用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急!!! 德雅 vs 黃芴南 (謝謝各位, 朋友決定了, 不用再覆 ...
go

急!!! 德雅 vs 黃芴南 (謝謝各位, 朋友決定了, 不用再覆了) [複製鏈接]

其實我都知唔係好關呢邊事, 不過, 我都唔知應該post係邊區, 希望呢區d媽咪可以比到意見!!!

代朋友問, 朋友的女兒, 現在係德雅升中三, 考前30名左右, 約13x 人, 咁來年度會做風紀, 又係紅十字會, 仲有其他活動... 咁朋友的女兒, 又考到黃芴南, 咁依家朋友/朋友的女兒, 都頭痛緊, 應唔應該轉, 兩個都十五, 十六, 想大家比d意見, 做個參考. 謝謝!!!

朋友已決定女女留在原校了, 謝謝各位回覆!!!

elbar  一動不如一靜   發表於 12-8-6 22:27
   0    0    0    0

二間差好遠,中三先轉 有得轉要快.請問是否德小升上????

真係好難決定,中三先係最大問題,又怕轉左唔適應,到時冇得揀科先.

但如果我估計到小朋友程度係新學校唔太差既話,我會俾佢轉校.

就咁聽你講,你朋友個囡應該都係好動型,我估佢係黃芴南都會讀得開心.

回復 chrischeung 的帖子

謝謝各位回覆呀!!!

唔係德小升上呀, 德小係男校呀!!!

係朋友個女呀, 朋友同佢女女猶疑左好耐, 唔知點選擇, 所以想問一問大家既意見呀!!!

miffy  德小點會係男校?? 我朋友個女讀緊德小  發表於 12-8-7 09:15

醒目開學勳章

咁點解當初會去搵學校先, 梗有原因呀, 咁現在呢個原因成唔成立?

您朋友擔心什麼?有小學的同學在裏面讀嗎,打去問一問便清楚。

回覆:LML 的帖子

朋友擔心個女轉校後,適應問題,又擔心成績跟唔上,影響升中四選科

回覆:chrischeung 的帖子

唔好意思,我攪錯第二間德小,佢女唔係德小升上去。

如果肯定你朋友女兒是band 1 學生,這便應該轉。但我見很多人都是考頭幾名才敢越級轉校,她是不是有特別技能呀?

以學校計,黃笏南一定係好過德雅,相信樓主都清楚。
小朋友咁大個人,讀書方面我地作為家長已很難強迫,靠佢自己自動自覺。
所以最好由小朋友作抉擇,或者最少要得到他們的同意。否則要他們改變學習生活,又辛苦左咁多,若然到時成績大倒退的話,想返轉頭就難!
:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題