用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 要教升上小一的小朋友去洗手間
樓主: wykman
go

要教升上小一的小朋友去洗手間

引用:不過屋企有工人姐姐照顧大小問題,+我個case

原帖由 SnowWhite.hebe 於 12-08-07 發表
不過屋企有工人姐姐照顧大小問題, 我個case同大家一樣, 全部由姐姐幫手清潔....搞到太依賴, sunday姐姐放假 ...
重點係忍手!叫工人姐姐合作咪理佢,唔係有排唔肯自己做。

而家天氣熱較好用來訓練,唔怕冷親佢地。教佢前講明陪多X次就要佢自己搞,嚴守對他們的要求,"忍手"要佢自己做,"袖手旁觀",吵到拆天都咪幫。佢唔肯自己出手就找D佢鍾意的嘢引佢,唔快D自己搞掂,阿媽就(吃/喝/玩)xx,當然佢完全到就獎佢xx。

咁我個女好叻喎,佢k3 開期初已經主動要自己清理。
我仲以為好多小朋友都識添!
不過,佢話學校厠所好得人驚,我都明嘅,無法啦急都要去。
叫佢去蹲厠(好似于淨啲),佢又話唔識,坐厠梗係dirty啦!

回覆:要教升上小一的小朋友去洗手間

阿女隻手好似吾夠長清潔。

因為平時出街我跟唔到個仔入洗手間,所以我3歲就訓練我仔去大小便,4歲已經完全無呢個問題。

我反而係擔心佢小息掛住食snack,趕唔切去洗手間…

little_yolky  吓, 你咁大膽4歲人仔就俾佢自己去公廁?  發表於 12-8-13 13:31

MaiGao 發表於 12-8-8 00:45
因為平時出街我跟唔到個仔入洗手間,所以我3歲就訓練我仔去大小便,4歲已經完全無呢個問題。

我反而係擔 ...
我仔現在上緊暑期班,都有小息,我一早已經叫佢一定要第一時間去洗手間,一上堂老師就未必比你去架啦。

clara1477 發表於 12-8-7 23:18
阿女隻手好似吾夠長清潔。

上小一點會手唔夠長呀, 我女年年都係全班最矮的一個, 佢 k2 都已經夠長可以自己清楚了.

回覆:MaiGao 的帖子

我怕我仔請晒D嘢俾人食,有D人鍾意搶人嘢食,唔係教個仔唔分享,係要看情況。

引用:我怕我仔請晒D嘢俾人食,有D人鍾意搶人嘢食

原帖由 minamina 於 12-08-08 發表
我怕我仔請晒D嘢俾人食,有D人鍾意搶人嘢食,唔係教個仔唔分享,係要看情況。

...
He will learn

marcuscyrus 發表於 12-8-8 09:28
我仔現在上緊暑期班,都有小息,我一早已經叫佢一定要第一時間去洗手間,一上堂老師就未必比你去架啦。 ...

我都有咁同阿仔講。
不過佢地無暑假班,到5/9先有小息。
依家只好日日提佢去完洗手間先做其他野。

阿仔學的興趣班老師都唔俾上堂時去洗手間,所以佢習慣去完才上堂。

minamina 發表於 12-8-8 12:33
阿仔學的興趣班老師都唔俾上堂時去洗手間,所以佢習慣去完才上堂。

咁呢個佢都係,只係學校同興趣班唔同,我相信唔玩到顛應該ok既。
同埋平時睇節目、望彌撒都慣過去完洗手間先入去,中間唔準出來。

我個女嚟緊升k2, 佢讀k1時已經話自己抺, 反而係我唔俾, 我諗到要開始喇!

阿仔之前係星期六9-12:30在某保良局小學學三項課外活動,中間得15分鐘小息,有次接佢時個食物盒沒動過,佢喊肚餓,佢話上完堂去完洗手間已快上堂,老師唔俾食。教佢爭取時間快D食,唔係餓偏佢,唔係我!

我仔仔都算唔錯,大小都可以自己搞掂,洗手習慣都好堅持。反而要提佢食完飯要抹咀,因為呢樣佢就成日唔記得

yhk329 發表於 12-8-8 15:27
都話好多幼稚園剩係識話佢地d學生成績點好點好,
原來連咁簡單的個人自理都無教
唔排除有d小朋友在家有人依賴先蝦姐姐/父母,我眼見都唔少。我兒學校都要佢地自己處理,細佬性格依賴d,有時o係屋企都gg左左又話自己唔識之類,我地唔睬佢,佢咪又係自己搞掂。
所以唔一定是學校問題

我教個仔自己清理PATPAT教2次就OK 我教完就出去由佢自己CLEAN UP 佢大叫唔識我都冇入去幫佢 就係出面再講多次點做囉 之後都係引佢快D出黎食蛋糕 唔係就比人食晒架喇 只要肯忍手 好快就搞掂

回復 jasonchloema 的帖子

My son will go to K1 in coming Sept.  He was very eager to clean up by himself after poo poo.  We let him do it first and then we do it again to make sure that he is clean.

幾個月前我已經開始要阿仔自己清潔,但系到依家佢都系去完要我幫佢,我唔理佢,佢可以系廁所坐成半個鐘,一路坐一路叫我,佢話驚D屎整到手,有時佢自己抹完洗完手出來仲同講覺得隻手仲系好污染啊

回覆:bbchoi 的帖子

係喇,阿女又係話蹲唔到(試過起街到同佢一齊試),見佢唔得我問阿女比支消毒液同紙巾佢好唔好?阿女點頭,仲問我〝老師會唔會唔比帶消毒液架?〞