用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請賜教,該捨近圖遠,還是就近上學?
樓主: ckwok1
go

請賜教,該捨近圖遠,還是就近上學? [複製鏈接]

ckwok1 發表於 12-8-10 23:47
多謝各位意見。 

我們最心儀是呂中。 

在地理環境上,曾記跟庇理羅士就係北轍南轅,到時可能真係要考慮搬屋。既然豁出去的話,何妨玩盡d,摶盡佢。

like_travel  今日報紙有梁特首訪問佢有關樓價既野, 梁特首話一定唔會推跌樓價來迎合無能力上車既人....  發表於 12-8-13 12:13
elbar  唔知 蘇師傅 準唔準?  發表於 12-8-11 15:08
ANChan59  Elbar 你好少開玩笑  發表於 12-8-11 14:04
elbar  天后 附近樓價應比 九龍塘 低, 況且蘇師傅話2013年樓價會趺   發表於 12-8-11 13:16
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:ckwok1+發表於+12-8-10+23:47+多謝各

原帖由 ohnono 於 12-08-11 發表
在地理環境上,曾記跟庇理羅士就係北轍南轅,到時可能真係要考慮搬屋。既然豁出去的話,何妨玩盡d,摶盡佢 ...

BPS在天后站步行可到,其實一點也不怕遠。

***************************************************************************************************************
Re like_travel & B.B. Mother:

條斜路我都行過兩次, 可能我鍾意行路, 第一次在樓梯口望上去真係好震撼, 第二次已覺得習慣了,

而且後生女, 每天行下當運動啫,

我個女行完條斜路, 返落來的感想係: 唔怪之得D學生冇個肥啦!

Meikin  家長日D媽咪千祈唔好著高跟鞋咯.  發表於 12-8-16 15:41
B.B.Mother  前年去聽簡介會,出了mtr,先行50級梯級,再行條長命斜坡,命都沒了一半.  發表於 12-8-13 17:23
like_travel  BPS 條長命斜都好咁, 並不是一出天后站就到學校.  發表於 12-8-13 12:16
ckwok1    發表於 12-8-11 23:35

來緊十月之後應該各大學校都會有開放日,樓主還有時間,可以去里几間睇下,了解下,到時再做決定也不晚.
或依家得閒,先去踩下條路,睇下需花几多時間,是否阿女可以接受的.

like_travel  你試下去交表, 去一間濕一間 (全身汗如雨下). 體會那一間比較就腳, 仲要計將來個囡要"咩"住個幾kgs 既書包上學wor  發表於 12-8-13 12:19
ckwok1  Thanks!  發表於 12-8-11 23:36

回覆:請賜教,該捨近圖遠,還是就近上學?

我自己就鐘意就近上學,跨區都要揀一程車能直達的學校,因為如果要轉車,打風落雨就麻煩

醒目開學勳章

回覆:請賜教,該捨近圖遠,還是就近上學?

我自己一定不會揀甘遠的學校,雖然有人話佢地大個,適應到,我住港島,試過沙田返工,係有巴士到呀,還好快Tim,符合晒你們講既1個鐘內到,但吾知你們有無計過等車塞車的時間呢?我試過等一個鐘先有車,塞車塞半個鐘,果幾年真係痛苦,我個女自己都願意甘遠學,一程車一個鐘,來回兩個鐘,未計行,等車時間,呢兩個鐘可以做到好多野

有人問我,點解我女甘早可以做完功課,d同學成6,7點先返到屋企,我女4點已經返到屋企,佢地點可能不做得夜

能力許可,我會搬,不得的話,會係沙田讀

ps 我女d同學就是住大埔,沙田,長洲都有

mandy304  agree..苦了自己孩子, 為何要受不必要的折磨...  發表於 12-8-13 11:49

引用:我自己一定不會揀甘遠的學校,雖然有人話佢

原帖由 CrabPincers 於 12-08-13 發表
我自己一定不會揀甘遠的學校,雖然有人話佢地大個,適應到,我住港島,試過沙田返工,係有巴士到呀,還好快 ...
所以我唔會搵mtr唔到既學校

elbar  看看遲些 KC 有冇著數。  發表於 12-8-14 11:07

引用:Quote:原帖由+CrabPincers+於+12-08-13+發

原帖由 杰杰媽媽 於 12-08-13 發表
所以我唔會搵mtr唔到既學校

所以 DGS,QC,SPCS,SMCC,BPS,林護 (鄰近葵興站),DBS,QES 和 HTC 等都佔咗地理上優勢

like_travel  林護 有mtr 嗎 ? 好遠wor  發表於 12-8-13 15:03

如果區內已經有那麼好而又適合的學校, 又何必辛辛苦苦去選可能只是好少少的學校. 好不好還要是見人見智.  除非區內好學校缺乏, 迫不得已就話者.  每天2個小時來回交通時間, 真係浪費了又辛苦.  不如將D時間做其他野重好啦!

ckwok1  這是我們一家一向的共識,一直都只考慮區內學校。  發表於 12-8-16 21:52

回復 ckwok1 的帖子

有時老師的提議可能是為學校的名聲而提出的。你想想,伊利沙伯中學,瑪利諾修院,庇理羅士,比沙田的地區學校出名好多,小朋友考到這些學校通常都是自行考入同埋係學校的精英份子,同埋每間學校都唔會好多學生入。如你派曾,呂,大抽獎都得啦啦隊!出面的家長點知學校的學生有幾叻。通常在小六派位名單中,家長見到越多同學入這些中學,都會比較容易知道那小學的程度,而那所小學校的名氣又高了。
所以入不入都係要自己諗,睇吓小朋友喜不喜歡用長些時間上學,小朋友是不是做功課慢,交通費是否貴,因為上中學個小朋友吓吓回校上課,比較遠的路程會較花時間。
不過沙田去利沙伯中學,瑪利諾修院都不自遠,當然係沙田好些啦。

ckwok1  :agree  發表於 12-8-16 21:56
like_travel   1000  發表於 12-8-14 11:29

冇辦法,始終傳統名校的知名度都比地區名校的高很多,例如:香港區的家長未必聽過曾肇添、呂中,但沙田的家長未聽過瑪利諾修院、女拔、皇仁的,就真是佔好少數

當你諗沙田係好多人選擇的dream school. 那你就覺得自己住在這裡是多麼幸福呵!!

ckwok1  :agree:  發表於 12-8-16 22:02
like_travel    發表於 12-8-14 16:56

有個同事女在DGJS 讀緊, 竟然同我講 " 什麼 SPCC 呀...! St. Paul ? 有好多間wor " . 語氣有些睇小St. Paul 既學校.... Super Proud of her girl is study at DGJS.

Meikin  I personally like SPCC rather than DGS, as SPCC students are more humble.  After graduated for so many years, we still proud of our school but in a more subtle way.  發表於 12-8-14 22:57

引用:當你諗沙田係好多人選擇的dream+school.+那

原帖由 mandy304 於 12-08-14 發表
當你諗沙田係好多人選擇的dream school. 那你就覺得自己住在這裡是多麼幸福呵!! ...
冇錯,沙田區大把Dream Schools,沙呂,培英......大把,梗有一間小朋友嘅!

引用:有個同事女在DGJS+讀緊,+竟然同我講+"+什麼

原帖由 like_travel 於 12-08-14 發表
有個同事女在DGJS 讀緊, 竟然同我講 " 什麼 SPCC 呀...! St. Paul ? 有好多間wor " . 語氣有些睇小St. Paul ...
咁又真係

引用:當你諗沙田係好多人選擇的dream+school.+那

原帖由 mandy304 於 12-08-14 發表
當你諗沙田係好多人選擇的dream school. 那你就覺得自己住在這裡是多麼幸福呵!! ...
yes我係其中一個

回覆:杰杰媽媽 的帖子

多看那些名校生失敗的例子,您就會覺得先生的想法很膚淺,他們的健議太多都是去什麼名校出名的。很少聴到用學校的教學方法,活動,師資和小朋友的能力和性格做佩對。怎能選到一間合適的中學呢?適合的學校遠遠都要去,都是問問女兒的意向最好。

ckwok1  正是,今年便有朋友子女分別在QC, DGS. 各自失意於DSE 和 AL.:-|  發表於 12-8-16 22:05

樓主的困惑我剛經過了, 老師又是提議小兒去外區名校, 經過多方掙扎後, 我選了沙田的曾記, 就近返學。六年的中學生活中有節省近2400小時, 這些寶貴時間去玩也好, 睡覺也好, 總好過去等車和坐巴士。

自行選的兩間學校策略是非常重要, 請樓主三思。

ckwok1  恭喜令公子入了曾記。希望九月後,能和我們分享多點曾記的校園的資料。  發表於 12-8-16 22:10

亞囝喺屋企樓下讀, 行返學幾分鐘, 每日慳番兩粒鐘, 夠練琴&小提琴, 非常好!

Meikin 發表於 12-8-10 01:25
小學我主張就近入學, 但到中學, 小朋友已長大, 即使跨區返學也可以自己應付, 所以選間合適的中學較為重要,  ...

I will choose one close to home. A professor said many adults live in Tuen Mun/Yuen Long and travel to work in Central, it used to take at least 2 hours for daily travelling (it is differnt now, it won't take long to travel from Tuen Mun/Yuen Long as they have MTR). He quite rightly said that these people would have got several PhDs if they could live close to where they work, and spent their travelling time on studying. Same rule applies to students. I would rather save more time for studying if the schools under consideration are not significantly different in standards.  But, when it comes to your dream school, the decision may be different.

In my old days, it took me around 45 mins (including waiting time for buses and walking) to reach school (Mid-level) from home (Southern District) .  Some of my classmates who lived in NT districts such as Shatin even took longer travelling time, but in my memory we didn't find it any problem.  Maybe at that time, we had less entertainment and attractions (like PC/Online game, iPhone game, whatsapp.....).  We could easily concentrated on homework/studying and we used our time more efficiently.

However, I agreed that if the travelling time (one-way) exceeds 1.5 hours, it'll be very tiring for the students.  And yet, If that school is the kid's dream school and he/she enjoy studying there, he/she will make it.

like_travel    發表於 12-8-15 10:36
‹ 上一主題|下一主題