用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 陳智思妻任校監小學 推「滲透式」國民教育 ...
go

陳智思妻任校監小學 推「滲透式」國民教育

回復 awah112 的帖子

兩個都是他們的小朋友
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

大仔最後都要升讀國際學校中學部....佢地之前話唔想小朋友讀國際學校0架喎.
點解唔自己開埋中學去貫徹自己既教育理念呢?
有無記者會去訪問下陳智思對香港教育既睇法? 佢之前唔繼續俾仔讀津校對津校有咩睇法? 對於我地無能力無財力貫徹自己教育理念既家長, 佢有咩建議呢?

回復 ghostbuster2000 的帖子

他們其實跟不讓孩子返學的非常父親一樣.分別在他們有錢去取學校牌, 名正言順地實行自家教育.非常父親卻因為沒有錢, 就要俾政府告上法庭.

有錢有理想, 無錢無理想?

awah112 發表於 12-8-8 11:13
【明報專訊】國民教育科爭議不斷,有私校自決推動滲透式國民教育。行政會議成員陳智思的太太陳楊碧鈴創辦的 ...

據說培生的成績非常出眾,今年的小六畢業生更獲得破香港開埠紀錄的佳績: 100%學生考得全級第一!
校監夫婦更慷慨的支付今年所有小六畢業生升讀中學大學等的一切學費和生活費。

longandhong  笑鳥  發表於 12-8-10 11:44

ghostbuster2000 發表於 12-8-8 16:55
其實他兩夫婦不懂教育,剝奪自己孩子接受正常的小學教育,小朋友上小學,不單只為學術培養,還有是認識一大 ...
不能给予學生較全面的小學生活。<---其實古時冇學校得私塾就系甘既生活, 他兩夫婦只系"復古"而已.....問題系究竟現代既時代系進步左or退步左, 他兩夫婦系走在時代尖端or落後左???

我覺得表面上佢地兩夫婦應該係好現代, 好新潮, 男才女貌. 但偏偏總是怪怪的.  兩個孩子一間學校. 沒有同學, 好孤獨.無社交. 無溝通.  佢地培生學校仲話會招生, 大家都是怪獸家長.  怕怕.

回復 mandy304 的帖子

上次聽他們說,好似有10個學生了。是否怪獸家長,可能言之過早。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 12-8-10 16:47
回復 mandy304 的帖子

上次聽他們說,好似有10個學生了。是否怪獸家長,可能言之過早。 ...

「當中三分之一學生有自閉症、過度活躍或集中力不足等學習障礙•••」

awah112 發表於 12-8-10 23:51
有集中力不足等學習障礙既家長,唔一定係怪獸家長(例如我),我大仔有輕度注意力不足,同時係資優,學習能力強但 ...

誤會了,我不是討論是否怪獸家長。我只想說文中提到「當中三分之一學生有自閉症、過度活躍或集中力不足等學習障礙•••」,比例上比一般實施融合教育的學校大很多。

awah112 發表於 12-8-11 00:10
佢地識唔識教有學習障礙既學生?我覺得佢地亂咁黎...

如果唔識教點解要收?
私校有100%收生自主權,點解要收三分一的有學障的學生?
另外,唔識教點可以收人6萬元學費?

不過D學障學生真慘,交6萬元學費,仲要俾人推「滲透式」國民教育!

longandhong  陳智思是人大代表,精忠報國 (一年咁多啦) !  發表於 12-8-11 13:44
longandhong  陳智思是人大代表,精忠報國 (一年咁多啦) !  發表於 12-8-11 13:44

佢地強調小班教學, 對有學障的學生來說應該較好,不過,課程設計是否真的合這類學生, 我有保留。
另,他們是教簡體字, 他們在訪問說過,這是方便與內地接軌……從這一點,我覺得他們的辦學理念究竟是甚麼? 他們辦的是國際學校? 主要收生對象是有學障的孩子, 某程度上, 用孩子生活統一的文字,他們信心也會大,不易出現混淆。

小米米 發表於 12-8-11 13:27
佢地強調小班教學, 對有學障的學生來說應該較好,不過,課程設計是否真的合這類學生, 我有保留。
另,他們是教簡體字, 他們在訪問說過,這是方便與內地接軌……從這一點,我覺得他們的辦學理念究竟是甚麼? 他們辦的是國際學校? 主要收生對象是有學障的孩子, 某程度上, 用孩子生活統一的文字,他們信心也會大,不易出現混淆。 ...

有沒有人知這間學校的教學理念是甚麼呢?
合法Home Schooling?
國際學校?
愛國學校?
提倡學障融合教育的學校?