用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 爬完post都唔明, 想問1月B係咪通常唔比2歲8個月入K1? ...
樓主: kiuchi314
go

爬完post都唔明, 想問1月B係咪通常唔比2歲8個月入K1? [複製鏈接]

醒目開學勳章

kiuchi314 發表於 12-8-10 14:42
我c6就係見到小學計分old boy有10分, 所以就想搏埋適齡果10, 自己去自行派位, 唔經統一.  我最初只係睇幼 ...
由於好多家庭因為工作或搵人湊小朋友嘅關係,好多全日或有托兒服務嘅幼稚園係都會比較搶手,出名嘅例如救世軍便是其中之一,所以有D人話出世就要排隊並唔係誇張的。

kiuchi314  係呀, 啱啱打哂d電話, 邨校都話有出世紙就報得. 有間仲叫我即係報. 而家真係好得人驚.  發表於 12-8-10 16:20

kiuchi314 發表於 12-8-10 14:42
我c6就係見到小學計分old boy有10分, 所以就想搏埋適齡果10, 自己去自行派位, 唔經統一.  我最初只係睇幼 ...
都係20分,未必入硬,加埋宗教5分就入硬啦,係邊間小學呢?

簽名被屏蔽

你岩, in 幼稚園一定係跟幼稚園自己規矩, 但亦因為有小一適齡分呢個規定, 十間有八間K 都唔會收未夠年齡的學生, N 班收你, 都只能係足兩歲時插班讀約半年, 然後 repeat , 足歲再入K.

有些幼稚園 admin 好烏龍的, 小心到時排半天隊報名交了錢, 後來才發現無得 in. 總之, 你係一月B, 就唔好諗太多, 疊埋心水等足歲報N/K.

kiuchi314 發表於 12-8-10 14:32
無所事事ge意思係2014阿b 2y8m, 正統學校k1之前d post各位都講得好明白, 以前ge話已經入左k1, 所以唔想佢 ...

佢係咁既意思! 你由而加開始留意報2013-2014年度n班, 合資格就去報(即果d無一定cut off date), 如果有幼稚園收你阿b, 你阿b最快可以係2014年2月1日(足2歲)讀n班, 咁2014年9月一係repeat n班, 2015年9月讀k1, 咁阿b就讀咗1.5年n班.  total就讀咗2.5年n1+k1啦.
我有個friend個情況係讀咗半年班, 升咗k1, 再repeat k1, 條數一樣2.5年讀n1+k1.

其實repeat k2, k3都得, 不過小朋友大過咗, repeat佢會知唔係幾好. 另外就係學卷同小一派位唔可以玩2次(詳細你再刨下post啦).  

有咁o既優勢都唔想用?我d仔不才,大的2月(開學時3歲7個月),在同學中只是中游,細o既8月(開學時3歲),就更加馬馬虎虎

LL222 發表於 12-8-10 15:16
都係20分,未必入硬,加埋宗教5分就入硬啦,係邊間小學呢?

都知未必入硬, 所以c6想果10適齡分都唔放過, 無左呢10分一定入唔到.
我唔熟c6果區, 我以前住官塘. 好似叫咩迦密主恩.  但聽個名似係基督教學校, 我地無宗教果5分.

w_y 發表於 12-8-10 15:41
你岩, in 幼稚園一定係跟幼稚園自己規矩, 但亦因為有小一適齡分呢個規定, 十間有八間K 都唔會收未夠年齡的 ...

有d admin係好烏龍, 好似上年hk preschool 寫明唔收8月31日後小朋友, 但有人照報又俾in. 咁係bk有人講, d人無報打電話去嘈又俾in 返. 但好多餘lor, in咗都唔會收架啦.  sc又係話唔收, 係bk就有一個人話in咗.

w_y  有得in 就話見識, in 都無得 in 棧激氣, 有D 名K 排餐死至報到名.  發表於 12-8-10 16:58
kiuchi314  佢地會唔會當見識下?我都諗住2014比阿b去in k1(如果有得in), 明知唔收不過當見識下  發表於 12-8-10 16:41

kiuchi314 發表於 12-8-10 16:22
都知未必入硬, 所以c6想果10適齡分都唔放過, 無左呢10分一定入唔到.
我唔熟c6果區, 我以前住官塘. 好似叫 ...
5歲8個月至7歲都係適齡wor,點會冇左10分?!迦密主恩...是tko的中學吧?!

w_y 發表於 12-8-10 15:41
你岩, in 幼稚園一定係跟幼稚園自己規矩, 但亦因為有小一適齡分呢個規定, 十間有八間K 都唔會收未夠年齡的 ...

決定左報2014 n班, 都唔諗住插班. k1 我最初會擔心太大個, 反而n班我唔想佢太細個就離開屋企太耐.  一諗到佢大個想佢番屋企食個飯都唔肯ge時候, 就想佢由細個明白"家"唔係酒店ge感情.

其實我個人唔想阿b repeat k1-k3事但一年.  我怕d 小朋友重復學同一樣野佢會嫌無聊, 無心機, 變左對番學無興趣.

我問左幾間學校, 佢地話2014 n班, 已經可以報名. 而家真係排隊排得好快.

w_y  想太多啦!  發表於 12-8-10 16:44

cycream 發表於 12-8-10 16:09
佢係咁既意思! 你由而加開始留意報2013-2014年度n班, 合資格就去報(即果d無一定cut off date), 如果有幼稚 ...

2月有得讀? n班插班聽講唔容易. 不過我估你ge意思係照計數咁講, 我諗實際上插班應該好難.
我唔想阿b repeat. 重復完又要d 朋友走升上去自己無得升, 又要再識過d 朋友仔, 感覺唔好.
學卷我就知最多得3年, n班都無. 小一派位唔可以玩2次ge意思, 唔係好明, 不過唔係呢度講怕離題, 呢個問題我自己爬post

cycream  我意思係如果repeat k3係唔可以2年k3都去玩派位架!  發表於 12-8-10 16:59
cycream  無錯, 今時今日插班唔容易. 怕小朋友無所事事, 去上係playgroup lor!  發表於 12-8-10 16:57

marcuscyrus 發表於 12-8-10 16:23
5歲8個月至7歲都係適齡wor,點會冇左10分?!迦密主恩...是tko的中學吧?!

因為最初我開post, 係想阿b讀2014 k1, 2y8m (實際係2y7m20d).  所以無左適齡10分. 而家跟番2015 k1, 就足歲.
我都淨係聽過tko 間中學叫迦密主恩.  我都唔知c6呢區有咩小學, 我睇緊幼稚園咋. 小學叫c6搞.  總之就係讀番c6果間喎.

回覆:kiuchi314 的帖子

Which one is it?  See if any parents can suggest whether 20 PTs is enough to get a place?

唔怕離題. 官津小一派位只可玩1 次, 即係你只可以參加一次學年的派位, 無得話今年入了申請表, 下年又再入表. 叩門不在此限, 有人肯收你就得啦.

kiuchi314  哦~ 明白哂, 其實係正常係果一年派讀, 無咩理由(應該話係無理由, 因為有入學令)果年派左唔讀等第2年再派.  發表於 12-8-10 16:54

marcuscyrus 發表於 12-8-10 16:41
Which one is it?  See if any parents can suggest whether 20 PTs is enough to get a place?

去左教統局個學校list度查.  正確個名應該叫迦密愛禮信.  我諗要去小學版果邊爬下post先知.

回復 w_y 的帖子

有的, 我見過呢度有人係細B, 問今年派得唔好, 想第二年再派多次. 答案當然係唔可以啦.

回復 cycream 的帖子

playgroup唔係更加無位咩?  其實我個人唔係咁buy playgroup. 係地鐵聽過人話寧願上playgroup唔上n班.  我就反而想阿b 去n班都唔上playgroup.  但係又n班又playgroup, 我又唔想阿b咁辛苦~

點評w_y  有得in 就話見識, in 都無得 in 棧激氣, 有D 名K 排餐死至報到名.  發表於 7 分鐘前
kiuchi314  佢地會唔會當見識下?我都諗住2014比阿b去in k1(如果有得in), 明知唔收不過當見識下  發表於 24 分鐘前

我意思唔係去in d人多餘, 係講緊d幼稚園, 明明唔會收,只係自己搞亂咗俾人去in, 咪做埋場戲俾埋d細b in, 但最後都係唔會收!   我自己當然係以in係無壞, 俾個rehearsal下既心態去in.

cycream 發表於 12-8-10 17:12
點評w_y  有得in 就話見識, in 都無得 in 棧激氣, 有D 名K 排餐死至報到名.  發表於 7 分鐘前
kiuchi314   ...

你又啱, 佢地自己做錯左, 寧願做埋場大龍鳳都唔想同人講自己睇左野.
我ge學校裏面, 有一間話表可以交, 不過唔處理, 因為而家係要搞2012學年ge野. 就算會in, 都係到番果年年度先搞. 即係試左就算阿b 2014想去見識in 下, 機會都細.  不過有得in下睇下, 順路入間學校入面睇下, 都唔錯.

做場大龍鳳呀嘛! 仲可以殺埋報名費.
我試過啦, 我女細B in N, 排隊照收表收錢, 遲遲至有得in (呢樣正常, 太細乜都唔識有乜好in) , 人地大B 係單對單咁 in , 細B 係2 個老師 group in 十個八個. 最後當然係唔收啦, 有老師同我講到明架啦! 我咪當買個機會當見識下, 無所謂啦!

cycream  真係好大龍鳳喎!  發表於 12-8-10 18:11
‹ 上一主題|下一主題