用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 1.5yrs BB,食也都一啖就唔食,現在只肯飲奶想請教? ...
go

1.5yrs BB,食也都一啖就唔食,現在只肯飲奶想請教?

bb 1.5yrs 近兩星期也都唔食,之前都可以食粥仔和小麥皮,粉之類。食也都一啖就嘔番出來,現在只好飲奶。這是否叫偏食,但佢除了飲奶就也都唔食,現在20kg左右,巳瘦了很多!
有無過來人可以比些意見,如果看醫生是看心理還是看什麼科!
謝謝

看兒科醫生or入院照腸.

回復 bbqiu 的帖子

謝謝你,巳看了醫生開了些腸胃虊,都沒有好轉,我懷疑是口肌問題,都不大清楚,都是估估下!

回復 david1031 的帖子

不會之前唔係甘,後黎变成甘的!

回復 bbqiu 的帖子

是,上個月也都食,飯仔,粥仔,面仔

我個仔仲慘, 奶都吾飲, 1.5歲20KG, 現在2歲幾都係20KG, 但好彩佢又有長高, 醫生話夠高瘦D都吾使太過擔心

醒目開學勳章

回覆:1.5yrs BB,食也都一啖就唔食,現在只肯飲奶想請教?

20 lbs or 20 KG?

回復 jelly-pudding 的帖子

不好意思,是20lbs才真。近來試把不同食物切細,如紅蘿蔔,菜切很細粒加在粥上。希望有些色彩給引他,又把蕃著打成糊仔給他試。佢有時食一,兩匙,都好過一D都唔食。但發現佢好喜歡試些
重口的食物,好似煎魚和油炸野,但不知是否新鮮才試!現在都是食奶為主。