用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道 2nd in
樓主: keith_candy
go

真道 2nd in [複製鏈接]

回覆:abbiemama 的帖子

哦,原來係咁,咁都好d,起碼都叫做仲有希望!thx!

回復 keith_candy 的帖子

我淨報多左間播道..其它就無啦!原本要報港大同學會小學既..但老公話太遠,所以放棄啦

但係, 好似未聽到有人收reject 信

剛打去問, 佢話收唔到信 = reject
怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大

買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

回復 KarieWu 的帖子

Seem so confused!? I've called them last week, what they said was that they had not yet decided whether they would call another batch of students to have 2nd interview, meaning up till now no letter not equal to rejection.   

回復 1100jj 的帖子

I also found it very confused, but that's the answer I got from them today. Since I haven't heard from anyone who have received the reject letter, I also checked with them if they'll issue the reject letter, they advised that there won't be any reject letter, that means, whoever doesn't receive the 2nd in letter = reject.
怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大

買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

佢地既答法係"你小朋友唔on the list",所以又唔可以話係reject,咁樣在學校方面係會彈性D,但家長就心排排囉.....亦可以話未C得晒囉....

回復 kwkyeung 的帖子

想問問second in會in咩野架? 洗唔洗同埋小朋友一齊in? 我明天會in呀,tks.

回復 kwkyeung 的帖子

Hi, 請問second in 後是否立即知道結果? 是否由校長in? 謝謝.

回復 taboyan 的帖子

我都好想知呀!
上任校長做法係second in 見完父母就會即刻話你知
有無offer, 家長係幾日內要決定並註冊..
而且通常係11月過後才開始second in
但剛轉校長, second in 時間早左,
唔知是否都是由校長in 並立即通知是否面試成功呢?

回復 car817ho 的帖子

我都想知道..
你話上任校長係第二次面談時會即時話俾父母知收唔收架???
咁都好D.唔駛心掛掛等..
就唔知呢個校長做風係咪咁樣..
我今日都要見....下午..
緊張啊~~

去年是in 完等email通知,我們12:00in, 下午4:00左右收到email confirm.

預祝各位成功!

回復 sharon1018 的帖子

祝你今日面試成功呀!
in完介唔介意上黎話我地知係咪立即會通知,
等係等email回覆呀?!thank

我仔仔以備取生面見,收左佢今年九月入讀小一,面見時要父母單獨面見,小朋友又單獨咁分開面見既!跟住過幾日接到電話通知話取錄左

sharon1018  恭禧你呀~  發表於 12-8-22 20:08

回復 car817ho 的帖子

我有問老師,佢話九月尾收定唔收都會通知既~
仲搞笑既係...有兩個老師一齊見既..但係..其中一個就唔點出聲...突然就瞌眼瞓喎......我都嚇一跳..攰過頭????
仲有啊~入去時我叫個女坐中間..
個老師突然問我...係唔係"國內人"喎...
因為我講廣東話唔係百分百音準既...
我就係..我係台灣人..唔係"國內人".....(事實真係台灣人黎架嘛)
兩個老師就異口同聲話..台灣人...好似放心個樣..
唔通如果我係"國內人"就..有問題????

回復 sharon1018 的帖子

老師訓著左..哈哈又會咁既.
九月就會有通知呀! 今年SECOND IN既進度快左呀!

回覆:真道 2nd in

我也悬23号早上in,但係老師又精神又精靈!结果係九月底会通知

想問下SECOND IN ,即係小朋友同家長一起見老師,是嗎 ?校長不用見 ?謝謝!
‹ 上一主題|下一主題