用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請賜教,該捨近圖遠,還是就近上學?
樓主: ckwok1
go

請賜教,該捨近圖遠,還是就近上學? [複製鏈接]

其實老師提議試外面的名校,即是機會率都好高,可參考你女兒小學的過往派位資料,先比較兩間學校有那些方面適合你女兒,聽吓資訊會、你女兒的意願才作決定。

LML  老師的意見只可以參考,但不可以盡信。她有沒有提議那一間跨區學校呀?找一間合適的學校最重耍。一般升中一的家長都想入排名高的學校。學習風氣,  發表於 12-8-13 00:21
ckwok1  女兒學校今年都有考入伊中,MCS,  呂中, 曾記。  發表於 12-8-10 23:12

現在我都煩緊是否搬屋就兒子返學,但當初選校時,我都同兒子講明若不搬屋,跨區返學會好辛苦,叫他想清楚,但他堅持跨區,所以我都順從他的意願。

ckwok1  我們一直心儀呂中, 所以女兒同樣沒想過其他學校。  發表於 12-8-10 23:13

ckwok1 發表於 12-8-9 22:59
小女在沙田網升小六。 我們一直都以沙田學校為目標, 因沙田有不少好的Band1 中學供選擇。 老師郤建議用 ...

沙田有咁多好學校,駛唔駛專登選九龍區返學呀.雖然沙田出九龍路程不算好遠,不過早上沙田幾條隧道塞車,時間難預算.
加上讀中學都幾忙幾多活動,慳番時間去做其他野好過.

而且曾記成績絕不遜於MCS/QE,分分鍾好過呢兩間'名校';雖然MCS/QC歷史悠久,一向受家長愛戴!
識幾個讀MCS女仔未又係讀書,補習咁生活,無mug話'出外見識'到什麼,學校亦沒有特別其他津校無的活動呀.可能DGS/SPCo.會有多些吧.

ckwok1  我們都是這樣想。 但老師好意提醒,我們便想是否要想一想。  發表於 12-8-10 23:15
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

toscr 發表於 12-8-10 18:20
現在我都煩緊是否搬屋就兒子返學,但當初選校時,我都同兒子講明若不搬屋,跨區返學會好辛苦,叫他想清楚,但他堅持跨區,所以我都順從他的意願。
之前我都系甘同阿仔講, 佢都只系答"是但"啦, 你阿仔竟然識得堅持跨區

放心啦, 返完學後, 你就唔會再諗搬屋"就"阿仔架啦, 因為佢一定冇問題架啦(以我2個仔既經驗)

回復 samuel89 的帖子

Thank you very much!

回復 toscr 的帖子

講真, 幫大仔面試完自行,我試過因為"遠"既問題, 諗住放棄(甚至email 學校唔好收佢, 學校回覆已經呈上教局,幫唔到我).......而家唔經唔覺大仔都升中四啦........

引用:Quote:ckwok1+發表於+12-8-9+22:59+小女在

原帖由 sumheima 於 12-08-10 發表
沙田有咁多好學校,駛唔駛專登選九龍區返學呀.雖然沙田出九龍路程不算好遠,不過早上沙田幾條隧道塞車,時間 ...

聖瑪利末代會考優良率 都勝過 沙田曾記 和 北角張記

MCS 這間九龍 (可能全港) 第一官津女校竟然被人看低

elbar 發表於 12-8-10 19:11
聖瑪利末代會考優良率 都勝過 沙田曾記 和 北角張記

MCS 這間九龍 (可能全港) 第一官津女校竟然被人看低  ...

我諗有些家長都係傾向就近返學,免除舟車勞頓之苦。

不是聖瑪利唔好,不過自行得7、8個位,摶唔過!MCS值摶率就高d,但中學又用差不多一半自行學額收番自己小學的學生,外來生實得廿幾個。計計下反為留低係沙田好過。

:verycold: :verycold: :verycold:

多謝各位意見。 

我們最心儀是呂中。 

若然要出區外,預了是博的,也預了不成功。 既然是博是否值得去盡如庇理羅士。而庇理羅士是否比曾記高

elbar  呂中 可能比 曾記 競爭更大, 因為有兩間聯繫小學。  發表於 12-8-11 12:16

你個range都好大,沙田、九龍塘、港島

ckwok1  只因老師見議了這幾間。  發表於 12-8-11 00:35

最後問一句: 你對這些學校清楚嗎?

ckwok1  其實是不大清楚,所以才來問意見。  發表於 12-8-11 00:39

ckwok1 發表於 12-8-10 23:47
多謝各位意見。 
我們最心儀是呂中。 
若然要出區外,預了是博的,也預了不成功。 既然是博是否值得去盡如庇理羅士。而庇理羅士是否比曾記高

唔識答。

本來你想在本區附近,咁沙田區都有好多好中學。你想近,可以就選擇最近的中學。

但你一時又覺得由沙田到旺角都算長途拔涉,另一時又想去港島東區的庇理羅士.......

其實你知唔知自己想點呢?

ckwok1  也許經過家長們的意見,會更清楚自己的意向。 多謝!  發表於 12-8-11 00:57
ckwok1  我們原想能在區內入讀Band 1 中學已好好了,沒去留意區外的學校。老師一見議博一所區外的中學,突然便變得唔知自己想點。  發表於 12-8-11 00:46

可能樓主見還有時間諗

ckwok1    發表於 12-8-11 00:47

時間好快就過晒GA啦!仲要留返D時間俾小朋友去了解target既學校去面試..........真係唔太清楚既,不如不要動.

ckwok1  多謝!就是想在開學前能和女兒去了解學校,更或到學校外看看。說得對的,可能會集中讓女兒了解沙田學校先。  發表於 12-8-11 00:58

樓主這種心態,好多人都會有。由初初唔瞭解,漸漸睇到野,聽到野多左,跟住上來EK蹓躂,越來越有欲望,跟住考慮搬屋租樓的都大有人在。
:verycold: :verycold: :verycold:

不要只聽人地意見,要再自己親眼去驗證(歷時幾年,冇可能一次半次就清楚),

如果有熟人係個間讀就更加好.

最好鍾意那間就選那間,入到後才決定吧!為了子女大不了搬家!我都有幾個friend 都搬離沙田區!

引用:多謝各位意見。 我們最心儀是呂中。 若然

原帖由 ckwok1 於 12-08-10 發表
ckwok1 發表於 12-8-10 23:47
多謝各位意見。 

我們最心儀是呂中。 

此兩校末代會考成績雖稍為不及 沙田曾記 和 北角張記,但亦不失為好學校

ckwok1  我們相信成績最好的學校,未必是最適合的學校。  發表於 12-8-11 23:08

撇除跨區,你對選校是否有其他條件? 例如宗教,男女校,英文為主........ 這些條件幾有代表性。你又試列出你所提及的學校優缺點,具體作比較,雖不中亦不遠。

小兒學校及校長好鼓勵成績及整體表現好的學生跨區,因為在區內部分中學未必是最理想,特別是男生,而且當校內的尖子跨區了,餘下的入到本區較佳的中學機會多些。當然我們是明白,所以跨區選的學校一定十分心儀的中學,包括直資及官津中學,如果收則一定去。

ckwok1  曾見你一帖提及一位女生數理好的,入讀BPS。 才想想應否考慮下,因小女有幸有世數雙優和 HD in EPGY。  發表於 12-8-11 23:30
ckwok1  呂中和培英正附合我們的條件,又有朋友子女在內就讀。其他學校就不了解。同意你所說老師的意願。  發表於 12-8-11 23:25
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

選同區的學校還好,若有興趣的是跨區的學校時,最快捷方便的就是靠口碑,那有可能花幾年時間去親身觀察環境。況且由幾年前開始,到幾年後結束,到時自己的小朋友又唔知可否達標。知否世事常變,試想,小朋友今天仍是band 1,誰不知考完呈分試跌落band 2;又或者原是band 2,最後又變band 1。直到你決定了,選好了,才驚覺變幻才是永恆!

倒不如最直接上來EK問一問其他家長,18區都有家長隨時候教。跟住睇埋Khmama的全港學校排名。你還可以上去學校網頁望望學校的概況,揭揭他們的學年報告。最後關頭還可跟老師作仔細的磋商,這樣就雖不中亦不遠矣!

ckwok1    發表於 12-8-11 23:33
‹ 上一主題|下一主題