用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問元朗媽媽
go

請問元朗媽媽

元朗好似有間真光既..不過好多都要靠關係同埋由幼稚園升上去..
我都有親戚住元朗,佢話元朗無真正既好學校..

回覆:tedghost 的帖子

兩間光明同官立都是好學校!

好似有兩間官立,73定74網

光明是最出名的,不過聽講好難入同好谷,好似商會也是很熱門!

我想知元朗邊間學校無咁多功課?

回覆:請問元朗媽媽

邊間光明較好?光明英來定水邊圍光明?

回覆:sumshan 的帖子

光明英來啦!校舍大,小朋友活動範圍多,派位成績兩間都差不多!

我在元朗長大的,靈愛是最出名跟住就係光明

There are a lot of good school in YL, "Tsui jak lam" near Fung Kam Street is a good new one and hot picking now.

But most school in YL is tradition.   If you prefer DSS, Luthan Academy is a good choice.

Those people think there is no good school in YL, they are still living in 20 years ago, they are not moving with the world.

Think about the population and resident background and income level in YL, you will have better understanding about school and children growth in YL.

其實某D家長很奇怪
一邊就希望人到派位好的學校
一方面又希望唔好咁多功課
請自問自己的小朋友是否天才
或自我專注力很好的小朋友嗎?
不用多做練習而會得到好成績
就算是.  
學校都會為要拿好成績而吹谷
很難兩全其美

好學校, 當然注重學業成績, 一定既功課一定有!!!
http://hk.myblog.yahoo.com/phoebemmwong/

回復 p95832516 的帖子

請問以下哪一間15分有機會會入到:-

官立小學
循道衛理
2 x 伊利沙伯中學舊生會
2 x 樂善堂梁銶琚
和富慈善基金李宗德小學

謝謝!

引用:回復+p95832516+的帖子 請問以下哪一間15

原帖由 七點半 於 12-09-07 發表
回復 p95832516 的帖子

請問以下哪一間15分有機會會入到:-
和富慈善基金李宗德小學是直資,要考入去的,不用計分,其他不清楚。

醒目開學勳章

引用:回復+p95832516+的帖子 請問以下哪一間15