用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 爬完post都唔明, 想問1月B係咪通常唔比2歲8個月入K1? ...
go

爬完post都唔明, 想問1月B係咪通常唔比2歲8個月入K1?

我個b 1月出世.
2012 9月 -- 9m
2013 9月 -- 1y 9m
2014 9月 -- 2y 9m
2015 9月 -- 3y 9m
完全唔明數年度入k1,

問題1) 幼稚園話話我個b係要入2015/2016年度k1, 2014足2y8m 但係唔係呢個年度. 如果照佢咁講, 果時我個b 3y9m, 咪大人地1年? 明明教育局話2y8m就可以讀k1, 係咪而家個個1月b都係比人踢去下一年?

問題2) 學卷ge計法的確係1月b 要入2015/2016年度, 2014/2015我無學卷, 咁我應該信學卷ge入學年度定教育局ge入學年度?

問題3) 同埋想問下, 所謂ge大細b, 爬完post話適用於9-12月b, 又有post話入學唔夠3歲就叫細b, 咁我個case, 阿b 2014讀k1 (2y8m) 係咪叫細b, 變相讀早一年? 2015讀先叫正常讀k1年紀(3y8m大人一年都叫正常咩...)

唔該各位幫下手, 唔該哂.

2012生一月出世係大B,當然15\16年讀K1,九至十二月出世係細B,但如果遲一年讀K1就係超大B

2009年出生  2012/13 K1
2010年出生  2013/14 K1
2011年出生  2014/15 K1
2012年出生  2015/16 K1
咁會唔會清楚D? 1月係大B, 不過有D學校會收超大B的, 你自己要留意!
如果報2015/16 K1, 就要係前一年(即2014年) 7, 8月開始留意心儀學校的報名日期喇!

回覆:爬完post都唔明, 想問1月B係咪通常唔比2歲8個月入K1?

PN 班要足兩歲先可以讀,如果你想做細B,就可以今年報,2014年2月插班PN,但一般啲家長會prefer 做大B,同好少學校留位比你。如做大B,下年2013報,2014年9月開學返PN。

又或者2013年直接報K1做細B,9月開學,因為2歲8個月可以返。

LL222 發表於 12-8-9 13:04
2012生一月出世係大B,當然15\16年讀K1,九至十二月出世係細B,但如果遲一年讀K1就係超大B ...

即係正常嚟講真係照數3年(i.e. 2012+3 =2015), 所有2012年1月到12月ge都係報2015 ge k1, 係咪咁ge意思? 想早一年(I.e. 2014夠2y8m)ge話, 只係個別學校肯收?

janiceso 發表於 12-8-9 13:30
2009年出生  2012/13 K1
2010年出生  2013/14 K1
2011年出生  2014/15 K1

清楚呀!
但係超大b ge意思又係咩?
咁即係如果我想報2014 k1 (i.e. 2y8m), 咪即係出年要報名, 而家搵學校?

vnghk0001 發表於 12-8-9 13:57
PN 班要足兩歲先可以讀,如果你想做細B,就可以今年報,2014年2月插班PN,但一般啲家長會prefer 做大B,同 ...

我就係見阿b 2y8m可以讀k1, 所以想skip 左np, 2014直上k1.  但係有幾間學校話唔係2014年度.  問學卷又係唔係.  但係教育局話得吖嘛, 所以先咁亂.

prefer做大b, 係咪而家ge普遍情況? 一d做大b, 一d做細b, 到小學咪好亂?

醒目開學勳章

其實應該話2014年8月31日, 你小朋友夠唔夠2歲8個月. 如果唔夠原則上係唔會有K1收到. 因為, 3年後, 佢唔夠5歲零8個月, 係無咗小學自行派位個10分的適齡分的.

Assume 你小朋友2012年1月15日出生,到2014年9月1日先兩嵗七個半月,唔足兩嵗八個月。學年要按於開學時足兩嵗八個計,所以2014年9月K1只會收2011年12月31日或之前出生嘅小朋友。

開心小花 發表於 12-8-9 14:24
其實應該話2014年8月31日, 你小朋友夠唔夠2歲8個月. 如果唔夠原則上係唔會有K1收到. 因為, 3年後, 佢唔夠5 ...

果個學分真係咁重要? 香港有入學令, 唔係一定有小學讀咩?

gwlam 發表於 12-8-9 14:27
Assume 你小朋友2012年1月15日出生,到2014年9月1日先兩嵗七個半月,唔足兩嵗八個月。學年要按於開學時足兩 ...

吓? 講到2y8m, 唔係用月嚟計, 用日嚟計咩? 我個b 係1月11, 咁咪差果幾日?
幾日同1年ge差距, 政府好玩野啫.

kitnana  我個大仔1月18 都要3歲8個月先讀K1  發表於 12-8-24 23:32
marcuscyrus  就算1月1 00:01出世都冇情講  發表於 12-8-10 16:26
flopsybunnies  差一日就係一日,條數係咁計的。  發表於 12-8-10 13:34

除非小朋友1/1/12出世, 1/2/12 滿月, 1/9/14 便夠2y8m (如果真係咁啱, 都要打電話去心儀幼稚園DOUBLE CONFIRM, 因為通常以年度計, 即2011年12月31日前出生),
如果小朋友15/1/12出世, 要15/9/14 才夠2y8m (也聽過有小朋友未夠2y8m仍可入讀K1),
其實15/16才讀K1只是普通大B, 因為會有11年10-12月出世那批報15/16,
除了學卷問題, 還有考慮日後小學自行選校階段要夠5y8m才有10分.
kiuchi314 發表於 12-8-9 11:30
我個b 1月出世.
2012 9月 -- 9m
2013 9月 -- 1y 9m

kiuchi314 發表於 12-8-9 14:35
果個學分真係咁重要? 香港有入學令, 唔係一定有小學讀咩?

如你讀官立/津貼當然重要啦, 你去小一選校睇下, 就知適齡學分係10分, 好重要 !

即使你係2012年1月1日出世, 小朋友都係

2015年9月  K1
2018年9月 小一

http://www.edb.gov.hk/FileManage ... 12_poaleaflet_c.pdf

"香港有入學令, 唔係一定有小學讀咩?" -> EDB寫明要足5嵗8個月先合資格,唔足咪叫你等一年先報lor, 唔會無小學讀ga

flopsybunnies    發表於 12-8-10 13:35

http://www.edb.gov.hk/FileManage ... 12_poaleaflet_c.pdf

講遠小小, 小一入學已寫明係要12月31日前出世, 你可參考下

你小朋友還細, 未明白做大B 好處, 我小朋友10月出世, 考K1時比起同年1、2月出世的確實有距離。

就算2YR 時參加PLAYGROUP, 你都會見到大人地半年和3個月也有分別

我就好想小朋友係1、2月出世 !

大部分學校都係跟EDB規定,小一9月入學要足五嵗八個月,所以小朋友出生日期嘅cutoff date一定係12月31日。第二年一月出生要apply下一個學年。

kiuchi314  咁真係唔知1月ge"大b"係好定衰.  發表於 12-8-9 15:04

唔該樓上各位, 唔逐個quote嚟覆 (覺得自己好似呃緊分ge樣).
即係政府年就識用一整年嚟計, 一講到月就唔係用一整個月計, 係逐日計, 咁如果我個b真係1月1出世, 到時咪又要用時分秒同佢計? 好老實, 我真係覺得年同月的計法, 標準不一囉.

同埋, 既然係年咁計, 咁做咩又保留番我地讀書年代ge 2y8m? 無意思.  因為逐日計根本都唔可能做到2y8m. 1月1果個都要用時分秒計啦!

不過, 大圍係咁ge, 即係我都唔怕阿b遲左一年入學, 我本身係因為2014 2y8m同2015 3y8m 呢一年ge差距, 以為阿b記左一年, 讀小學都有問題咋.

babyhazel106 發表於 12-8-9 14:50
你小朋友還細, 未明白做大B 好處, 我小朋友10月出世, 考K1時比起同年1、2月出世的確實有距離。

就算2YR 時 ...

咁就啱喇, 可以交流下.

如果我地同一年, 即係我個b大你10月.  真係差成歲.  你講ge野我明, 因為bb幾個月可以差好遠.  以我自己都係大b ge睇法, 讀到小學果陣, 比人笑過我大過人,  細路通常嫌人地老績, 唔同佢地玩.

回覆:爬完post都唔明, 想問1月B係咪通常唔比2歲8個月入K1?

到你去考幼稚園時,你就會知大B同細B嘅分別啦。
我阿女7月底,叫中B,見到啲功課,都覺得有啲跟唔到,因為我冇係屋企迫佢畫線、油顔色,我冇得揀,一定要入讀,樓主,其實遲D,都係遲7個月,但大B有其優勢呢!