用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇小朋友喺EXCEL學緊英文?
go

有冇小朋友喺EXCEL學緊英文?

有冇小朋友喺EXCEL學緊英文?
教得好唔好?小朋友的英文有冇進步?

THANK YOU!

我個6歲, 9月會上小學.   係excel 都差不多2.5年, 中間停過一陣, 我覺得佢地唔係傳統工作紙做Paper 教grammer 個D, 佢地比較有主題,  因老師是英國的多, 又1:4, 我個就好Like 當興趣班,  

我覺得最有用是小朋友學愛睇書,  依家就作少少文,  不過小左小學是否要轉去另一些傳統工作紙教法的我亦在思索中. 主要是阿仔的小學將會幾多英文的時間, 是否另需要去excel 我亦未知.

我囡囡已經學一年, 都冇進步差不多

thanks for sharing!

請問係咪一對一?

咁我個又好彩啲,佢有個好好嘅老師。近一年改變都幾大。以前由唔知寫乜,到而家短文,作句都可以明白。不過係Tense仲有改善空間。
不過好嘢都唔長久,老師剛返祖家!

karenlyk 發表於 12-8-9 13:11
thanks for sharing!

請問係咪一對一?
基本一對四,最小一對二!

回覆:HaYi 的帖子

咁會否有教文法呢?我最主要想改善文法。
Thanks!

如果主要改善文法,Excel 就不大合適了。我們也是 Excel 學生,學了差不多 3 年了!

Excel 比較外國人教法, 我覺得唔多教文法, 反而local 個D會多D教..