用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如何選擇幼兒園
go

如何選擇幼兒園

我兒子剛滿一歲,
對於如何選擇幼稚園真的很迷茫.
有很多都只收足兩歲的小朋友,
請問有些家長很早就讓小朋友去學習的是幼兒園嗎?

回覆:如何選擇幼兒園

係playgroup

there are too many playgroup
don't know how to choose a good one

playgroup, 先看自己想要乜來選(睇課程內容/簡介), 選地點(小朋友細近D好), 好多都可以試堂, 揀唔到就先試堂再決定

耀基創藝幼稚園 playgroup

地址: 粉嶺聯和墟海聯廣場地下

TEL: 2669 7339

www.gciedu.hk

唔該

其實2歲就可以上Nursery.
咁係咪依家一歲就開始去playgroup?
但仲未搵到適合的...遲哂

返唔返pg or n 班很視乎小朋友的表現和家長的意願,不要人云亦云,要清楚自己小朋友的能力。有很多小朋友冇上pg就返n咪一樣冇問題!最緊要揀一間適合自己和小朋友的學校,否則報讀了亦只會後悔。

仲未搵到即係冇需要啦,呢樣都係一個好現象,代表你平時已經比到足夠比佢,playgroup 冇話一定要報,1歲嘅playgroup好少野揀架,所以你係冇遲到。

我個人覺得,如果父母雙方日間要工作,冇屋企人幫手湊,你先考慮俾BB讀N班。 2兩歲以下既小朋友仍需要母親的照顧,同埋需要安全感。如果真的想幫助BB適應的幼兒學校的新環境。你可選擇幼稚園舉辦的PLAYGROUP 班,只要BB學行OK,你便可帶他參與,始終幼稚園設施齊備和安全,加上有經驗既老師,小朋友會比教容易適應的。

我個大女返N班後,幾乎每個月都病,雖然返學小朋友會快D學說話,但這一年我的感想是,不可以倚靠老師。平日自己要教小朋友日常生活既技能,同埋教導佢有良好的品德,老師教既我覺得真係好有限。另外,選幼稚園一定要留意該校既老師係咪成日走,因為真係有N班老師在同一時間一齊辭職,這令小朋友缺乏安全感,這必須注意的。

明白!
多謝各位提供的意見.
我先再考慮清楚再決定.