用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 社工的說話係咪一定要聽
go

社工的說話係咪一定要聽

請問大家社工的說話係咪一定要聽 ?小朋友唔想去住宿舍,社工係要一定去住,唔去就要搵人抬佢去宿舍.
咁小朋友係唔願意去宿舍,格更要佢去,有咩事邊個負責 ?
但係社工聽咗都係一定要佢去宿舍,遲d去宿舍都話唔得,咁點算呢 ?
有咩部門可以幫手 .... ?

有甚麼原因要去宿舍?

是自願?還是強制性?如果是前者,就要分析原因及選擇。後者是沒有選擇。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

大概,社工給的應該是專業意見,嘗試了解背後的理由,看看是否合理,若果合理,試試勸勸孩子!除非孩子不清醒,否則怎可能勉強抬他去?

照你意思,是該社工做事不合情理,但這只是你的個人表述。
如想認眞討論,請詳述前因後果,否則無人答到你。

回復 makchuimei 的帖子

hi makchuimei,

個人而言,社工良莠不齊,不可能每個社工說的話都是對的,最低限度,我就領教過一個官居高位的活寶社工,其高薪低能、陰險毒辣的表現,實在令人難以置信。

至於小朋友不願去,假如發生咩嘢事的話邊個負責,答案當然絕對不會是該社工,而是閣下自理,社工背後有龐大的利益關係,盤根錯節,如非親身領教個別社工的說一套,做一套,很難相信有部份社工卑劣到無所不用其極和作出誣告以陷害別人家庭為目標。

可以的話,請把你的境況pm我,我或許能提供一些資訊或經驗以作參考。

thomas_dad

rogerlam123  咁恐怖!!!???  發表於 12-8-9 23:27

回復 rarama 的帖子

agree!!!!!!!

睇你個CASE似係強制性入宿舍, 可否講多一點, 等大家俾俾意見.

回覆:rogerlam123 的帖子

強制性入宿舍,多數與孩子行為及家庭問題有關!

回復 makchuimei 的帖子

小朋友唔想去住宿舍,社工係要一定去住,唔去就要搵人抬佢去宿舍.
社工唔会找麻烦,无喇喇要求你的孩子(小朋友? 多大?), 必然是有法令授权他们才可執行的, 更加无人手随便搵人抬佢去宿舍, 如果是法庭强制令, 父母亦无權力反对的.  

回覆:annie40 的帖子

Yes! 會否法庭已出兒童保護令?如是,冇人幫到你,請與法庭和社工合作!

法庭冇强制令,法庭亦冇已出兒童保護令,母親同意就可喎 .. 社工的話.