要有八百通返學?
好多學校用八達通點名

I will only give octopus to my kid when he goes on school picnic.  Convenience for him to buy snack from the picnic venue.  Other than that, I won't.

每次 $50.. 入太多錢驚亞唔見, 又驚佢亂咁嘟.. (佢最鍾意扮闊佬)

醒目開學勳章

我都係入$50

杰杰媽媽 發表於 12-8-11 01:27
防唔得咁多,只有教好佢真係有需要=肚餓先買黎食 & 都要買前打黎問過我先得.未得批准亂買野,佢會........... ...
同意杰杰媽的講法, 是沒有得提防, 只可預先教導及相信小朋友的自理能力.
我的都是每次$50.

我都係入$50
‹ 上一主題|下一主題