用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 兩歲的Nursery 上下班?點揀好?
go

兩歲的Nursery 上下班?點揀好?

想聽下大家的意見:

我正煩惱緊,報
兩歲的Nursery 班,應該揀
早上班
或是
下午班呢?
以而家情況,我亞B係夜訓,應算是遲起床了 (8:30am)
。起床後飲奶,之後多數等一陣都會有便便的。約 9:10-9:25am 都會攪掂晒!

如我揀早上班 (9am-12pm)
,會方便我返工可以先帶他返學,放學唯有靠工人姐姐一個了,但致少一日一次。而且將來大個返學都要早上班啦!但我又怕亞B要早起床不能習慣。

但如揀下午班 (1-4pm)
,上學放學都要工人姐姐一個了,路途以大人步行約15min, 如乘 Van仔都要行約 10min,只有工人姐姐一個,一日行兩次,我又不太放心!

如何是好?

consider when they accept your kids la! keen competition

其實真係唔諗得咁多. 有offer先煩啦.

回覆:兩歲的Nursery 上下班?點揀好?

真的嗎?我都知攞嚟煩!但都係諗住準備下。。。

收左之煩啦!

下午班,不用訓晏訓嗎?8:30起身又唔係太遲,如果可以再早啲起身,動作快啲,可考慮上午。如不能,就索性再遲d起身,慢慢黎,返下午。

我又係報Nursery, 我啊女呢排仲遲起身,成9:30先起身。但我諗都無諗就報AM班。Reasons:
1/ 早睡早起身體好,返學前就train佢要晚上8:30要瞓。
2/ PM班時間,我覺得最好留黎午睡。小BB係要午睡最好。
聽過一個Talk講過,BB點解會瞓咁多,因為佢地睡醒時就不斷吸收學習,個腦仔好多嘢裝咗係入面。瞓覺時個腦仔就係到整頓處理醒時接觸到嘅嘢。所以有好嘅睡眠好緊要。
基於呢個原因,揀AM班學完啲嘢,下午瞓覺,咁就最吸收啦!

對, 我都係鐘意上午學o野多過下午, 所以我放棄了兩間好學校的下午班offer, 年紀少都係午睡重要.  到K1 大D又唔同講法.  
報o左先算, 上下唔班真係唔到你揀, 選上午都會俾個下午班offer, 但選下午班就正常都唔會派上午班offer 俾你, 因為通常多D人prefer  上午班

我個女早上可以瞓到十一點都得,但九月返N班,收咗A.M.,我都唔會想轉P.M.,放學食完飯咪瞓晏覺,黃昏仲可以去公園玩!

引用:對,+我都係鐘意上午學o野多過下午,+所以我

原帖由 sarubuta 於 12-08-11 發表
對, 我都係鐘意上午學o野多過下午, 所以我放棄了兩間好學校的下午班offer, 年紀少都係午睡重要.  到K1 大D ...
完全同意,上午班好些。我囡囡下個月返下午班,煩緊點調整生理時間。上午小朋友起床直至放學4時幾,驚小朋友捱唔住,上堂發焷氣。返學前要nap一nap,除非小朋友很早起床。有小小後悔放棄咗另一間上午班offer.