用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York一級學費,九流行政安排
go

York一級學費,九流行政安排 [複製鏈接]

小女明天將入讀YORK,小妹想在此抒發對此校開學前各項行政安排混亂的不滿,為下屆同學家長的福祉,望此校作出改善,例子如下:
1. 學校不時會寄出通告請家長邀交各項費用,可是我們不是每次均收到有關通告,直至從其他家長口中得知,才知悉要邀交費用。

2. 曾試過郵寄支票繳交費用後,此校卻回覆從來沒有收過有關支票,小妹為免被重覆扣數,要用$100去stop cheque。

3. 申請轉讀下午班,此校雖已正式回信表示此申請已獲審批,可是往後寄來的通告表示小女仍是上午班學生,我致電此校數次要求更正,但上午班身份記錄仍未獲更改。
4. 最嚴重的,學校本來安排家長於本年7月中到學校領取校服,惟到領取校服當日,才通知家長校服公司未能如期交貨,更請家長在本星期六再親身到該校領取校服。為何學校的安排會如此混亂?家長明天及後天均需陪同小朋友上學,為何不安此兩天領取?還要家長再請星期六上午假期到學校領取?

5. 校車安排混亂。學校通告本來表示明天會安排家長可親身陪同小朋友乘坐校車回校,惟校車師傅與學校欠缺溝通,一時話明天早上八時上車,一時又話十時上車,到小妹今晚再致電校車師傅confirm時間,先獲知原來後天才有校車服務,如果我今晚沒有致電師傳confirm,我明天要再街上白等校車。

York收費一等一,但在開學前,已換來一肚氣及九流的行政安排,預計開學後,問題陸續有來!希望此該校作出改善!

0    0    0    1

回覆:lauwingyun 的帖子

依家D學校好多按排差!今日本人囡囡返學搭校車嚇我一跳,原來架車係冇安全帶嘅!注冊當日泊係門口D校車完全唔同!試問一個2歲小朋友點安全!

外星人媽咪 發表於 12-8-9 02:40
依家D學校好多按排差!今日本人囡囡返學搭校車嚇我一跳,原來架車係冇安全帶嘅!注冊當日泊係門口D校車完全 ...
TT校車都冇安全帶.

http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//school_bus/bus_q0506_1287474972.pdf

扣安全帶有好有唔好, 小朋友不懂解安全帶逃生都係一個問題

我之前都有報讀York, 我覺得佢地安排又不差喎, 好好彩未試過有咩甩漏, 最後我地決定讀第2間, 佢地退錢都好快手, 算係不錯

jvcfamily  me too, 覺得佢行政都OK, 我搞退錢都ok. 而且都有交帶打返黎.  發表於 12-8-11 11:42

回覆:York一級學費,九流行政安排

係咪行政部d人太新?我地元朗St. Lorraine 行政好好喎,因行政部員工工作了很多年。

回覆:lauwingyun 的帖子

你有冇朋友係York 家長也遇到同類事件?如果冇,咁只係你一個唔好彩,我就完全冇出現你的問題,校服的事係校服公司處理不當,同行政無關,既然你選擇咗俾小朋友讀,就唔應該公開鬧自己學校!York 的學費不比其他九龍塘幼稚園貴,只係optional的什費多!不能說是一等一收費!請你拿出証據證明你遇到的事件,有好多York家長都遇到,才大罵自己學校“九流行政”吧!

如真的非常不滿,請不要俾你的小朋友讀York!

我小朋友本來入左YORK, 不過都選擇左第2間臨開學前2星期先通知收我小朋友的幼稚園~
但YORK完全無你D問題,相反我覺得所有服務都非常好喎~
我由PM轉去AM, 過程暢順, 好快改晒架~
所有費用我都收到晒通知,至於校車,又有主動搵我
開學前,班主任有CALL我了解我及我小朋友,並講解開學情況
不過我同佢講,我已寄出退學通知書,可能佢未收到,班主任好有禮貌~
在退學通知書上,我仲讚佢地tim, 真係好唔捨得~

jvcfamily  係呀, 打去問野佢地都好有禮貌, 而且有打返黎跟進. 雖然我都選左第2間. 其實佢行政都幾好..  發表於 12-8-11 11:44

咁最後轉了邊間讀?

回覆:Keyo 的帖子

Btw, 我也有向班主任反映,話我11/8不能回校取校服,佢已幫我安排好下星期二放入我小朋友書包帶回家,非常有效率,又肯聽取家長意見!

引用:你有冇朋友係York+家長也遇到同類事件?如

原帖由 Keyo 於 12-08-09 發表
你有冇朋友係York 家長也遇到同類事件?如果冇,咁只係你一個唔好彩,我就完全冇出現你的問題,校服的事係 ...
Like.  

同意樓主,York的行政十分混亂...

本人為更改地址一事已經比佢地覺到我一頭煙,次次打親去都話改左,
但每一封信我都收唔到,到後知後覺o既情況下知道人地收哂信...打去追..
d職員只會叫你等,永遠都唔會捨得花時間幫你跟進!
好d既就叫你留電話轉頭覆你.....但十次有十一次都唔打返黎!

所有樓主經歷過o既都有發生o係我身上!

當然,比得自己朋友讀得就要信任學校,
但york行政混亂亦係事實,亦都改進law!!!!!!!

樓主的問題我也有遇過, 希望學校無論惡意及善意的批評, 聽及改善, 以此服眾.  我都希望學校是每天都在改善中.  但收生不要太離譜, 夠數便好了.  $$搵唔哂, 賺不盡的, 校學質素才能保証.

六月已經申請退學並要求退還款項,到而家都未通知幾時出票比番。如果唔打电話追,連下文都無

引用:同意樓主,York的行政十分混亂...本人為更

原帖由 memorchan 於 12-08-10 發表
同意樓主,York的行政十分混亂...

本人為更改地址一事已經比佢地覺到我一頭煙,次次打親去都話改左,
同意,我打去問關於pn申請的問題,接聴電話的小姐即時答唔到話會幫我跟進。最後都唔知跟左去邊,完全無覆。

回覆:cherryird 的帖子

絶對贊成,覺得你講得非常客觀!

我係一次過收到所有雜費、書簿費、茶點費、校車按金既通告!

回覆:cherryird 的帖子

仲有,我係好快就收到學校寄回的單據!
我打電話問之前轉AM的結果,第二日職員已回覆!

校車方面,7月尾校車姨姨己打電話約我!返學之前,職員打電話問我校車約好末!

開學前,班主任老師打電比我提我小朋友返放學時間、提我帶適應日既小食及飲品、問我有冇想老師留意小朋友既事或地方!老師好有禮貌!

校服方面真係好遲,想再補購職員都話吾知幾時有貨!

‹ 上一主題|下一主題