用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖若瑟英文中學 (九龍,新清水灣道那間) ...
go

聖若瑟英文中學 (九龍,新清水灣道那間) [複製鏈接]

醒目開學勳章

這間學校以前是地區名校,當年教改自願落車變身中中,流失直屬小學的band 1 生,已降為band 2中學,現在它cut一班中一,由2011年的中一起是EMI,但在網上關於它的資訉和討論真的不多。

請問有沒有這間學校的家長、同學或街坊說說對這間學校的感想。謝謝。

3    0    0    0

醒目開學勳章

看來真的沒有什麼人留意此校

醒目開學勳章

聖若瑟應由小學講起, 小學係私校, 谷品行, 谷成績, 最好既一批學生會係1至3年班轉校, 去校網及成績更好的小學, 到六年級, 最好既45%學生會派去考去其他BAND1中學, 剩餘既會直升聖若瑟中學....所以當ST JOE自願轉中中係失敗既關鍵, 現在後悔莫及......
不過, ST JOE中小學既校長都好有HEART去教學, 中學搬了新校, 轉用英文教, 但可惜小學上來既精英BAND 1生走晒, 剩下水平一般既學生及收BAND2校外生, 所以始終仍是BAND2中學, 要成功唯有繼續努力, BAND2男學生考佢都可以的......

小學家長轉校原因:
1) 男校;
2) 校網不太好;
3) 私校HK$3100每月;
4) 妹妹兄弟不能世襲;
5) 小部分怕太嚴格;
6) 小學谷成績好, 英文好, 小1至小3頭個批學生考其他校網好, 津貼學校易收

所以好諷刺, 小學成績好, 反而會流失BAND 1學生, 只能怪校網差, 中學係BAND 2, 叻學生好多都走晒.....
不過, 佢絕對係一間好小學

希望幫到你

醒目開學勳章

Bosco爸爸, 謝謝你的回覆。

「聖若瑟英文中學」之前自願改用母語教學,實在行錯一大步,現在它又改回全英文教學,不知成效如何,始終學生質素成為一大限制。但我比較注重學校的校風,不是Band 1中學也沒有問題,做Band 2中學的Band 1學生更輕鬆。

不知有沒有街坊了解此校學生呢?

學校注重品德, 校風好嚴, 學生普遍有禮貌;
改回全英文教學,不知成效如何---> 真係要睇多幾年先知道

如你打算考入本區之英中, 其實可去本區之小學,可選九龍灣之小學, 本人意見, 本區小學升上本區中學(EMI)是很易適應及程度都跟貼。除非你之中學是九龍塘那就不知道。

醒目開學勳章

好想知道這間學校是否吹谷學生的學校?
有冇家長可以答到?
thank you

回覆:聖若瑟英文中學 (九龍,新清水灣道那間)

我住在彩雲村,一直都有留意呢間中學。學校學生好乖,校風很好。

回覆:聖若瑟英文中學 (九龍,新清水灣道那間)

但是我不在考慮之列,因是中文中學。

我想問問如我仔仔的小學是在灣仔,如派得唔OK, 可以扣門去呢間學校嗎?
謝謝你...
Macus Ma Ma

carmenshek 發表於 13-1-4 12:28
但是我不在考慮之列,因是中文中學。

其實你唔知到底有邊科係用中文教的呢?知唔知有幾多班全英文班、精英班呢?

另聽講舊年精英班有二十多人入到本地資助大學。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

NokNokB 發表於 13-1-4 08:15
好想知道這間學校是否吹谷學生的學校?
有冇家長可以答到?
thank you

其實都好極端,中學部的精英班好谷,幾乎個個星期都有測驗/quiz,跟唔上就放學
老師再補課!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

我的故事已是六年前的事. 這校是地區"名"校, 英文好, 學生乖, 當年收了亞仔, 便去交錢, 交註冊費那天, 在校務處看見一個好有禮貌的小朋友向職員借藥水膠布, 但校務處那個"亞蟬"卻異常的惡, 令人側目. 我們交了錢, 但最後都沒有讀. 雖然很片面, 但我相信我是對的.

呢間好多都係一條龍由小學升上去中學,其實肯讀書既只有一班精英班,其他讀書成績麻麻

回復 Jacky_8 的帖子

JACKY

聖約瑟真的不好嗎 ? 聽妳說像只有1班係好其他都不好.....
現在的老師好嗎 ?或好的已走了 ? 學校老師有心教學嗎或已只有精英班才有心教呢 ?
MIHO

Hi , 想請問一下今年中一家長: 朋友兒子中一, 早前中默"燕詩"成績欠佳, 仔話老師今天叫明天就默, 所以不夠時間溫, 我聽了有點疑惑, 我仔學校早前亦默此詩, 但是一星期前通知準備, 朋友再問仔, 仔話老師突擊. 請問中一級的同學家長是否如此? 這詩150字, 如真的也太倉卒了吧?! 謝謝.
‹ 上一主題|下一主題