用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學 vs 福馬
go

九龍塘小學 vs 福馬

小兒派了哥哥就謮的福馬,又考到九龍塘小學,應選擇那一間小學。他剛上了九龍塘小學小一預備中文班,回家後,他十分不開心和不想返學,因為他聽不明白中文老師講普通話。若選擇了九龍塘小學,害怕小兒失去自信心和與哥哥作出比較。或放棄追求贏在起跑線,讓小兒與哥哥一起在福馬謮書。我內心十分予盾,請各位指教!

醒目開學勳章 貢獻勳章

點解讀福馬就唔係贏在起跑線?而kts就係?點解分開反而有比較?一齊就無?
首先,小朋友學pth好快,你報名時已知係用pth教學,點解唔同佢補補先?
其實,既然你hold住兩個位..俾我就繼續上預備班,睇吓之後會唔會好d再算,雖然..有d唔係幾好,但你都hold咗咁耐咯..
恐龍家

回復 Priscilla 的帖子

Priscilla,  請你考慮其他等緊學位家長焦急的心情, 快快放位. 謝謝.

樓主,小朋友而家遇到普通話問題絕對唔應該係你既憂慮,KTS同福馬係兩間非常唔同類型既學校,能否贏在起跑線則視乎係咪揀啱學校俾佢,我諗你應該考慮小朋友比較適合邊類學校。

如果弟弟想同哥哥一起,我個人覺得是好事。福馬都非常好,睇下您有無心機栽培佢。九龍塘小學有D科目比人教快半年,如果沒有這方面的預備,肯定不容易適應,加上如果他本人是比較慢熱,不愛爭勝的人,就更值得注意。建議同佢詳細分析2校的優劣,又商討可行的克服方法,然後比他自己選擇,他自己選的,會比較樂意用功和面對困難。我都是用這方法幫小兒。

我都不想hold住兩個位咁耐,希望在這星期決定,可以放位給其人。我必須首先多謝各位的意見。其實弟弟一直以來想與哥哥一起讀書,而我基於小兒三年幼稚園的成績名列前芧,所以為他選擇程度較深的小學。小兒是一位對自己要求高和自尊心強的小朋友,若遇到困難,他會不開心和認為自己沒有用。正如 ps-mon 所說,我已勸他要積極地面對困難,他依然不能克服其心理障礙。我希望在這幾天與他一起商討而作出選擇。

樓主
哥哥讀緊福馬, 弟妹都係SURE WIN, 弟要求高, 成績好, 返而讀邊都無所謂. 如果係普通讀書料子,返而讀私小會較好, 將來派中學, 九龍塘那幾間私小, 考最尾果班,都派到二線直資英中.  而福馬尾尾那批, 會派到什麼中學?

兩間好多方面都不同, 學生, 師資, 學舍.... 無必要比較, 家長心中有數.

我會選福馬, 因為成績OK又有哥哥照顧.