用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友学邊種樂器先有分加?
go

小朋友学邊種樂器先有分加? [複製鏈接]

各位mama請提供資料幫幫在下,tks
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我囡囡今年升小三, 佢除小提琴外沒有其他想學, 但我一直沒有給她學, 因我覺得佢只是想跟同學仔一齊學, 最終今年初同我講佢想學大提琴了. 因此不要只為加分而學, 最緊要是小朋友有興趣.

the more rare the better . cello will be better than violin coz fewer ppl are learning , things like harp , bassoon , flute . etc

引用:the+more+rare+the+better+.+cello+will+be

原帖由 reei 於 12-08-08 發表
the more rare the better . cello will be better than violin coz fewer ppl are learning , things like ...
But fewer numbers of member in orchestra, so necessarily be better

horngirl 發表於 12-8-22 17:16
horn 係香港都算少人吹...
但一般管弦樂團都要4支..
所以如果學HORN...一定有分加.. ...
被譽為最難演奏的orchestral instrument!

其實最重要睇下小朋友興趣,而家香港管弦樂團同香港小交響樂團都成日有啲for 小朋友的音樂會,建議可以帶小朋友去聽下,認識下啲樂器先,睇下佢對咩有興趣

我小朋友就鐘意flute 的聲音, 所以而家開始俾佢學,不過都無話逼佢要學到點點點,最主要都係培養興趣

回復 horngirl 的帖子

我覺得有興趣=有恆心=學乜樂器都會好唔駛理加唔加分啦
但如果諗到要加分,比我感覺是快搞掂,需求高..才覺得horn未必咁合適je

請問"加分"係咩嘢意思? 考小一 還是升中呢?

引用:幼稚園生通常學大/小提琴,+但唔一定有分加

原帖由 woodst 於 12-08-24 發表
幼稚園生通常學大/小提琴, 但唔一定有分加
小學生的話就難講, 視乎心儀中學的需要, 通常管/弦樂器 ...
點解依家學樂器會成為「入學」的工具,真可憐!
音樂係一種藝術,為什麼不是以學生的意願和興趣行先?

我個細女一直有學大提琴,學校學咗一年,私人又學咗一年,上年考咗5級,而家到我個仔7歲學啦,本來6歲時已經想個女既老師教埋,但個老師話我個仔太細又坐唔定唔收佢住,結果等咗一年先教佢,佢剛剛學咗幾堂
‹ 上一主題|下一主題