用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 爬完post都唔明, 想問1月B係咪通常唔比2歲8個月入K1? ...
樓主: kiuchi314
go

爬完post都唔明, 想問1月B係咪通常唔比2歲8個月入K1? [複製鏈接]

其實教署嘅意思唔係話一夠2歲8個月就可以讀K1,而係要求9月1日開學前一定要足2歲8個月,所以下一年1月1日出生都唔count.

vnghk0001 發表於 12-8-9 15:06
到你去考幼稚園時,你就會知大B同細B嘅分別啦。
我阿女7月底,叫中B,見到啲功課,都覺得有啲跟唔到,因為 ...
如果用年份計, 有d 8月開學, 又真係差7個月.
我又諗番起我讀幼稚園果陣, 都係遲一年大人地半年果d大b,  其實同d b無交流.  見到中b細b玩得好開心.  我幼稚園果幾年好孤獨咁過囉.  所以一見到阿b夠2y8m (而家知差果10d 唔計啦).  真係唔想佢好似我咁.  讀到小學中學, 真係成日比人話自閉.

回覆:爬完post都唔明, 想問1月B係咪通常唔比2歲8個月入K1?

係呀,其實講真,而家有幾多間幼稚園收超細B?

gwlam 發表於 12-8-9 15:07
其實教署嘅意思唔係話一夠2歲8個月就可以讀K1,而係要求9月1日開學前一定要足2歲8個月,所以下一年1月1日出 ...

咁其實, 佢果句 2y8m, 係比d 11 - 12尾ge細b 轉做大b用. 唔係比我地d 踩界b用.

所以就唔明, cutoff 12月, 咁12月果d 做細b係理所當然, 就等於我個b要做大人地半年以上ge大b一樣咁合理. 既然改作要有cutoff date, 點解仲要留住2y8m呢樣呢.....  渣到正, cutoff就係cutoff咪唔洗好似我咁, 週圍亂吠囉, 唉.....

vnghk0001 發表於 12-8-9 15:21
係呀,其實講真,而家有幾多間幼稚園收超細B?

超細b ge意思就係我呢種, 如果2014 k1, 2y7m xxd 呢種b?

睇你ge語氣, 即係通常都會按年度做? 係咁我就唔洗驚, 可以疊埋心水出年先搵學校~

回覆:爬完post都唔明, 想問1月B係咪通常唔比2歲8個月入K1?

樓主,如果你唔介意到小學時冇10分,你可以去試下考k1, 但你要有心理準備會冇學校收。

其實我之前都係同你一樣諗法, 我囝囝都係 1月b, 只差十幾日, 就要遲其他 b 一年入學, 我都唔係好接受到, 朋友話都有幼稚園可以比你 10月足 2歲8個月先返學, 但呢 d bb 會在 k1-k3 其中一年重讀, 然後先升到小一, 所以其實條數一樣.

而且我發現另一個好處, 因為我報嘅所以幼稚園都收我囝囝, 咁就可以有好多選擇,
到時你就會感受都好處架啦!

最後, 其實我地 d 1月b 都無辦法, 一定要比同班小朋友大, 所以希望呢個係派位優勢啦!

vnghk0001 發表於 12-8-9 15:30
樓主,如果你唔介意到小學時冇10分,你可以去試下考k1, 但你要有心理準備會冇學校收。

...

果10分要同c6商量下.

聽到你果句唔多學校收, 反而放心好多.  即係如果去考係特別case, 2015先係正常, 正常ge話就唔洗愁XD

不過想問多句, 係咪讀過pn, 原校升k1 機會大d? 唔讀pn, 要叩門k1係咪都要而家搵學校?

MINI1601 發表於 12-8-9 15:38
其實我之前都係同你一樣諗法, 我囝囝都係 1月b, 只差十幾日, 就要遲其他 b 一年入學, 我都唔係好接受到, 朋 ...

要重讀? 即係小學唔可以用政府果個統一派位? 定係連自行叩門讀小學都唔得? (恕我未睇完教育局小學ge野)

你去考啲有PN班嘅學校,當然機會少啲啦,至於K1, 搵定資料先再根據學校收生要求去報啦。

你可以睇下其他post, 做1月B好好架,9-11月B仲難決定呀,希望你睇完冇咁不忿。

所謂2歲8個月, 3歲8個月係好confuse. 教育局個網清楚寫明cut off到12月31日出世.  你個b係1月1日就唔係適齡兒童.  cut off date 用12月31日好正常姐, 再唔係用返學8月31日, 咁點都要cut off架啦,

其實唔足歲最大問題係只係申請唔到幼稚園學卷, 無咗入到官津小學果10分適齡兒童分. 如果有幼稚園, 直資私小收, 你小朋友大可做超細b. 但又有另一個問題, 係超細小會跟唔上?  仲有而加出生率高, 入學競爭大,超細b可唔可以入到心儀學校呢個反而係你要面對既第一個問題.  

今時今日寧願一月生做大b, 好多人恨都恨唔到, 我完全睇唔到要做超細b既必要. 我朋友個仔2009年1月生, 同我個仔2008年10月仔一齊剛剛讀完k1, 但黎緊9月佢再repeat k1. 原因就係怕佢考唔到好小學.  

其實係唔駛stick with 政府個cut off, 可以試下俾個b去早考, 考到就讀上去, 有d小朋友係好叻, 細b都叻過晒d大b, 12月31日同1月1日只係差一日, 人地12月細b ok, 1月超細b點會有大差別.   

kan2011  原則上我同意你講法,但2012年咁多小朋友出世,將來要同佢地爭就難,中學,大學唔會有大b細b 分.  發表於 12-8-10 15:43
kiuchi314  而家已經唔愁邊個年度ge問題,反而因為呢件事覺得,政府set得個cutoff date就應該一視同仁.無得搞咩大細b選擇  發表於 12-8-9 16:24
vnghk0001  Agreed  發表於 12-8-9 16:06

醒目開學勳章

kiuchi314 發表於 12-8-9 14:35
果個學分真係咁重要? 香港有入學令, 唔係一定有小學讀咩?
一定會有官立/資助小學讀,但必須條件係在XXXX年9月1日入學時年要滿5歲8個月

醒目開學勳章

kiuchi314 發表於 12-8-9 14:38
吓? 講到2y8m, 唔係用月嚟計, 用日嚟計咩? 我個b 係1月11, 咁咪差果幾日?
幾日同1年ge差距, 政府好玩野啫. ...
政府用邊個月計都會有類似你嘅情況出現架啦,咁政府又應該點做呢?

marcuscyrus  之前派6k都係cut到3月31日,4月1o個d 都冇  發表於 12-8-10 16:28

醒目開學勳章

kiuchi314 發表於 12-8-9 15:22
咁其實, 佢果句 2y8m, 係比d 11 - 12尾ge細b 轉做大b用. 唔係比我地d 踩界b用.

所以就唔明, cutoff 12月, ...

小朋友只要一夠2歲8個月,而又有學校肯收,係可以插班,所以教署嘅意思夠2歲8個月就可以讀K1係無錯。   另外學券有效期為三年,即由幼兒班開始,直到高班仍然有效。如家長於幼稚園年期中段才入讀,該學券的有效期為直至高班完結為止。

kiuchi314  插班. 2y8m 係for d special case.  發表於 12-8-9 16:26

vnghk0001 發表於 12-8-9 15:54
你去考啲有PN班嘅學校,當然機會少啲啦,至於K1, 搵定資料先再根據學校收生要求去報啦。

你可以睇下其他po ...
其實已經攞哂兩區學校 (自己樓下同我番工果區), 真係好誇張, 一間話未咁早過兩年先再問, 一間話排隊排到3xx, 叫我而家好報名= =

其實睇左你地咁多post, 阿b 入2015/2016似乎係正常學年, 2014/2015係special case.  咁我都無咁忿喇.

醒目開學勳章

kiuchi314  插班. 2y8m 係for d special case.  [color=#999999 !important]發表於 4 分鐘前[color=#999999 !important]

其實唔係啲咩special case,除非無位,否則以前大把幼稚園都會收插班生的。

kiuchi314  因為我地以前讀書無cutoff date, 只係有2y8m呢條, 所以咪好唔明而家點計.  發表於 12-8-9 16:48

1月出世,不知幾多人恨都恨唔到。
我個8月18日,出去interview非常蝕底,你個1月11日,應該好開心先啱。

lingan 發表於 12-8-9 16:37
1月出世,不知幾多人恨都恨唔到。
我個8月18日,出去interview非常蝕底,你個1月11日,應該好開心先啱。 ...

我係比個2y8m擾亂左.而家知係正常,就無問題喇.
我自己本身都係大b, 以前讀幼稚園真係好孤獨, 因為d 中b細b唔同我玩...

marcuscyrus  我都係1月出世,完全冇你所提的問題bor  發表於 12-8-10 16:29

kiuchi314  而家已經唔愁邊個年度ge問題,反而因為呢件事覺得,政府set得個cutoff date就應該一視同仁.無得搞咩大細b選擇  發表於 20 分鐘前

我唔明可以點一視同仁? 無cut off date就係一視同仁?  有無cut off date都有大細b問題架啦, 除非hk學額超多, 間間都係名校, 人人都鍾意讀, 唔駛爭. 如果唔係永遠都問題.   

我同其他媽咪都以過來人同你講,今時今日做1月大b, 有好多好處, 你大可俾你個b 做超細b去考幼稚園, 睇下有無人收.  but 今年2012-2013 pn, 我可以講你知 kln 出名 hkps, km, sc, LH, 全部唔IN 8月31日以後出世既, 唔好話2011年1月超細B, 我細仔1009今年全部無得IN, 我大仔0810 N1入咗KM, K1入咗SC, 細仔考K1, 都唔知入唔入到阿哥間SC.  

你自己經歷下就知我地細B既苦況. 今日讀書同我地年代唔同架啦, 幼稚園階段大一個月就分別好大, 我地以前K1識唔識晒26個英文字呀, 而加K1可以用英文同人溝通.   你細過係大b無人同你玩, 放心啦, 而加幼稚園一班大b同超大b多的是, 細b分分鐘無人同佢玩.  以我大仔k1為例, 我地take school, 4個小朋友, 1個2007.12, 1個2008.1, 1個2008,2月1, 得我仔2008.10. 佢果班19個小朋友, 只有2個係9月同10月, 其他全部係2007年尾同2008年8月底以前, 咁你會唔會清楚d而加幼稚園既情況多d?

lingan  我個又唔係細B,係剛剛夠稱裡面最細果批,我覺得仲蝕底過9月10月出世囉。  發表於 12-8-10 00:56
lingan  LH cut off date 係8月13日,我個8月18日N班連in都無機會呀。好唔公平。  發表於 12-8-10 00:55

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果有學校肯收,又讀得上嘅話,其實可以報私校小一架,小二轉校就無年齡問題
但係,呢期出生率咁高,大把年尾b都遲一年入學,增加競爭能力,真係要有學校肯收,就要阿b有超能力,fight低哂大佢3幾個月嘅bb
智力高過average唔難,但大小肌好難有超人發展,教育學家都主張足齡入學,因為小朋友ready去做唔同嘅大小肌練習,能力上做到,就有自信!細b嘅問題係成日技不如人,會變得無自信
所以,你應該覺得慶幸孩子係一月出生!

kiuchi314  著唔著數都係幼稚園果3年, 上到小學, 大家ge差距應該會縮窄  發表於 12-8-9 17:36
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題