用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 爬完post都唔明, 想問1月B係咪通常唔比2歲8個月入K1? ...
樓主: kiuchi314
go

爬完post都唔明, 想問1月B係咪通常唔比2歲8個月入K1? [複製鏈接]

唉!!我個囡同樓主一樣係今年1月b , 諗幾時讀k1諗左好耐........

w_y  1 月點諗都好, 最後入本地小一都要跟返大隊. 年尾出世至有得諗做大做細.  發表於 12-8-10 17:31

w_y 發表於 12-8-10 17:24
做場大龍鳳呀嘛! 仲可以殺埋報名費.
我試過啦, 我女細B in N, 排隊照收表收錢, 遲遲至有得in (呢樣正常, 太 ...

又係, 點解我無諗過佢地有報名費收呢? 淨係諗人地唔想認自己做錯野
細b group in 可以有比較, 係高張.  不過我真係估唔到n班都要in, n班真係咩都唔識, 有咩野in? in 佢怕唔怕人? 睇佢會唔會喊?

kan2011 發表於 12-8-10 17:28
唉!!我個囡同樓主一樣係今年1月b , 諗幾時讀k1諗左好耐........

握手~

我就唔係諗左好耐, 係早幾日見人搵小學, 突然屎忽痕睇下幼稚園, 驚人地發現阿b 2y8m 可以2014讀k1, 咪想skip左個n班, 早d讀.  當然成post一路到而家, 就知理論上係咁, 技術上係做唔到囉.

所以你同我都唔洗諗咁多喇, 我就跟番大隊, 2014報n, 2015讀k1.

想問下你咩區, 睇下係咪同區, 可以交流下.  我講自己先, 我係沙田區.

kiuchi314 發表於 12-8-10 17:12
回復 cycream 的帖子

playgroup唔係更加無位咩?  其實我個人唔係咁buy playgroup. 係地鐵聽過人話寧願上pl ...

而加咁多playgroup, 只有少部分話無位啫. 我都覺得n班好過上playgroup, 咁無得返n班, 去playgroup都係一個option. 我細仔下個月2歲, 佢10月大就上playgroup, 我自己搵d近屋企, 唔太貴(百幾蚊一堂)俾佢去, 當係去玩下有d世藝. 佢黎緊10月返n班, 我就會淨係keep返一堂playgroup學國語(老師上我地屋苑,唔太辛苦), 其他唔上啦.   

kiuchi314  真係無N班都有諗過PLAYGROUP, 當同其他B玩下都好.  發表於 12-8-11 11:25

如果開 playgroup  果間有埋N, K, 而 playgroup學生有優先, 咁就多數搶手. 其他就視乎口碑和價錢.
我覺得可以的話, 去N 肯定好過去 playgroup, 通常 playgroup 學生流動性太大, N 班正常讀一年, 老師同學之間會有感情得多. 最重要係細B 最好有一間唔太差的可以直升K 的N 班做 backup, 保證你考K 時安樂得多, 心都定d, 至少唔需要報幾十間K 咁瘋狂, 差過你原來果間N 的K 已經可以慳返唔報.

kiuchi314  幼稚園都有PLAYGROUP? 仲以為係D XX機構自己開. 咁我要問下想報果間有無.  發表於 12-8-11 11:26

kiuchi314 發表於 12-8-10 16:50
去左教統局個學校list度查.  正確個名應該叫迦密愛禮信.  我諗要去小學版果邊爬下post先知.
...
呢間20分認該有找

kiuchi314  咁好?唔怪得我C6想要埋果10分, 如淨得OLD BOY 10分就唔得  發表於 12-8-11 11:49

點解你咁想2Y8M做超細B讀K1??

LL222 發表於 12-8-10 19:42
點解你咁想2Y8M做超細B讀K1??
其實我未爬POST之前仲停留緊我讀幼稚園GE年代, 一直都係話2Y8M就讀書. 好似我C6, 佢係2Y6M定7M就讀K1.  以前都無話CUTOFF 12月31日, 總之夠2Y8M就得吖嘛.  咁我見阿B夠, 咪覺得係讀書時候, 點知又見到個CUTOFF DATE唔明白, 數落到時大人1年, 咪以為阿B超齡讀書囉.
之前聽D人話咩大細B, 話我果個係大B, 我以為係年頭出世所以叫大咋, 唔知佢地GE意思係照年度讀K1, 大人8M, 所以叫大B.以前我地2Y8M, 有D再細都讀書, 唔想阿B 3Y8M先讀K1囉.  我地果時, 寧願早讀都唔想遲讀, 大得滯會比同學仔笑, 我讀小學有比人笑過我大.  因為有時D咩分組, 你大過人, 諗野真係有差距, 我D同學會學D阿爸阿媽講野, 話我老識. 唔同我玩.

2014阿B的確係夠2Y8M (以月計的確係事實, 果D差10日係佢地CUTOFF 用, 我唔理), 我仍然覺得2Y8M係正常讀書年齡, 所以原本唔想讀N班都會照幫佢報.  心儀果間無N班, 次選果間有, 所以想由N直上K1, 唔洗煩.  尋晚同99話要幫阿B報N, 佢竟然話我嫌錢多, 超! 你個仔我C6咪又係未足2Y8M讀書, 點解現家反而叫我唔好報? 平時比佢湊話我呢樣話我果樣我都唔出聲, 我唔覺得阿B讀書係由佢決定, 我係阿B個阿媽. 阿B幾時讀書, 讀咩書, 我唔覺得係佢作主囉!

睇埋上面GE POST, 可能要問埋果間有無PLAYGROUP. 當加多少少分容易D入N.

http://www.edb.gov.hk/FileManage ... 12_poaleaflet_c.pdf

你提早讀K1,唔止係冇10分咁簡單,係根本唔可以參與呢個小一入學的程序,未足5歲8個月讀小一,相信只能夠投考私小,學校設定cutoff date亦伙不妥,當然你有權利去考,但其實多寄一封報名表,學校安排多一個時間比你面試(如佢地受理),其實都係相當浪費資源的做法,何必勉強?老實講,我d仔3歲幾先去返學,我覺得佢地都只係僅僅應付到,我個細仔8月出世,我都唔知幾想佢有機會遲一年返學,除非佢歲幾已經學貫中西,否則我諗我唔會想佢地做超細b

你係咪誤會了2yr 8m 的意思? 係足2 歲8 個月喎, 你個係一月BB, 點計到9 月1 日都唔足, 當你用日計都係2 歲7 月多幾日, 點會係2yr 8m?! 大細B 的確係指年頭年尾的意思. 大B 咪1, 2, 3 月出世, 細B 就10, 11, 12 月出世, 大概啦...有人話10月都算, 我覺得大又好細又好, 總之你自己要判斷手上籌碼, 亦要知道心儀學校向來的規矩和習慣. 例如有部份名校, 雖然細B 照接受你報名, 但收你的機會接近零, 你就要心中有數囉.

細B 你唔好期望頭一兩年會好突出, 跟得上平均以上已是非常不錯.

kiuchi314 發表於 12-8-11 11:42
其實我未爬POST之前仲停留緊我讀幼稚園GE年代, 一直都係話2Y8M就讀書. 好似我C6, 佢係2Y6M定7M就讀K1.  以 ...
讀N班有直升K1呢個優勢之外,我試過LH某分校嘅上午K1班,因為冇讀佢N班,連報都唔比報。你99係上兩代嘅人,佢點會明?
好少出名幼稚園有play group,我只知寶山幼稚園有。

marcuscyrus 發表於 12-8-11 13:24
http://www.edb.gov.hk/FileManage ... 12_poaleaflet_c.pdf

你提早讀K1,唔止係冇10分咁簡單,係根本唔可 ...

而家GE玩法唔同哂, 以前無CUTOFF 12月31日, 都無計分制. 仲要唔係逐日計. 但係而家GE玩法係咁, 我都無得揀唔跟, 淨係D 9-12月B有權揀大定細.  跟大隊, 未必一定有賺, 龍B雙非B, 唔跟隊, 風險係無學分, 自行派唔到統一就一定派到無雷公咁遠. 都只係一舖賭大細. 不過論無奈, 你個8月B又真係無奈過我.

人不為己天誅地滅, 何況今年係龍B年, 仲有D雙非嬰, 我雖然唔喺北區, 但係北區一淪陷, 跟手就會到我住緊GE沙田區, 有機會早D, 我唔想同龍B血拼.

w_y 發表於 12-8-11 15:40
你係咪誤會了2yr 8m 的意思? 係足2 歲8 個月喎, 你個係一月BB, 點計到9 月1 日都唔足, 當你用日計都係2 歲7 ...

應該話我用左以前果套嚟擺落阿B度.  以前用月計, 唔會逐日數.  而家GE玩法要CUTOFF, 逐日數的確唔夠, 差10日.

其實我只希望阿B中中等等就夠. 小朋友最緊要有興趣先, 追以後大把日子追.  以我為例, 小學考到間勁好, 谷到行, 中學係BAND 1英中, 又點? 已經無哂讀書興趣. HEA住HEA住就算.  我仲好記得我4-6年班, 日日點樣無停手咁做, 都仲要捱間抵夜, 做功課做到半夜, 喊住咁做. 一日成35, 6樣功課.  成班一齊求先生唔好比咁多, 家長投訴學校懶理.  總之要谷到行, 做到個中學派位表靚. 我唔想阿B同我一樣, 我只想中中等等, 開開心心就夠.

小曳人  我都係hea住讀中學,但俾你入到band1,hea住都入到U啦!  發表於 12-8-12 07:04

LL222 發表於 12-8-11 19:42
讀N班有直升K1呢個優勢之外,我試過LH某分校嘅上午K1班,因為冇讀佢N班,連報都唔比報。你99係上兩代嘅人, ...

而家真係掙得好勁.  我今年仲要龍年, 至於雙非就年年都有, 邊年都要同人爭. 名幼稚園又唔洗.  普通就得喇.  PLAYGROUP只係最後選擇, 等佢見下人啫, 有N班讀GE話, 我寧願得閒喺屋企教下佢彈琴, 同佢一齊畫下公仔, 開開心心.  未必會比佢讀PLAYGROUP.  但如果想報果間有, 都會做下樣報一次半次, 搏多少少分咁.

kiuchi314 發表於 12-8-11 22:35
而家GE玩法唔同哂, 以前無CUTOFF 12月31日, 都無計分制. 仲要唔係逐日計. 但係而家GE玩法係咁, 我都無得揀 ...
是我解釋得唔清楚?定是你未睇我attached的link?要參加自行的條件是(以下節錄edb小一入學單張)
參加資格(必須符合下列全部要求)
• 二○一二年九月入學時年滿五歲八個月
(即二○○六年十二月三十一日或以前出生)
• 本港居民
• 尚未入讀小學
• 從未獲派小一學位
呢個係2012入學的申請,即是說你個b係表都唔可以交的,唔係無學分咁簡單!!
我細仔預產期係2008年的9月,但佢自己搞搞震係要早左出黎,冇話無唔無奈,食幾多著幾多整定,你以為早d入學唔駛同龍b爭,但比你拎到個學位,然後讀到隻野咁,搞到小朋友冇哂自信,又值唔值得先?(當然我不能用自己d仔的能力去評論其他人的小朋友,但依家幼稚園唔係以前咁學下abc就放學)
你自己都識講依家玩法唔同哂,何必要用返以前o個套去睇,競爭係大,但係咪大到要咁執著?
多言了,請諒

kiuchi314 發表於 12-8-11 22:45
應該話我用左以前果套嚟擺落阿B度.  以前用月計, 唔會逐日數.  而家GE玩法要CUTOFF, 逐日數的確唔夠, 差10 ...
依家間間小學都想做靚個業績(無中學那些),問題是有幾多本錢做呢樣野,初小蜜月期,高小chur到盡的學校隨處可見,不是家長說中等開心就行,老師都有壓力的,如果想比較輕鬆d,選龍校可能升中壓力少一些,那其實又是將戰線推前,考小一時所考的東西遠超一個k3生應有的水平。你說以前冇cutoff,咁就奇,我係1月出世,我讀了兩年k3,正因我媽搞唔清楚呢d入學野(她從強國來,近乎文盲),然後我唔可以讀完3年幼稚園入小學,要讀多一年

用月計都係唔足, 唔通一出世就叫 1 個月大? 你BB 出世都要去到2 月後至叫"滿月".

醒目開學勳章 貢獻勳章

marcuscyrus 發表於 12-8-11 23:24
依家間間小學都想做靚個業績(無中學那些),問題是有幾多本錢做呢樣野,初小蜜月期,高小chur到盡的學校隨處 ...
唔係一定,我阿哥5月頭出世,揾到有小學收,學校講明如果讀唔掂就留班,最後佢係呢間n年前已經轉全日嘅小學第一個入dbs嘅畢業生!
恐龍家

kiuchi314 發表於 12-8-11 22:49
而家真係掙得好勁.  我今年仲要龍年, 至於雙非就年年都有, 邊年都要同人爭. 名幼稚園又唔洗.  普通就得喇. ...
你只想呀B中中等等, 開開心心就夠. 但又唔想同D龍B血拼,咁矛盾嘅!?
中中等等, 開開心心又何須血拼?你唔想呀B好似你以前咁谷,放棄傳統學校,讀國際學校啦。

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+12-8-11+23:24+

原帖由 小曳人 於 12-08-12 發表
唔係一定,我阿哥5月頭出世,揾到有小學收,學校講明如果讀唔掂就留班,最後佢係呢間n年前已經轉全日嘅小學 ...
Dunno if year match xddd I was in my p1 in mid-80s

小曳人  當然早過你啦!幾年啦~
我地讀台灣kg(調景嶺),聽講快半年,所以搬出嚟一係快半年,一係遲半年
(阿媽話)  發表於 12-8-12 15:40
‹ 上一主題|下一主題