用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想問意見 + 王仁曼後感
樓主: jacky1666_hk
go

想問意見 + 王仁曼後感 [複製鏈接]

回覆:jacky1666_hk 的帖子

回覆:想問意見 + 王仁曼後感

回覆:gwengwen 的帖子

你女女學了多少年?

gwengwen  王仁曼學了3年啦, 2.5歲學到而家  發表於 12-8-9 12:23

引用:係呀!三歲半了!+學校張紙係寫報ps1+ $840

原帖由 marcoli8 於 12-08-08 發表
係呀!三歲半了! 學校張紙係寫報ps1
$840 right? 填完問卷,平左$100!!
張紙寫940,    填完問卷減100,即840

引用:其實睇你點睇,+王仁曼的老師係嚴謹啲,+連re

原帖由 gwengwen 於 12-08-08 發表
其實睇你點睇, 王仁曼的老師係嚴謹啲, 連reception的老師也好嚴, 小朋友鞋子亂放家長都會被鬧...
不過, Cla ...
請問你女女而家幾歲?   ths ur comment, 勁中肯

gwengwen  我女而家5.5歲, 佢係比較拘謹既類型, 所以JM啱佢啲, SDM嗰類就啱啲活潑外向啲既小朋友^^  發表於 12-8-9 12:24

引用:不妨可以試試嘉麗芭蕾舞,係荃灣南豐中心,

原帖由 SylLi 於 12-08-09 發表
不妨可以試試嘉麗芭蕾舞,係荃灣南豐中心,兩個miss Lam都好好,教得好有心機,學生跳得好有藝術感。你可以 ...
我本身住港島   暑假係荃灣只係近婆婆   返學就未必啦

引用:如果要靠嚴靠惡去訓練discipline,咁自己都

原帖由 kinsiu80 於 12-08-08 發表
如果要靠嚴靠惡去訓練discipline,咁自己都得啦,我就只希望俾一個快樂既學習環境佢自由發揮!俾錢仲要受埋 ...
呢個亦係需要考慮既問題   我最怕係小朋友未真係學到野都已經嚇到怕

其實睇家長想小朋友開心"玩"跳舞定係"學"專業舞蹈, 正統既芭蕾舞就係咁嚴謹, 我有次留低咗小朋友鞋在門口家長區比職員訓話完仲要罰5蚊都有啲嬲嬲地, 但諗深一層, 作為家長都唔做好榜樣, 佢哋點教小朋友, 佢哋PP (5歲)起我們家長係唔準幫小朋友換衫, 要自己做, 老師話表演無得下下有老師家長照顧所以要學自立和守規舉。
提醒一下SDM/Petite Princess類型的係近年在香港先興起, 但係上到一定級數老師教法其實也和王仁曼差不多, 到時先忽然轉為嚴謹既話, 小朋友都要調節一下心理...只能話年紀細時睇返小朋友既性格, 最緊要佢哋配合到又鍾意, 無話邊個教法"好"定"唔好"既。

引用:Quote:原帖由+kinsiu80+於+12-08-08+發表如

回覆:jacky1666_hk 的帖子

請問知唔知toddlers同ps1有何分別?謝謝!

tiffanycohk 發表於 12-8-9 18:52
我個女係north point 王仁曼由2.5歲跳到依家5歲,老師全部都好nice, 我個女不知幾鍾意,見過高年級嘅大姐姐 ...

絶對讚同,我响中環和北角都跳過 (而家响北角)staff 同老師都好nice,但王校長就真係好嚴,唔止對學生既舞藝,而係學生整體儀態同紀律。我個女由3歲跳到而家12歲啦,係唯一一樣興趣還未變心。 佢都有時同我講老師好惡,但佢9月升G6,如老師唔惡又怎能迫佢哋改好啲壞姿勢呢?

順帶一題,有次王校長講,佢學校跳舞室啲地板費用很貴(可避震),唔避震就容易傷到腳,唔係間間學校都捨得喎。

P.S. 阿女3歲時返學都有咸,唔會好似幼稚園老師會呵下你,只會叫你坐埋一邊睇同學跳(家長唔準陪),,但一堂兩堂後,睇到人哋跳得好好玩,自己唔抵得就會跟住跳埋一份,熟絡後仲超鍾意個老師添。

marcoli8 發表於 12-8-9 22:23
請問知唔知toddlers同ps1有何分別?謝謝!

咦! 我問過佢地TODDLERS 係2.5-3YRS
而PS1好似係3-4YRS喎

我淨係知佢地係跟歲數入班

jacky1666_hk 發表於 12-8-8 00:30
我女女2.5 YRS ..岩岩好可以JOIN 2.5-3YRS 既暑期班
女女每堂都喊得好慘(佢未試過自己一個上堂GA)...但入到 ...

我又想問... 如果小朋友喊...
可唔可以一齊陪佢上堂呀?

而且我見朋友係中環上堂都有讚老師同職員好

回復 Cat0605 的帖子

想當年阿女3歲第一次上堂都有咸又係响中環喎,但家長唔比入課室架,佢地話D小朋友見到媽咪會咸得仲大聲(咁又係喎!) 只會叫佢地坐埋一邊睇下同學仔跳,睇睇下唔抵得就會跳埋一份,你唔需要擔心。

當年我地D媽咪就趴晒响窗邊,由百葉窗條空隙佢地,回想起就好像昨天發生一樣

D職員同老師都好好人架,秘書Miss Leung 仍在職,她已超過十年。有D人認為老師/職員惡,只係佢地做事嚴謹要求高,唔會側側膊,唔俾入課室就唔俾入,你講咩都唔會俾你入,但老師一定唔會好惡咁鬧小朋友,你觀察耐咗就會見到老師同啲學生好 friend 架。

gwengwen  開課室範圍...:;pppp:  發表於 12-8-18 01:29

我朋友就話中環好囉...
但要去到中環對我黎講好遠呀~

我住九龍區~ 但上網睇成日話荃灣唔好...
好在我唔駛去荃灣個到

mielmiel  德福都有喎,但我最鍾意北角,因最大  發表於 12-8-17 15:17

德福 is also good.

回復 chinsheung 的帖子

咁德福邊間好d?沙田果間又好唔好呢?
‹ 上一主題|下一主題