用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 兒童矯齒牙膠
go

兒童矯齒牙膠

有冇初小 小朋友用緊 ?
妹妹豬 齊來做個好朋友)

用緊T4K,醫生話好似給混合牙用,即是未換完牙用

Ivy18018  請問係邊道買?  發表於 12-8-10 19:03

用緊T4K,醫生話好似給混合牙用,即是未換完

原帖由 小魚兒1 於 12-08-10 發表
用緊T4K,醫生話好似給混合牙用,即是未換完牙用
咩黎架?完全未聽過,我仔八歲,之前因多生齒問題攪到鵬牙歪歪斜斜,好難睇,好想了解下,另,之前聽我仔講佢有個同班同學cool左牙,我仲話有咩可能,都未換晒d牙,會唔會係你地所講的東西呢?

係咪twin-block

What's that?? I also want to know more about it.

我小朋友六歲, 一隻乳齒都未掉, 但下排門牙後生了兩隻恒齒, 睇了第一次牙e, 佢話再睇耐少少, 希望佢前面個兩隻會自己鬆到可以自己掉, 但係過了成個幾月, 前面都係只有一隻牙有少少鬆, 後面兩隻已高於2mm, 唸都要去牙e到脫掉...
後我再搵另外一位兒童專科睇下, 第一次去己幫他脫掉前面兩隻, 阿囡話一d都吾痛..., 脫了兩隻牙, 送番兩隻牙仔盒俾佢做小禮物...e生話佢d乳齒生得太密, 又未有脫落跡象, 恆齒反而在後排生出, 所以好大机會牙齒會不齊....我問佢有嘜方法改善.
1) 佢話一係等換哂d乳齒後,將來箍牙;
2) 現在可以用一隻兒童牙膠, 阿囡個case, 佢建議訓覺時要咬著,日間也最好咬兩個鍾, e生話阿囡三個月後都可善, 但換緊牙,長久戴兩年會更好, 需然不可代替箍牙 / 冇箍牙咁靚咁齊, 但好多小朋友做完大了都吾一定箍牙去, 就算要, 都吾需要脫咁多牙或減少箍牙的部份和時間.
我準備試,阿囡好貪靚, 佢現在好鍾意睇牙...

但好似吾係咁多人試過 !

cpcog  I will ask the dentist it would be suitable for my daughter or not tomorrow.  發表於 12-8-10 21:51

我小朋友六歲,+一隻乳齒都未掉,+但下排門牙

原帖由 zitaeric 於 12-08-10 發表
我小朋友六歲, 一隻乳齒都未掉, 但下排門牙後生了兩隻恒齒, 睇了第一次牙e, 佢話再睇耐少少, 希望佢前面個 ...
我唔係太明點樣咬住舊牙膠,係咩形態呢?定好似牙套咁,套住上下排牙齒咁呢?請問咩價錢呢?

我小朋友用過,用左三個月,睇完醫生,醫生話唔使帶
佢前門牙出得有小小唔正,佢系學童保健refer比政府醫生做既,要再去睇牙醫,印模,一個月後做起帶上去,佢唔系cool牙,系除得既,食野要除底,初初最好24小時帶住,特別系晚上訓覺果陣,會影響發音,考oral一定要除,同埋一定要同老師講左先

個樣好似一副假牙,要日日清潔

個牙膠日頭用2個鐘夜晚帶住睡,但晚晚熟睡后就跌出來

好似拳手咬住果個牙膠一樣

我小朋友用過,用左三個月,睇完醫生,醫生話

原帖由 anna59 於 12-08-11 發表
佢前門牙出得有小小唔正,佢系學童保健refer比政府醫生做既 ...
thx for sharing,原來牙保有,咁我到時都問下,請問你用左幾多錢在牙膠上?我仔兩隻門牙都歪得好嚴重,其中一隻歪成45度角咁制,門牙側邊果兩隻又唔夠位出,如果真係得好喇。
可以講到野係咪因為可以開合呢?

I have asked my dentist and he said it is just a waste of money.

個人認為牙膠好需要小孩子的配合,因為咬住2粒鐘唔可以講嘢,睡覺又跌出來,我們失敗了!

回復 nakoko 的帖子

個牙膠系免費既,印模都系免費,不過要好好保存,佢講明唔見左唔會補發比你,其實我個仔個case唔系好嚴重,我地冇出聲,系佢去完牙科保健之後(我地冇陪佢去),牙保果邊有人主動聯絡叫我地帶亞仔去再見牙醫先致話要整個牙膠,如果你想叫牙保既人幫你個小朋友,不如試下寫幾個仔落本handbook度話比佢知睇下佢so唔 so你

引用:我小朋友用過,用左三個月,睇完醫生,醫生話

原帖由 anna59 於 12-08-11 發表
佢前門牙出得有小小唔正,佢系學童保健refer比政府醫生做既 ...
我細個時用過你所講的牙套,也是除得的,好似一副假牙咁套上去D牙齒到,不過是好多年前了,可能會同現在的牙套有D唔同款了;我當時也是上門牙有小小唔正,不過我記得係小學睇"牙齒保健"做的,完全免費...幫媽咪慳返唔少,我記得細個時好似係要24小時帶住,除咗食完嘢&刷牙時需要除低清潔,訓教都要戴住的,不過嗰時我太細個,唔係好記得要戴多久了,我當時應該要戴唔短日子的;現在我D門牙原全整齊~靚晒不用箍牙了;後話:最攪笑係初初要戴牙套時...食嘢同講嘢都唔舒服,戴慣咗之後就唔覺佢存在,到咗不需要再用牙套時...除下牙套反而好好好唔習慣,要媽咪比番我戴住食嘢添,諗番記都覺得好攪笑

通常小朋友是幾大帶, 我個女今年九歲, 會唔會太大??

回復 Schoolbus26 的帖子

系8,9歲依d年齡帶,因為佢地識除低佢

yhk329 的帖子

about 18000 / set