用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖言中學家長交流區
樓主: aa219104
go

聖言中學家長交流區  

回覆:聖言中學家長交流區

2 C班

回覆:hkccgirl 的帖子

2E

回覆:ckcstanley2003 的帖子

2B

請問這款波鞋可以上體育堂嗎?

引用:請問這款波鞋可以上體育堂嗎?+ +

原帖由 bbstart 於 14-08-17 發表
請問這款波鞋可以上體育堂嗎?
應該無問題,呀仔中一時都著開呢款

回覆:hkccgirl 的帖子

Thx!

請問那裡可以買到運動服, 除了卓麗? 謝

引用:我仔仔今年9月聖言升中一,唔知呢間學校多

原帖由 aa219104 於 12-08-07 發表
我仔仔今年9月聖言升中一,唔知呢間學校多唔多功課做,
同有D咩要留意?
請各位多多指教!
想問大家,你仔仔是否一定要數學成績好好才派到聖言呢?因為我為仔仔各科成績都有80,唯獨數學就比較差,我好想入聖言,請各位多多指教,謝謝!

YIKLUN123 發表於 14-12-13 11:33
想問大家,你仔仔是否一定要數學成績好好才派到聖言呢?因為我為仔仔各科成績都有80,唯獨數學就比較差,我 ...

你有無去聽簡介會? 自行面試會考數學的(類似奧數), 同埋睇得出佢地好注重數理, 如果數學麻麻可能會讀得辛苦, 同埋自行機會可能會細D.

回覆:evacalbee 的帖子

謝謝你的意見

引用:Quote:YIKLUN123+發表於+14-12-13+11:33+想

原帖由 evacalbee 於 14-12-13 發表
你有無去聽簡介會? 自行面試會考數學的, 同埋睇得出佢地好注重數理, 如果數學麻麻可能會讀得辛苦, 同埋自 ...
想請問校,屬band 幾?中英數幾分先有機?

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

引用:Quote:原帖由+evacalbee+於+14-12-13+發表

原帖由 josejandy 於 15-02-14 發表
想請問校,屬band 幾?中英數幾分先有機?

Sorry我仔有排都未升中,但我有去過去年簡介會。

聖言band幾我都有响ek呢度問過,有人話band1A,有資料又話band1B。但我聽完簡介會覺得佢banding係上升緊,入讀大學比率唔錯,幾多人去邊間大學都好清晰,唔似有些中學只講個大數。

至於小朋友在小學校內主科幾分先入到聖言我諗無標準吧,要睇你仔全港排名,學校老師評佢為band 幾?你都可以問下班主任有無機入聖言。

希望幫到你,如果有資料錯了唔好意思,等呢度的前輩解答吧。

回覆:evacalbee 的帖子

我不知你在哪兒聽回來,syss一定無可能係band2,應該係band1 b,  2014年經jupas入大學人數很多,詳細數據可見中一入學講座單張。

evacalbee  改番  發表於 15-2-15 17:17

引用:我不知你在哪兒聽回來,syss一定無可能係ba

原帖由 hkccgirl 於 15-02-15 發表
我不知你在哪兒聽回來,syss一定無可能係band2,應該係band1 b,  2014年經jupas入大學人數很多,詳細數據可 ...
哎呀!!打錯了! 應該係band 1A-1B之間!

引用:Quote:原帖由+hkccgirl+於+15-02-15+發表我

原帖由 evacalbee 於 15-02-15 發表
哎呀!!打錯了! 應該係band 1A-1B之間!
👍👍👍好彩你改番,真係比你嚇死

大家好, 我囝係讀2A班. 來緊將會測驗啦.你哋仲要唔要"陪"讀? 某啲科目我都要同佢一齊溫. 你哋呢?

大家好請問您們;我個仔的成績表是
A同B不知道有沒有機會入聖言中學?我個仔喜歡聖言中學。請大家給意見唔該

回覆 junh49 的帖子

junh49  你好!我唔係好明你所講成績 A同B的意思?
意思係咪所有成績唔係A就係B?
但每間小學計算方式有所不同,所以我唔知道貴子弟實際成績,唔敢估計!
不過照表面睇應該都好叻仔。

其實你可以問返學校佢係咪屬 B1 ,如果係就有機會啦
學校會有資料之前D師兄師姐有幾多%屬B1,而貴子弟全級位置,
從而推算是否B1內,咁樣比較客觀。

另外有一點係我當年去到某中學參觀時果間校長講D資料,你可參考下:
當時有家長問佢,自行報果D小朋友佢地係點選擇邊D有得面試?
佢話當學生自行報晒之後,教育局會將所有有份報自行去佢地學校的全部學生資料,
交晒比佢地學校(例如有200學生自行都有報佢地間學校),教育局會將呢200個學生,
按教育局資料以成績分晒由1-200名,咁佢地學校會面試佢地自行可收學生樓目2-3倍左右人數,
從中揀選。
如按此推算,當自行有得面試時代表已經約有4x%機會入到。
當年我聽過聖言個校長講過(舊果個,唔知新呢個會唔會有改變),
如果大抽獎都入唔到佢地學校,叩門條件必需要自行有得面試才考慮。

以上係我所知資料,希望能幫到你。
如果資料有誤,希望其它家長指教更正!

請問聖言功課多嗎?老師會否預學生自己外出補習?

回覆 bkneon0088 的帖子

以我見我個仔,功課唔算多,因見佢都有好多時間可以打機
我諗會否出去再補,呢D睇返自已需要,學校無話特別要求或唔贊成