用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 阿女識講VV同PooPoo,但唔肯去厠所,有無辦法? ...
go

阿女識講VV同PooPoo,但唔肯去厠所,有無辦法?

如題,阿女平時喺屋企無著片,佢會話我地知要去,但帶佢去洗手間,佢話唔好,要痾落片片度,唔著片,佢寧願死忍,忍到打曬冷震,我唔想佢忍,通常都畀佢著返片,請問大家有無建議?

abwong 的帖子

會唔會佢唔鍾意個廁所?你俾佢坐大人厠加板,定BB厠?

回覆:abwong 的帖子

坐時 加返個 BB  厠板 及 用一張櫈仔比佢放腳仔,等佢冇咁驚,唔會有跌的感覺。

親身試比佢睇, 話比佢知大個女要好似媽媽咁在厠所去vv及poopoo.

回復 abwong 的帖子

佢幾大? 阿囝2歲都係甘, 佢會尖叫, 大喊唔肯去. 但一返PN, 學校唔俾著片, 學校好有1 手, 1星期左右搞掂. 間中都係懶過一, 2次咋. 所以學校勁呀..

補充, 返到屋企大人要配合, 定時提佢去vee vee, 鼓勵佢做得好老師都會讚佢 (老師都讚佢地好有成感架..). 俾佢自己洗手, 因為可以俾佢玩下水. 可以俾佢"節" hand soap, 佢地勁like...

我阿女之前都係咁,我用左9個月都戎唔到,學校用左2個月就得啦。

No problem! 唔使急,亦不用迫!
一返學,不經不覺自動搞掂!

回復 abwong 的帖子

我阿女都唔肯坐厠, 我買了個鴨鴨bb便dou 比佢坐, 初時佢攞黎玩, 有時又會疴咗落地, 但你再教下佢, 佢做到時要讚佢叻, 讚多幾次佢叻叻, 同即時獎佢食糖, 佢會愈來愈肯叫尿尿, 現在除咗片自動去鴨鴨bb便dou 到疴

my girl also has this problem then i stop training for a while and then i buy a toll that you feed her drinks water then will vv .
i play with my girl . she loves to play. always feed toll drinks and see the doll vv in the small toilet. after that i give my girl to drink some water and tell her that is your turn to vv. then she like to try sitting on and few times later can vv in her little toilet la. happy.

咁多位家長講嘅方法我之前都試過,仲有其他諗到嘅都試過,都唔得,最後都係要小朋友ready 先可以,真係冇得迫。