用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 會否為中學子女而搬屋
樓主: toscr
go

會否為中學子女而搬屋 [複製鏈接]

回覆:toscr 的帖子

我都觉得搬,地區事小,時間事大!樓价高時,贵賣贵買,跌時平賣平買,差不多啫!穗禾苑值得考慮,早一年搬,慳多一年時間!

Hi toscr,
可否考慮出租自已個單位, 同時租住學校附近頂住先?  我都用這招.

回復 MUMMYSIK 的帖子

Thanks!我住緊的是未補地價居屋,要補地價才可出租,所以,將寧願補地價的錢,擺在換私樓上

原本係買左現崇山等入伙搬過去...但係細女放榜,叩門後我家即時放...選擇搬去學校附近[調景嶺]...不過為左細女上學的精神,這都是好的!因為我知返學太遠的話,會令小朋友辛苦...
[我有這想法是出於3年前我大女派入屯門ive,每天由屋企返學2小時車程,放學由學校返屋企又2小時....第1年過左半個學期之後就頂唔順選擇退學了...]

MUMMYSIK 發表於 12-8-16 13:34
Hi toscr,
可否考慮出租自已個單位, 同時租住學校附近頂住先?  我都用這招.

My friend sold his flat and move close to school.  But the property price is raising so quick.  Need to be able to stand the pressure for continuing price increase and purchase the flat when the price drops.  NOT EASY!

like_travel  hope CY Leung do something asap   發表於 12-8-17 09:44

回復 martie 的帖子

你朋友賣了自住樓改為租樓住?

我租樓住咗幾年, 省下很多時間, 不過預計租金將會大幅增加幾千, 唸住計劃搬回老家,但小朋友住慣近, 誓死不願, 原因很簡單, 同學朋友住同一區, 打波補習都一齊,所以要想清楚住近定住老家。而老公竟然同某些bk的留言不謀而合, 倒不如讓他搭的士,這也平過租屋, 但我有保留。

samuel89  你既諗法仲系想小朋友永遠停留在小學雞階段   發表於 12-8-17 14:39

toscr 發表於 12-8-17 01:20

你朋友賣了自住樓改為租樓住?

Yes, they sold their flat and rented one close to school.

所以,這樣會有壓力,因為租金瘋狂急升,樓價又未有大跌,加上若賣樓的錢沒有適當的投資途徑,真是會隨通賬而令賣樓所得來的資金越來越少,我身邊已有幾個朋友都是賣樓後,至今仍然未能上番車

我住近學校, 因為仲有個細, 又近我返工, 一舉三得, 我非有錢人, 但當時是小學,唯有頂硬上.
‹ 上一主題|下一主題