用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

課室有蚊

我亞女星期六普通話小一預備班勁多蚊, 被蚊子咬了四達蚊蚋,
到真正上堂點算, 小一都係果四個課室(地下)?

防蚊貼,e + 上預備班已經用緊,唔使煩bor!

咁係咪9月開始日日上堂都要貼蚊貼同嘖蚊拍水, 始終覺得日日用對小朋友唔係咁好, 家長會唔會同學校反映下.  如: 裝置滅蚊器, 加裝防蚊設施等等

b 女已升小2 啦, 小1 時在地下上堂, 佢從來都冇講有蚊, why 會有蚊?

:-D :-?

之前上教會的預備班,  出了張通告, 話因對面地盤的關係近期有蚊, 所以建議小朋友貼蚊貼或噴蚊怕水, 通知話有關方面已跟進緊問題喎

貢獻勳章

回覆:課室有蚊

真係有蚊的。一定要用蚊貼。

惹唔惹蚊好視乎個人,我全家人都勁惹蚊,我仔由幼稚園,小一叮到現在,雙腳有很多蚊"印";敏感到可以紅腫及生水泡,隻手腫到變豬手,簡直見者心酸!要看醫生搽醫膏.但其他同學仔會一粒蚊印都冇.  
       若你的仔女也是惹蚊的人就要多做預防工夫:每到夏季穿短褲,上體育課時,(尤其一年級在地下課室上課時),手腳(腳尤甚)穿完校服,例必要塗上蚊水,也可在襪裡貼上蚊貼(貼到其他地方會好容易脫落唔見).蚊水我哋以前用過漠XX,及生N蚊膏,後者防蚊效果喺好d,話唔知美軍用定可以持久去到8定12小時.但依家怕deet有礙健康,呢兩年用了生果果隻,效果都ok,喺初時要習慣"朕"味,我問阿仔有冇人話你臭臭,佢話冇人理..我不是在賣廣告,只希望惹蚊的學弟妹要注意身體;大個D會好D,佢哋會識趕蚊嘞:D

貼左蚊貼都咬好多撻
唔通要日日噴蚊怕水?

剛過去的星期六上小一預備班普通話,巳幫亞女貼上5個蚊貼,加上穿上長褲,無被蚊咬啦。 但9月開學,咪日日都要貼蚊貼, 加上仲係穿短袖校服。都幾麻煩!

回覆:課室有蚊

我惗我們在8月25日家長seminar 當日可以提出這問題。

回復 Angelakibb 的帖子

我日日搽蚊水,好少用蚊貼,感覺蚊貼保護效果"唔到肉",冇咩用..
蚊水我用走珠裝,用噴裝會部份噴到第二到,浪費了

我買了花露水試下. 有家長提醒花露水要補噴. 如果返全日班要教個女補噴.
我同個女聞到蚊貼同貼怕水都頭痛

25/8 家長會真係要提出課室有蚊的問題?

回覆:ms.giggle 的帖子

今日家長日都仲有蚊飛來飛去,但見學校插了驅蚊電插座係電掣上,睇黎要自己做多d防蚊措施。