用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想問評估報寫 "自閉症", 咁系唔系属於yim重 r ...
go

想問評估報寫 "自閉症", 咁系唔系属於yim重 r

想問評估報寫 "自閉症", 咁系唔系属於yim重 r
我見有d jm 寫 "中度" "輕度" "傾向"
冇講以上三樣, 系唔系自閉程度最高

唔一定,亞女一年前嘅評估表都係寫"自閉症",但佢依家情況只係輕微個種。

回覆:想問評估報寫 "自閉症", 咁系唔系属於yim重 r

我小朋友CAC份評估都係寫"自閉症"..心理學家話佢非常輕微..協康老師話佢完全唔似

咁都冇咁担心, 謝謝 !

咁多寫法既… 我個個寫"懷疑自閉症"

今日帶仔去見醫生,醫生話懷疑阿仔有自閉傾向,我好驚,唔知點算?阿仔兩歲一個月,爸爸媽媽未識叫,我應該點做?

回覆:Yuki16890 的帖子

普通科醫生都可直接轉介去評做中心O架, 唔駛經健康院。

hv245 發表於 12-8-15 00:49
你見邊樣醫生,如健康院醫生可轉你去評估中心;如普通科醫生,要book健康院見姑娘及醫生再轉介,但要等半年 ...

我2x/7第一次CAC登記見姑娘($100), 尋日就打黎叫我10月頭番去見專家...點解咁快既??  係咪見阿囝應該無事想快d close file??  定係阿囝好嚴重要快d搞??

本來諗住阿囝有事都係輕微(因身邊個個話唔覺, 品學兼優), 我e+好驚呀

回覆:傻太 的帖子

唔冼驚住,到未評估都唔知咩情況,等二、三個月都正常。

回覆:想問評估報寫 "自閉症", 咁系唔系属於yim重 r

就報告得寫自閉症三字,很難說嚴不嚴重。是不是其他方面也發展遲緩?醫生批咗S位定I, E 位,邊隻?醫生自己有無講程度?

引用:Quote:singsing2010+發表於+12-9-14+09:26+

原帖由 hv245 於 12-09-22 發表
去健康院先見姑娘, 姑娘覺得有問題再見醫生, 醫生覺得有問題再轉介CAC, 我仔仔等左兩個月, 見CAC姑娘, 再等 ...
可以搵普通科醫生寫紙,跟住去排政府,我叫做等得耐都要半年出埋評估。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

我上個月帶左囡囡去CAC見姑娘, 而家就等緊電話通知做評估. 但我擔心等太耐, 所以我都有自已排協康, 尋日收到協康電話, 下個月中可以做評估見心理專家, 而家心情都好擔心. 所以近排都時想睇有關資料, 希望知多D 幫到囡囡. 但我有點不明你們時常說的S 位. 係點樣排的,