用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 圍棋或奧數
go

圍棋或奧數

想問大家有冇比小朋友玩過?坊間實在太多選擇,不知什麼選好,可否分享(九龍區)?

引用:我仔係kwun+tong上圍棋,可以試堂先

原帖由 杰杰媽媽 於 12-08-11 發表
我仔係kwun tong上圍棋,可以試堂先
請問可介紹嗎?近我喔!

引用:回復+MATHEWMA+的帖子 你仔是跟蕭院長學嗎

原帖由 chiu0128mama 於 12-08-15 發表
回復 MATHEWMA 的帖子

你仔是跟蕭院長學嗎 ?
我小朋友唔係學得好叻,但好有興趣,所以未能達到要院長教的階段

回覆:chiu0128mama 的帖子

不是呀!我小朋友係九龍棋院的陳老師教,中間都俾過李老師教,陳老師一䦕高班就立刻跟番佢,如果再高級D, 就會要由賀老師教喇!

回復 MATHEWMA 的帖子

你仔是跟蕭院長學嗎 ?

杰杰媽媽 發表於 12-8-11 11:22

請問kwun tong邊度呀? thx

杰杰媽媽  你上網search下---中國香港棋院  發表於 12-8-15 16:22

回覆:EvaKim 的帖子

我在棋院見幼稚園小朋友已開始學,當然因人而異,有些6/7歲已好叻了!

引用:謝謝大家的資訊。大部份人學圍棋都是在香港

原帖由 maggiechu 於 12-08-12 發表
謝謝大家的資訊。
大部份人學圍棋都是在香港兒童棋院和香港棋院,兩個院的分校位置都方便。請問多 ...
多㗎!每季棋院都有學內比賽,每年都有幾次公開比賽!

謝謝大家的資訊。
大部份人學圍棋都是在香港兒童棋院和香港棋院,兩個院的分校位置都方便。請問多唔多比賽交流?
而奧數有冇人學過可介紹?

杰杰媽媽  香港棋院一年有2次考級賽,對外比賽就一年都有3/4次,自由參加  發表於 12-8-12 10:30

幾歲開始比較好?

杰杰媽媽  棋既5歲已經可以,但奧數最少要識晒 +-X /  先學得.  發表於 12-8-12 01:50

2樣都係勁用腦思考,等佢可以從不同角度思考同一件事,可以更快去開發小朋友個腦,不過圍棋仲多樣好處,就係真係可以訓練提昇到一個人既EQ, EQ係可以練出黎既,當然都好多人天生EQ極高(我係其中一個,唔係真係對唔到我仔),但如果好似我仔咁未學棋前係日日大笑大哭既人黎,好恐怖,仲手腳好似不受控制咁,但宜家真係好左好多好多,雖然都仲係EQ好低.但總算可以控制。

我仔2樣都學左over 4 years

我個6歲, 係TKO 上圍棋 (太古同KT都有中心), 上左近1.5年, 我個唔係好叻數, 上圍棋幫不幫到唔知, 不過希望學識專心些同埋可以接受輸.

回覆:maggiechu 的帖子

我個仔已在香港兒童棋院學(佐敦)圍棋差不多6年,好多小朋友都在外面比賽win 獎!

小兒初小時曾於暑假上過圍棋初班, 他很喜歡, 買了套棋回來迫我們跟他日捉夜捉....(我們好可憐啊!)  後來開學後因時間/地點未能配合就沒再上了.  其實可以坊間有很多圍棋的書, 可以自學.

捉棋可以要用腦思考, 對於數理較佳的小朋友是一樣不錯的活動.
估計令千金的數學應不錯.

有冇人試過?小女很喜歡,大家有冇意見分享下?謝謝各位。