用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 要教升上小一的小朋友去洗手間
樓主: wykman
go

要教升上小一的小朋友去洗手間 [複製鏈接]

我現在訓鍊女兒自己擦完PAT後,我再用紙巾幫她檢查,也OK

yhk329 發表於 12-8-8 15:27
都話好多幼稚園剩係識話佢地d學生成績點好點好,
原來連咁簡單的個人自理都無教
我又覺得呢啲嘢應該係屋企教, 唔應該只依賴學校。老師都好辛苦的。

little_yolky, 我會係門口等佢去完我先去。
有咩叫佢嗌出來。
so far除左開頭會唔夠高洗手外,都無求過助。

阿囡K3我已開始教佢自己清潔, 一早同佢講, 小學無學校嬸嬸幫架啦! 大個女, 咩都要自己做....同埋多D讚賞, 佢地真係好快學識, 家長都要學習放手, 唔怕佢地抹得唔乾淨, 暑期我已教定阿囡, 用消毒濕紙巾抹咗廁板及坐廁前面位先去, 而家出街會示範比佢睇, 再叫佢做

回覆:要教升上小一的小朋友去洗手間

我哋都係K3開始train佢抹patpat, 幼稚園都有教佢, 我返而擔心厠板dirty, 同埋佢吾記得帶厠紙。

小一, 除了小朋友自身問題外,

有點也很重要, 但好多家長也忽略了:
就是公德心, 要教導小朋友為他人設想
愛學校, 愛同學, 愛自己
切勿弄污廁板和地上.

最多人整污地方是:
一是用坐空凳方法如廁,
一是踏上廁版
一是一味如廁, 一味玩玩下
前兩者九成九會整污廁板同地下,
也大多完事後,一走了之,
下手同學,可慘 !

見過很多例子:
慣了那些如廁方法, 無論有心定無心.....
其他同學若忍受不了就會投訴給老師...
不受其他同學歡迎, 因為覺得好污糟....
給老師印象不好....
久而久之, 己覺得冇嘜吾妥, 長大了也沒有公德心....

妹妹豬 齊來做個好朋友)
‹ 上一主題|下一主題