用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全英教學既小學...係咪真係啱小朋友?
go

全英教學既小學...係咪真係啱小朋友?  

呢一排就諗呢個問題
當一個家庭既英文程度唔係咁好同埋唔係用英文溝通時,又要小朋友讀好D學好D
小朋友報名小學,而小學係英文教學..
咁小朋友會唔會有好大壓力跟唔上而討厭返學?
定係小朋友既適應能力好好完全無問題?

picture  My parents know very little English and I was fortunate enough to go to top English school in Hk when I was a kid.  I had zero problem. NONE. dont worry  發表於 12-8-9 21:56

回覆:全英教學既小學...係咪真係啱小朋友?

其實語言越早學會越好, 容易吸收, 而小朋友旳適應力是好強, 所以我唸學校如果多用英文教學, 佢地慢慢都會明白, 至少會識講識聽, 敢用英語溝通, 但至於寫作,便需要多下苦功, 如多睇書, 小朋友肯專心學才寫得好!

sharon1018  係呀..不過我諗父母都需要配合到小朋友先至有大功效. ^^  發表於 12-8-9 16:22

個人覺得, 數學係好講求根本性o既理解, 理解呢一part, 好在乎用既語言係咪mother language.  學英文係重要, 但唔一定透過學數學去順便學埋有關英文. 如果小朋友mother language 係中文, (講得多同講得好英文 唔代表mother language 可以係英文), 用中文教數學係好d.

sharon1018  呢層我都明,不過老公話.數學最好用英文教,先至更加明白題目問咩,有時中文會有模稜兩可既情況出現喎..  發表於 12-8-9 16:24

我覺得好睇個小朋友, 每年出產既狀元尖子, 好多出身草根家庭, 父母學識唔高又忙於揾錢, 但佢哋一樣可以考得好好. 當然, 如果屋企可以配合, 係好事, 但唔係必要.  我個仔好鍾意英文而抗拒中文, 睇卡通要睇英文, 有時明明有字幕都要cut 咗佢, 好多時返黎同我講英文, 我真係唔多明, 我會叫佢講番中文, 但我會同佢講因為以前媽咪唔鍾意讀書, 所以好多嘢都唔識, 叫佢要自己努力, 因為宜家d課程真係深過我哋以前好多, 黎緊我教唔到佢, 叫佢唔識問老師 ^^

sharon1018  你同我都差唔多...我個女又係.佢都好鐘意英文....不過我同佢係用普通話溝通,..因為而家普通話都幾重要..(我唔係大陸人黎既)  發表於 12-8-9 16:39

sharon1018, 如果你真係畀佢用英文學數學, 你就要心理準備佢中文可能有機會畀人低 (有機會, 唔一定) 其實我小朋友友同以上small_cloud 一樣, 細個成日講english. 有時用中文問佢, 乜乜畀乜乜多幾多, 唔明, 結果我要tranlate 做英文. 其實,我地生活在香港, Cantonese 係mother languae, 生活上成日計數, if 轉唔番chinese to understand, 好大鑊, 高小用english 學數斬未遲啦.

PandaVV  我以前學過"中文"及"英文"數學, 是實...英文數學係比較好d.  發表於 12-8-14 16:09
sharon1018  我覺得中文重要過英文,但老公覺得相反,所以佢就認為用英文教數學係比較好  發表於 12-8-9 22:50

真羨慕你有個甘叻的仔!

sharon1018  係囡黎架,個仔係過度活躍症既小朋友
囡唔係佢叻,而係我無畫框框俾佢,由得佢發展,我地只係從旁協助  發表於 12-8-9 22:56

睇你小朋友本身英文另定中文叻啦。你先最清楚小朋友, 你同佢報英文津校就想下呢點。反之報英文直資/私校, 就學校會決定小朋友基本功得唔得先收呢。

我兩個小朋友英文較好, 係英文小學讀就只追中文一科, 自己都有把握教佢中文先。但如果佢地入左中文小學咁就會辛苦好多, 除左英文科外, 科科都要追。因為常識等既中文都好深架! (相反英文教既常識都會深)

HaYi  agree, 因阿仔幼稚園同出去學Enopi 都係英數,  之前收個間中數, 怕成個暑假補中數都唔得, 依家TSL 英數相對來說我驚少左, 可以放多d 時間係中文上(佢好弱  發表於 12-8-9 19:58

marrowcream,

我絕對同意, 因為自己英文唔好(喺公司成日覺得比人差), 所以由細都著重阿仔英文而忽略咗中文, 上咗小學先知大件事, 佢中文比人差好多, 默書還可以, 到考試d閱讀理解就c得, 所以中文係佢最弱既一科.  仲有, 其實我以前讀書真係掹車邊 (我老公比我仲差), 又唔駛學普通話, 所以宜家讀書真係幫唔到佢幾多 =_=”

我曾經都好想考入英小, 但一來考唔到 (DGS), 二來派唔到 (Maryknoll / Marymount ), 結果只有讀中小.  呢個暑假, 不停教佢中文 (包括閱讀理解, 重做句子,擴張句子之類), 未惡補之前, 佢完全係一個中文白痴.

Small_Cloud  上小學之後我成日懷疑佢有讀寫障礙, 係半個文盲, 成日比人鬧我咁講個仔  發表於 12-8-9 17:06

sharon1018 的帖子

我有三個朋友,屋企唔會用英文溝通,但佢地d仔女都係讀英文私校,現在全英溝通都無問題!(當然英文好唔代表成績好!)

sharon1018  當然啦..英文好唔代表成績好..而且成績好又唔等於品格好
我都認同既.  發表於 12-8-10 13:00

我都曾經有呢個疑問,我會諗,如果佢入咗英小,但返到屋企我唔識同佢溝通,或者睇唔明佢d功課咁點算呢?讀中文學校豈碼我多多少少都可以教吓佢吖,係咪?如果唔係就一定要上功課班囉!
當然,好多人都話小朋友會好易適應,又話愈早學愈好,我諗要睇你個小朋友興趣有幾大啦,都係嗰句,如果佢掂既,就算讀中文學校都可以做狀元,況且英文好都唔代表成績一定掂架,仲要花雙倍時間讀書同讀英文添!

sharon1018  係既..唔係個個小朋友容易適應到呢種語言環境..  發表於 12-8-10 13:02

silvia_ng 發表於 12-8-9 16:47
睇你小朋友本身英文另定中文叻啦。你先最清楚小朋友, 你同佢報英文津校就想下呢點。反之報英文直資/私校,  ...
我有一個疑問, 如果小朋友讀英小, 小學只讀中文一科, 咁升中時萬一入到band 2-3中中, 考入唔到band 1英中, 咁可能中學時好難跟得上.  相反, 我自己係中文小學出身, 中學時派到去band 1英中, 雖然頭一年辛苦少少, 但中二已跟到, 相信好多人都有這經歷.  但中文難學好多, 有無人讀開英小但派了去中中?

回覆:全英教學既小學...係咪真係啱小朋友?

個人認為小學中小,中學英中,比較理想,而事實香港九成小學係中文教學,否則行另一條路--讀國際學校,因眼見好多人太側重英文,結果中文又唔掂,數又唔明,唔上唔落。

sharon1018  所以搞到而家好多家長都要小朋友讀英小或英中,谷爆小朋友....  發表於 12-8-10 12:57
marrowcream  要學好 english...多睇 engish story books, 多睇 english channel , 多做 eng. exercise book 一樣得.  只要小學英文底打得好, 去到中學用英數, 唔好有問題  發表於 12-8-10 10:34
marrowcream  結果, 中文就好差. 咁係唔掂. 數學係學計數, 學理解, 學logic, 有d 位, 可能用 mother language 係好d.一來易明, 二來可以防止中文繼續停濟不前.  發表於 12-8-10 10:32
marrowcream  Totally agree ! In fact, i strongly emphasied English in the past and focused to teach her Eng. all the time. At the end, her Eng is not bad(eg.got 13 shields in Cambriage Mover exam before 6 yrs old)  發表於 12-8-10 10:28

引用:睇你小朋友本身英文另定中文叻啦。你先最清

其實讀英小都不用太緊張, 因小朋友是慢慢學上去好快就會習慣, 個人覺得英文常識比較難.

jaycee_mami 發表於 12-8-9 21:21
我有一個疑問, 如果小朋友讀英小, 小學只讀中文一科, 咁升中時萬一入到band 2-3中中, 考入唔到band 1英中,  ...
而家好多中中都有英文班,我想在英小上去的,應該好大機會會被偏入呢d班。
我自己就覺得, 教佢中文都有d把握, 要我教佢英文就應該難d啦。所以讀英小可以解決到呢個問題,而家我地亦係中文科度努力緊囉...

而家兩個小朋友既英文程度, 應該都已經高過我了

marrowcream 發表於 12-8-9 17:03
我曾經都好想考入英小, 但一來考唔到 (DGS), 二來派唔到 (Maryknoll / Marymount ), 結果只有讀中小.  呢個 ...
去到中小可能初頭中文係辛苦d, 但之後會進步好多架啦! 反而要更加keep住英文水平,為將來升英中做好準備。因為有d中小英文書既程度真係一般呢。

mandy_lee 發表於 12-8-10 08:56
其實讀英小都不用太緊張, 因小朋友是慢慢學上去好快就會習慣, 個人覺得英文常識比較難.  ...
係啦....英文常識d字真係好深...
我好記得呀仔上小一, 睇佢本書有一個字characteristic, 我記得我中學先學呢個字, 雖然唔洗佢地串住, 但我都覺得好嚇人了...

仲有d花花草草既名, 豬籠草, 喬木等等..真係佢識我, 我唔識佢...所以家下一份學費, 一家人學呀

silvia_ng,

我覺得阿仔現時既英文水平應該高過我, 起碼詞彙方面係囉, 好多字佢識解而我就見都未見過.  有時佢唔識問我, 我都老實咁話佢知我都唔知, 然後一齊查字典, 一齊學囉, 不過我好快就唔記得.

另外, 我有朋友對孖女就讀中小, 學校有附屬英中, 今年升中一, 佢哋話小六下學期時開始轉學英數, 等佢哋早d適應中一課程, 但對孖女都話有d吃力, 因為特然間好多科都由中轉英.

silvia_ng  哈哈...我都係學完就唔記得啦  發表於 12-8-10 11:03