用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請賜教,該捨近圖遠,還是就近上學?
go

請賜教,該捨近圖遠,還是就近上學? [複製鏈接]

小女在沙田網升小六。 我們一直都以沙田學校為目標, 因沙田有不少好的Band1 中學供選擇。 老師郤建議用一個自行位向區外學校試試, 老師認為區內名校的成績固然好, 但區外傳統學校所稟承下來的校風會是讀書以外的得著。 老師提議暑假期間搜集中學資料,好作準備。 提及的有伊利沙伯中學, 瑪利諾修院, 庇理羅士。

我們原本目標是就近上學,心儀呂明才,曾肇添, 能入其中已好好, 再者培英也不錯, 從沒想過區外學校。 經老師一提, 又有點掙扎。

請教過來人,其實在自行階段該找一間穩操勝券的,還是博高一線?

而該捨近圖遠求更上一層, 還是安穩地就近上學?

伊利沙伯中學比曾肇添, 又是否值得長途拔涉?

4    0    0    0

如果去到庇理羅士就真係太遠啦.

我仔今年都係自行考左入沙田一間你地本區唔會揀做第一既英中,一擊即中,但我唔係為左搵高一線,我只係想搵間岩我仔既好學校,幾遠都去.一定有人話近D都會有好學校,但唔太熟既我唔會去博,我唔想用個仔既人生黎博.

PS: 家住將軍澳

ckwok1  就是見不少區外人入沙田就讀, 沙田中學已很好, 我又何必要出區外呢! 只是老師提議, 我又是否要多想一想?  發表於 12-8-10 22:36

ckwok1 發表於 12-8-9 22:59
小女在沙田網升小六。我們一直都以沙田學校為目標,因沙田有不少好的Band1 中學供選擇。老師郤建議用一個自行位向區外學校試試,老師認為區內名校的成績固然好,但區外傳統學校所稟承下來的校風會是讀書以外的得著。老師提議暑假期間搜集中學資料,好作準備。提及的有伊利沙伯中學,瑪利諾修院,庇理羅士。
...
伊利沙伯中學比
曾肇添,又是否值得長途拔涉?

伊利沙伯中學和曾肇添哪一間較好,實屬見仁見智;但是,由沙田到旺角東站,坐東鐵只需11分鐘,算是「長途拔涉」嗎?請問你住近沙田的哪一區呢?

ckwok1  我們住近馬鐵站, 去伊利沙伯中學也放便。 只是感覺上曾肇添近一點。  發表於 12-8-10 22:39

可能人人把尺唔同, 係我心目中曾肇添好過伊利沙伯中學

ckwok1  老師認為肯讀書的,去那間學校都能讀上,但傳統學校所稟承下來的校風會是讀書以外的得著。 所以上來問問家長們的意見。  發表於 12-8-10 22:42
like_travel  absolutely agree !  發表於 12-8-10 09:04

如果你女兒讀書是自動自覺的,曾記會適合

ckwok1  她是半自動,我們也要做黑白天鵝。  發表於 12-8-10 22:46

小學我主張就近入學, 但到中學, 小朋友已長大, 即使跨區返學也可以自己應付, 所以選間合適的中學較為重要, 畢道第時讀大學及返工都未必能在區內架啦.

ckwok1  難在怎樣才選到合適的中學, 要親身試過才知。  發表於 12-8-10 22:45
yiyiyima  agree  發表於 12-8-10 12:40

引用:小女在沙田網升小六。 我們一直都以沙田學

原帖由 ckwok1 於 12-08-09 發表
小女在沙田網升小六。 我們一直都以沙田學校為目標, 因沙田有不少好的Band1 中學供選擇。 老師郤建議用 ...
自行首選應在 瑪利諾修院 和 曾肇添 之間抉擇

ckwok1  Thanks  發表於 12-8-10 23:35

ckwok1 的帖子

最重要係合適, 如是, 一小時以內的車程完全可以接受。

樓主可能唔係住近火車站, 不過都無所謂, 小朋友大得好快, 會應付到架。

其實,女校和男女校已是一個分別。另外,沙田去九龍塘也很方便,怎算是遠!

ckwok1  本人就希望她讀男女校。  發表於 12-8-10 22:47

如果我係您,  我會先填曾記 (因為沙田係您本區), 2nd choice 填 MCS, 到時如果曾記唔收就睇下MCS 收唔收您囡囉 !

論校園 MCS 係勝曾記好多倍, 可以享咁靚既校園讀書係一種福份 !

ckwok1  若考慮曾記和MCS, 只會二選一。 我們覺得這兩間已是博的了, 不想損失另一機會。  發表於 12-8-10 22:49

回復 杰杰媽媽 的帖子

Hi, 杰杰媽,假如798條線啱的話,入沙田好快啊,我都住將軍澳,9月仔仔上F1要到九龍塘上學.:loveliness:

杰杰媽媽  我唔會俾作坐巴士,我就係调景嶺站,学校又近馬鐡,岩岩好-個鐘車程  發表於 12-8-10 13:20

引用:+本帖最後由+like_travel+於+12-8-10+10:56

原帖由 like_travel 於 12-08-10 發表

如果我係您,  我會先填曾記 (因為沙田係您本區), 2nd ch ...
好大機會浪費 2nd choice

搵一間啱自己的學校係最好的.
識兩個沙田朋友,一個就放棄咗沙田,自行入咗聖保羅男女中學.
而另一個就留咗係沙田,而且佢唔揀曾記,去咗呂記,因為個仔雖然讀書叻,但不夠活躍.

ckwok1  我們一直心儀呂記,女兒讀書不是最頂尖的一群,反而人比較活躍,所以喜歡呂記的比較輕鬆。  發表於 12-8-10 22:54

elbar 發表於 12-8-10 11:41
好大機會浪費 2nd choice

我的strategy 係因為樓主本區係沙田區, 既然兩間學術一樣高 (可能曾記高一線), 1st choice 理應填曾記, 但世事無絕對, 曾記一旦唔收樓主個囡都尚可試 MCS 運氣.

ckwok1 發表於 12-8-9 22:59
小女在沙田網升小六。 我們一直都以沙田學校為目標, 因沙田有不少好的Band1 中學供選擇。 老師郤建議用 ...
我就一定選擇"殺出去"啦.......升中開始系時候俾小朋友見識世界有幾大, 更何況只是"殺出"沙田,見識香港而已.......

p.s.長途拔涉都有好處...... 小朋友唔會長期群住屋村朋友仔........

ckwok1  就是想著既要"殺出去"的話,選的會否去盡點如庇理羅士?  發表於 12-8-10 22:56

like_travel 發表於 12-8-10 12:19
我的strategy 係因為樓主本區係沙田區, 既然兩間學術一樣高 (可能曾記高一線), 1st choice 理應填曾記, 但 ...

通常如果係成績好好的同學,最穩陣係自行時就攪掂,唔好等大抽獎,大抽獎信唔過。

第一志願填一間好喜歡的,第二志願就要險中求勝。所以我會選曾肇添/MCS第一,第二選伊中。

就算派左伊中,返轉頭叩曾記和MCS。
:verycold: :verycold: :verycold:

除了選地區之外,樓主都要考慮這些學校唔讀先得。

曾記和MCS水平較高,同學間的競爭大。相反,伊中較輕鬆。

ckwok1  一直認為曾記和MCS水平較高,所以從未考慮過。只是老師提出,我們才覺得是否該想想。選伊中的話,選呂中又是否同一水平?  發表於 12-8-10 23:01
:verycold: :verycold: :verycold:

知足常樂也.  我好想返工近d. 因搭車的時間真係好浪費, 加上工作完都好累.想盡快休息.  中學雖然大個仔, 但都不好選擇太遠, 仲要左轉右轉車....因為真係苦了孩子.

ckwok1  agree  發表於 12-8-10 23:01

一個鐘車程可以做到好多野

like_travel    發表於 12-8-10 13:52

mandy304 發表於 12-8-10 12:40
知足常樂也.  我好想返工近d. 因搭車的時間真係好浪費, 加上工作完都好累.想盡快休息.  中學雖然大個仔, 但都不好選擇太遠, 仲要左轉右轉車....因為真係苦了孩子.
除左知足常樂也.......都有少少苦楚等於激勵也.....
‹ 上一主題|下一主題