用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴交流站
樓主: lillymarie
go

小提琴交流站   [複製鏈接]

囡囡二年級開始學.....
第一個是1/2的雞琴,跟著的3/4還是、再來一個7/8才開始正式入肉!

sunshine231207  妳嘅正式入肉, 應該係真係好入肉果隻, 我地買果2,3 千係小兒科姐, right?   發表於 12-8-17 15:23
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

沒有小兒科這回事.....
1/2..3/4都是數佰而已,到7/8....差不多等於full size (當時7/8跟4/4二揀一,覺得囡囡手細、可能怎也用不到Full Size,而那7/8聲音十分甜、故而選擇,非你所想像的所麼貴,但在當時對我來說、已覺得入肉.....)
從來都說二、三千有二三千的處理、相對而己,只是不讚成用太平宜幾佰的,還有配件搭配。說實在、人家拿著一隻琴,說二千和說四千,二萬和四萬.....真的能分別!!!!!所以說人家賺是應該的,合理就好、信心最重要。
好好陪養孩子,將來用好琴最大機會還是人家借的。

帶著雙手彈盡天下琴.....還是Piano機會大些吧!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我都覺得最愁煩是找伴奏,因為好的伴奏真的很重要。
呢幾日我囝囝和伴奏夾考試歌,有一處囝囝突然由大聲變得好細聲,伴奏立即配合他變得好細聲。不單在彈也在聽。

bebebe12345  實情並非如此、從來都是請別人伴,近年才姐妹合作。  發表於 12-8-17 20:38
MC1128  bebebe12345:你們家自給自足,羨煞旁人  發表於 12-8-17 17:36
bebebe12345  一定揀最好的  發表於 12-8-17 17:19
bebebe12345  這是我最著重,但從沒有頭疼過的事!  發表於 12-8-17 17:12
for every one criticism, three positives must be given.

最好的伴奏也不容易找吧?

bebebe12345  甚麼是好,怎樣才好!大學問,看要求.....  發表於 12-8-17 18:19
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:小提琴交流站

希望阿仔快啲長高可以換個好少少嘅琴。

而我自己都因為對小提琴都有興趣,喺大半年前都學埋一份!最初買咗個數百元嘅琴,啲音色真係好難頂,後來我完成咗Suzuki book2 之後,好敗家咁買咗個$5,xxx 嘅琴!阿sir 話啲手工同音色都好好。拉到8級都okay!  其實都好赤,但一心諗住可以留番比阿仔用! 仲有老師話靚嘅琴其實會升價架喎!

我或者會幫阿仔換住線先!

musickwong 發表於 12-8-17 19:30
希望阿仔快啲長高可以換個好少少嘅琴。

而我自己都因為對小提琴都有興趣,喺大半年前都學埋一份!最初買咗 ...
原來你自己都學緊,咁later可以和囝囝玩duet!一於換弦啦!我囝囝用的琴都不過一仟,有次盲中中聽位提琴店老闆娘講換咗Evah pirazzi. 老師初初唔知,以為係好琴添!最近囝囝的音色進步了,唔知係咪我早幾個星期換咗隻松香。
有能力我都會買隻靚琴俾囝囝,工欲善其事,必先利其器嘛!早排細囝叫我買隻聲靚D既琴俾佢,我都有諗好唔好買隻5仟幾的,但我的目標係過一兩年買隻幾萬蚊的琴俾囝囝(full size啦)所以想想都係留返那幾仟元好些。

好在有次囝囝老師用佢的琴拉咗一段,阿囝聽完叫我唔使買琴了,佢話老師可以用他的琴拉出好聲,他的琴可以繼續用。

回復 lillymarie 的帖子

呢個係一個好方法

回覆:ahkit0425 的帖子

買琴一定要找個拉琴嘅去揀。有個公開的秘密,老師們代學生買琴時,多半會賺多少,問題系老師攞貨有幾直接,從出廠到你手上比抽了多少層。

你地小朋友好勁,我女聽唔出個琴D聲音靚唔靚呀!用野又粗,個琴成日撞,所以我唔買貴野比佢用,現隻琴約1000元。
你地小朋友係咪好錫琴嫁

kilam 發表於 12-8-19 01:35
你地小朋友好勁,我女聽唔出個琴D聲音靚唔靚呀!用野又粗,個琴成日撞,所以我唔買貴野比佢用,現隻琴約100 ...

你囡囡幾多歲?學了多久呀? 我囝囝對住他的琴已接近1500小時啦! 小朋友真係唔識錫琴的,囝囝老師話試過有學生在佢家把琴一掃就掃斷了琴頭!我囝囝都做過好多驚險動作。

lillymarie 發表於 12-8-19 07:32
你囡囡幾多歲?學了多久呀? 我囝囝對住他的琴已接近1500小時啦! 小朋友真係唔識錫琴的,囝囝老 ...
我囡囡學左約4年喇,都係hea住學甘,現用緊第3部琴,幾日後就10歲

回覆:小提琴交流站

我哋尋日換咗套dominant線,聲好咗好多,用住一排先!我諗住遲啲用$1xxx budget 買個1/4。 請問大家有冇提意。
我考慮過去 s_l_ string 買2手, 不過都好似要正價70-80%,好似唔係好袛?仲有,1/4 大槪可以用到幾耐?

Cheunx's必要一看,唔買都要看一看.....必有得著!

beetle  最近改了名叫violxx brothxxx  發表於 12-8-22 12:12
Lofty  請問有website or 地址?  發表於 12-8-21 13:52
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

musickwong 發表於 12-8-20 09:00
我哋尋日換咗套dominant線,聲好咗好多,用住一排先!我諗住遲啲用$1xxx budget 買個1/4。 請問大家有冇提 ...
http://store.musicbasics.com/howtodetrigs.html

以上的網站可以給你一個大概幾歲用甚麼size的圖表。
我囝囝生得高大,1/4 用了18個月,1/2用了20個月,現在用緊3/4, 老師預計他18個月後會換full size.
只是給你一個大概,每個小朋友的生長速度都會有少少不同。

回覆:bebebe12345 的帖子

揾唔到佢哋有web page, 得fb 專業,樓上鋪,好似專營repair shop?

啲琴係咪訂做,同好貴呀?

回覆:bebebe12345 的帖子

Hi, 揾唔到佢哋有web page, 得fb 專業,樓上鋪,好似專營repair shop? 啲琴係咪訂做,同好貴呀?

kilam 發表於 12-8-20 01:48
我囡囡學左約4年喇,都係hea住學甘,現用緊第3部琴,幾日後就10歲
預祝你囡囡生日快樂呀!加油!努力!

只要略有少少要求,不能不到的地方,必有得著!
行內人不會不知的地方。甚麼琴最需要調和修,相信大家都明白。
平、貴、新、舊各適其適....

琴......拉死的比拉開的人多很多,怎樣能把琴發揮到它最高峰....大學問。

lillymarie  拉死琴....好深哦......有機會請講多少少?  發表於 12-8-22 11:15
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

‹ 上一主題|下一主題