用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖言中學家長交流區
樓主: aa219104
go

聖言中學家長交流區   [複製鏈接]

回復 cluk15hon 的帖子

cluk15hon,

1A班英文未有TEST,可能下星期!
你仔仔參加左什麼課外活動和學會?

補充;  下星期有IS 測.
Best Regards
Candy

BOARD GAME / chess / BAdminton club.
Candy

Hi. 各位, 太忙很久都沒上網

小兒佢同我講,中學生活每日好忙但充實、愉快的!

最近英作 (滿分 :50) , 有一同學取獲49分 (非常高分), 可見同学英文水平非常高, 惟有叫小兒小兒, 所謂人外有人,天外有天, 中規中矩就 OK.

快 test, 小兒還不積極  , 我不會催促,好讓他知道一分耕耘‧一分收獲, 如不努力,不進則退的道理

小兒做功課幔, 日日好像很忙,他参加很少課外活動

HI! 下星期就測驗,大家加油溫習!

大家好,

忙了20天的進修課程,而家可以上來看一看.  下星期就開始測驗, 我地大家都要提下佢地比心機溫習.  只要他們盡力而為.  至於課外活動,亞仔參加了3個,而家每星期1 3 5 都要留校,課外活動,   回來做功課又慢,而家開始將作息的時間減少.   
Candy

回覆:聖言中學家長交流區

請問聖言中學幾時開放日,thx

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

甚有共嗚, 要10黠過後才執書包, 希望測驗後, 會好一些

班主任真係超好,在放学後要全班留下,詳細再解釋 test paper

希望各同學仔, 努力加油

回復 grace_xian 的帖子

好像在    1/12/2012 (中一資訊日)   

可11月初致电学校查詢

grace_xian  多謝晒~  發表於 12-10-21 23:24

今日睇到報紙話有個聖言仔為情自殺大家認為使唔使同我地D仔仔講下呢件事?
當然唔係話咩好事情,但我覺得比佢地自已參考下,
呢個世界愛情唔係咁大不了姐!
大家認為好唔好?有無咁需要?:(

今日學校最後兩堂進行追思.  (本來英文).  由社工和老師分析人生的意義,並不是單一.  但是,我老公都同佢講了人生的意義.  所有的事並不是代表全部.   
Candy

這個師兄更是先鋒哥哥.  
Candy

醒目開學勳章

Hi, 各位好
測驗開始幾日,相信大家仔仔都努力溫書.
測驗成績也開始收到.希望大家滿意.
昨日我仔已收到中文科成績.
唔知今日有否其他科????

各位 hi!

仔仔都是已派中文科,今天會派數學!
昨天測IS,仔仔話難,大家小朋友OK嗎?
仲有三科,大家要加油!

請問如果没有學過奧數,能否跟得上聖言的數學,因我上網睇聖言的數好出色,我怕囝囝跟不上 。

大家好,
我暫時都滿意.  不過,亞仔因大意,所以地理不理想.  佢自己都話自己可以取好d成績.  但第一次,當佢攞經驗.

Candy
Candy

回復 KCMAMA 的帖子

我個仔在學校學,由學校老師教的.  不過, 在面試會有數學題,不是奧數.  但要轉數.  因為亞仔考的都不是奧數.  但我覺得小朋友的反應要快又要定.  

Candy

我仔初步聽佢口講測驗成績就一般般,不過比我預期D成績跌少左,希望以後日子佢會再努力D啦

大家又點呀?滿唔滿意呀?

我只是要求他盡力去溫習.   我叫佢溫習時都想 .

佢的中文是暫時最差的.  不過,我明白他的中文比較弱.  我接受的.
Candy

我都係一樣,溫習要認真和盡力就OK!
‹ 上一主題|下一主題