用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 delete
go

delete [複製鏈接]

delete
   0    0    0    0

不如等PN插班啦.

我囡囡大你個B半個月,今年會先讀PN,11月開學,為咗唔好落後咁多,9月開始每星期也返三天PLAYGROUP,不同環境的,等佢習慣一下上課。

另外,去年已先幫佢留位YORK K1,如果無學校收就照讀住先

其實我想直接讀K1.........成世流流長有排讀

juicypig    發表於 12-8-17 12:09
jerymama    你講得冇錯!  發表於 12-8-9 19:12

你BB11月出生、如想直接入讀K1。應該今年報名、2013年8~9月開始上學。
我BB細你BB6日(^^),今年已報左3間K1,及1間今年11月插N班的K1作後備。
你而家要簡學校及交Form架啦。

回復 unicorntwon 的帖子

我女11月尾,之前in左D n 班全軍覆沒,因為想入上午班,所以今年會搵K1,同埋D出名D既n班,到時再決定做大B定細B.

11月中都唔算超細, 我個細女12月..不過我覺得返左pn先算, 到時睇下佢進度再問問老師, 先再決定, 當然in就照in啦!

囡囡讀pn 目的係學習自理和群體生活,我沒有期望她在pn 可學到什麼,因為ABC,123及好多生活的單字、詞語她已學會了,而學校亦不會教這些。她現時已習慣每天看書和自動要求我們講故事,所以PN不是學術為主

引用:我囡囡大你個B半個月,今年會先讀PN,11月

原帖由 Doris_Ray 於 12-08-07 發表
我囡囡大你個B半個月,今年會先讀PN,11月開學,為咗唔好落後咁多,9月開始每星期也返三天PLAYGROUP,不同 ...
如何留位York k1? 本身是york pn student?

Doris_Ray  之前in pn,同步出offer  發表於 12-8-7 17:56

我都唔係好明.......咁即係今年報名讀2013-2014 的K1?
N 班我唔會報了

今年報名讀2013-2014 的K1 --> 細B
下年先報 2014-15 K1 or 今年報2013-14 n --> 大B

你BB2013年8月開學時、足2歳8個月、便可入讀K1
2013年開學的話、今年8~9月要報名、今年11月~出年1月左右Interview.
等2013年8月正式開學。

回覆:超細B (2010年11月14)申請學校,你地會點揀??

我會報心儀N班13/14年度,之後揀其他K1報。

回覆:超細B (2010年11月14)申請學校,你地會點揀??

我仔仔2010年11月25,細細B

囡囡11月30日出世,我都好頭痛不知怎樣介

adios 發表於 12-8-7 13:00
你BB11月出生、如想直接入讀K1。應該今年報名、2013年8~9月開始上學。
我BB細你BB6日(^^),今年已報左3間K1 ...
請問是哪三間?咁早就可以報名?

樓主其實明知小朋友是細b,學習和自理方面喺面試時一定會比下去,仍想佢直接上k1,除非把小朋友教得情緒很好,很有紀律,認識好多事,否則便不要選擇一些熱門學校。不是想潑冷水,我囡囡都喺細b(跟樓主小朋友細一天),佢本身喺托嬰園學習了很多東西,說話亦清晰,亦能分辯物件,自理能力亦較同年紀小朋友好。滿以為一定能面試成功,最後不是waiting list就是reject。得一間跟嬰園有關係的幼兒園收佢,當時先知道問題所在。咁細既小朋友差半年,佢哋既表現可以差好遠。囡囡當年面試就很易被其他事分心,喜歡做自己做的事(因環境新鮮,好奇探索其他事而唔聽大人講),雖然未至於扭計,但啲題目未問已答咗,老師睇唔到當然唔知佢識,問佢又唔答。就喺咁面試失敗是正常的。

我想說的是就算由細到大都有規律生活(從個多月便在嬰園長大到考k1),老師都話個小朋友紀律好,能自理,會自己穿鞋,會排隊,收拾玩具,不爭玩具,自己食飯,但一樣會出問題(我當時太定,冇同佢做足準備),何況一個完全沒有接受群體活動和自理能力訓練的小朋友?囡囡喺差不多一年再次後補面試同一間心儀幼稚園時老師亦奇怪為何當時學校唔收,最後亦能進入心儀幼稚園做細囡。所以視乎樓主想小朋友讀一間怎樣的學校而作出準備。

adios 發表於 12-8-7 13:00
我BB細你BB6日(^^),今年已報左3間K1 ...
咁早就要報名啦? 好多幼稚園9月先收報名表

yfchoy 發表於 12-8-9 10:41
樓主其實明知小朋友是細b,學習和自理方面喺面試時一定會比下去,仍想佢直接上k1,除非把小朋友教得情緒很 ...
咁我個仔係2010年10月出世, 你有咩建議? 我都好矛盾, 又唔想俾小朋友太大壓力, 但如果選擇2014年先讀k1好像又浪費了差不多一年.

angelaywtang 發表於 12-8-9 10:51
咁我個仔係2010年10月出世, 你有咩建議? 我都好矛盾, 又唔想俾小朋友太大壓力, 但如果選擇2014年先讀k1好像 ...

只要選擇正確,一年時間是不會浪費的,要知道人生每個經歷都係一個借鏡,只要會反思便不會浪費。首先問一問自己想要小朋友入讀一間怎樣的學校。好明白妳的矛盾,因我也經歷過。囝囝之前有否上過playgroup或pn?不是要歧視,可以細心留意身邊人或forum家長,有返學跟冇返學的小朋友喺行為上有一定分別,但當然父母的管教亦是重要的一環。現在囡囡上暑期班(全新環境,就算附近的地方之前很少去),幸運地佢從未扭計唔上堂(只是一次佢突然發燒唔舒服,大家亦冇為意下被小朋友撞到便哭着鬧情緒,唔開心。),但眼見每星期有兩三天會有小朋友喊唔返學(但哪些小朋友已返了一段時間)。何解呢?我不敢說,因有很多因素。再留意自己小朋友有否這情況並加以針對問題。不要給小朋友太大壓力,盡量用一些輕鬆手法幫佢克服困難,要讓小朋友知道返學喺必經階段。只要克服到獨立返學,餘下的事亦能解決。至於戒片方面,小朋友返咗學就好自然戒到片。食嘢方面(不管全日或是半天都會有茶點食),老師們對n班和k1小朋友喺好唔同,佢哋會預期小朋友已有小許自理能力,照顧方面亦沒有n班的周到(但亦不會唔理)。如果是全日班,更要解決瞓覺問題,不要依賴學校能為家長解決所有問題。
以上的情況喺想妳知道小朋友返學時所遇到的事,另外在學術上亦會有點困難,父母亦要認耐。囡囡的學校是出名催谷的學校,但幸運地囡囡仍喜歡上學。每個小朋友的發展不同,我之前是唔俾佢執筆寫字,連畫畫都冇要求。到k1時老師的評估喺小肌肉能力唔夠,要多加訓練,這可基於年紀細的理由。初時由於空間感和小肌肉發展不夠,寫字喺好困難,見佢好挫敗佢會咸,但半年過後便開始好過來,以這點來說可以看到其中一點大b和細b的分別。當然亦不能說細b每樣事情都差(她的記性好,但喜歡突發性雲遊,要老師叫佢嗰心返嚟),只是家長要接受小朋友的能力所及。很難告訴妳怎樣辦,但一定要細心觀察小朋友,不同階段對待小朋友的方法亦不同,完全喺鬥智鬥力。做細b有個好處就喺若然真的趕不上,可以留班,但亦要小心小朋友的情緒。若然認為小朋友仍未能準備好不便不要強求。但留意一點,不要令小朋友覺得父母認為佢唔得(就算喺事實),要常鼓勵嘗試。小朋友仍未識得辨別自己的能力,父母覺得佢唔得便自以為唔得。希望可以幫妳解決到矛盾!

angelaywtang  多謝多謝! 我幫我個仔報左個今年9月開學既playgroup班, 看下佢既發展再做決定. Thank you very much again for your useful information.   發表於 12-8-26 11:17
kufubaby  agree and support your share~  發表於 12-8-9 14:36
‹ 上一主題|下一主題