用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全英教學既小學...係咪真係啱小朋友?
樓主: sharon1018
go

全英教學既小學...係咪真係啱小朋友?   [複製鏈接]

回復 puika_shop 的帖子

冇錯,是這本。試看 英文書Love you forever 與中文兒歌《世上只有媽媽好》有何不同?

marrowcream 發表於 12-8-9 17:03
我曾經都好想考入英小, 但一來考唔到 (DGS), 二來派唔到 (Maryknoll / Marymount ), 結果只有讀中小.  呢個 ...

我仔自小習慣英文學習,K3先開始學中文
入唔到英小,今年9月讀中小
我依家同佢惡補緊,好明白你講既中文白痴,講極唔識

We're going on a bear hunt

http://www.youtube.com/watch?v=ytc0U2WAz4s Performed by Michael Rosen

http://www.youtube.com/watch?v=hb-nTnriTP8&feature=related book version

http://www.youtube.com/watch?v=PNwGLEwptfA&feature=related  a funny version

My kids love them all

一開始學英文, 你叫他學回中文, 真是好困難。

想死

MaiGao 發表於 12-8-16 08:53
我仔自小習慣英文學習,K3先開始學中文
入唔到英小,今年9月讀中小
我依家同佢惡補緊,好明白你講既中文白 ...

你暫時用英文解番中文先..你會無咁辛苦, 到咗2年班就會好好多架啦,始終中文學校,好快會理解到架啦, 唔駛咁擔心

palapala 發表於 12-8-16 13:47
你暫時用英文解番中文先..你會無咁辛苦, 到咗2年班就會好好多架啦,始終中文學校,好快會理解到架啦, 唔駛咁 ...

謝謝。
我仔好抗拒係中文書度寫英文解釋,覺得係學校好醜…
但係佢又認唔到d字。寫字就好似書公仔咁…

希望真係如你所講,2年班會好d

MaiGao 發表於 12-8-16 13:54
謝謝。
我仔好抗拒係中文書度寫英文解釋,覺得係學校好醜…
但係佢又認唔到d字。寫字就好似書公仔咁…

咁你又唔駛寫D英文解釋向本書度, 佢地真係會好抗拒嫁, 我仔讀英小真係除咗中文科全部英文,佢自小又
係最憎中文, 不過今年升3年班啦, 除咗作文之外, 其他都OK啦, 咁當然唔會高分, 都有8字既...真係唔駛咁擔心..
再唔係你試下俾個仔去讀一D中文班, 一定幫到佢, 你又唔駛咁辛苦.

palapala 發表於 12-8-16 14:07
咁你又唔駛寫D英文解釋向本書度, 佢地真係會好抗拒嫁, 我仔讀英小真係除咗中文科全部英文,佢自小又
係最憎 ...

我地入唔到英小,中小科科都中文題目,我驚佢唔識解題。
佢又唔係憎中文。
只係之前讀國際幼稚園,阿爸係ABC唔識講/睇/聽中文,所以習慣用英文。
當年都由佢,依家就發現問題。

我買左d中文練習俾佢做。
我發現佢最大問題係唔明個句法。
廣東話講既同書面語寫既好唔好,佢好易亂。

回覆:全英教學既小學...係咪真係啱小朋友

本人見到呢條問題,忽然想到更多問題:

- 香港學的中文學科,在香港應用學習當然無問題。但在現時世界大同年代,去到國內或台灣會如何?
- 點解小學用中文學,上中學要取英中的路?
- 點解香港上到大學大部份科目用英文教?
- 中國日益強大,如果小朋友一條龍由細到大都用中文學習,會否更好?

本人對以上問題並無取向,只希望聽聽其他人的意見。

早年好多大公司找香港人上大陸做開荒牛, 只因為香港人有國際視野和英文出色。依家大陸啲學生英文程度差不多可以跟上香港、我唔知將來我們有什麼優勢?

sharon1018  非常同意啊~~~~  發表於 12-8-19 10:23

唔洗擔心, 畀佢做多些 chinese exercise, 只是慣唔慣既問題, 不過如果 Daddy 的 mother language 係英文, 中文唔太理想, 你做 mummy 的可能要辛苦些.  我個女以前中文讀和看 係完全係白痴, 經過 summer  holiday 既chinese exercise 死操, 已經去反正常人的水平.  努力呀 ! Don't under-estimate the kids' ability !
MaiGao 發表於 12-8-16 14:12
我地入唔到英小,中小科科都中文題目,我驚佢唔識解題。
佢又唔係憎中文。
只係之前讀國際幼稚園,阿爸係A ...

恩盈    發表於 12-8-18 11:10

回復 Callas 的帖子

Thanks Callas, 我有書, 但AVI更有趣

lonelyranger 發表於 12-8-17 11:57
本人見到呢條問題,忽然想到更多問題:

- 香港學的中文學科,在香港應用學習當然無問題。但在現時世界大同 ...
作為中國人, 我一向覺得學好中文是份內事, 只是你說的是一個"未來"以中文為上的世界, 我都估有此機會, 不過現實上暫時都好遙遠, 起碼我們孩子讀大學的時代應該仲未到中文主力的世界.  

現在香港中學仍注重英文, 大部原因配合香港/ 外國大學的要求, 好英文又好成績的, 大學甚至可以考慮埋Cambridge/ oxford, 唔好英文的, 就算其它科用中文學幾好, 哩D世界上一流的大學可能都唔會收.

世界大同都必須以最簡單的- 英文作基本溝通.    另一方面, 中國日佔強大, 中文也不能忽視.  所以從小學好這兩種基本的語言就最保險.  當然, 十年二十年後甚麼光景, 無人能夠估計. 只能走現在的路.

sharon1018  所以做為香港人都幾辛苦....  發表於 12-8-19 10:23

回復 lonelyranger 的帖子

我本身就係台灣人,講真..香港同台灣教既中文係好唔同,不過英文科係香港應有既強項,但若不再加強,好快就會被台灣或中國迎頭追上....
我都鐘意香港既,但係香港既教育制度..真係有好大問題...

回復 sharon1018 的帖子

好想問, 因你本身是台灣人, 應該受台灣教育, 那聽你說跟香港有很大不同, 可以舉例指出嗎???
別別在那 >?

回復 mandy304 的帖子

首先呢,我先講,以前既台灣同而家既台灣教育唔同,
以前台灣係中一先學英文,之前既話就要搵補習班學
而家既英文就同香港一樣,由幼稚園開始學,
但英文始終都係香港既優勢,
不過我都有聽講,而家有好多大陸同埋台灣既英文己經同香港唔會差得太遠..
係某D觀點黎講..香港同台灣都有些相同既..
大家都係因為學區而選擇小學,不過台灣就唔係大抽獎..而係地區地負責單位派俾小朋友,
除非係私校...又或者某一個地區既小學較好,有D父母會借用親友既戶藉地址而派小學..(但其實好少會有咁既情況)
個個小學都唔係差太多..
中午都由學校既飯堂派飯(同日本小學一樣),食完飯之後,有差唔多一個鐘既午睡時間..個個人都要瞓既..
因台灣小學既校園係香港既幾倍大.所以有好多活動空間,唔會限制某一個年級唔可以去操場活動..
而家既小學既活動教學係好豐富既,...
我唔係話香港學校唔好..我只係話香港教育制度唔係太好..因為有世襲制..對於其他小朋友想入學既比較唔公平..
亦都無話台灣學校好..只係活動空間大,學校活動多..
我脫離小學幾十年..哈哈...
如果你想知道邊方面既,我再話俾你聽..
其實你都可以去搵D台灣小學既資料睇..
不過我個大仔就鐘意台灣小學大,活動空間多,有遊樂場玩,同埋有得午睡...
D資料可能會有D誤差..畢竟我離開台灣十幾年..

都係讀中文小學好,如果真係想小孩嘅英文,就同佢讀多D English books

sharon1018  我個大仔就話啦..我係香港人,讀中文咪得囉.點解仲要讀英文?...哈哈  發表於 12-8-21 12:39

回復 sharon1018 的帖子

多謝你的分享, 真係唔知道小學仲可以午睡. so good...

那想問問學科科目方面比較, 係咪都有通識. 科學, 公民教育...或者呢d科目呢 ??

回復 mandy304 的帖子

唔只小學有午睡..國中高中都有
至於小學既科目就有
國語,數學.自然與生活,社會,藝術人文,健康與體育,
英文,客語閩語(呢兩種就唔知係咪一定要學既)
差唔多係呢D科程...同埋有社團活動,即係興趣班,係一定要參加..由小朋友自己選擇參加邊種..我記得都好多下

至於所謂既公民教育..係中一先教..叫做公民與道德..就係好基本既生活教育..同埋基本政治知識..唔係要你愛黨之類既嘢..

‹ 上一主題|下一主題