用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四打後的成績一落千仗! 係咪真??
go

中四打後的成績一落千仗! 係咪真??

剛聽朋友的女兒說中四都有全科合格, 但到中四就只得1科合格, 是否都係個別情況??  

SORRY, 打錯, 係到中五只得1科合格!

回覆:中四打後的成績一落千仗! 係咪真

其實我覺得唔會個個都係咁
可能個中四選完科 上課同學習模式都同初中唔會 囝囡唔習慣的話 成績好容易會退
加上中四開始 學校會為左公開試調整校內的試卷難度  所以會出現上到中四成績大退的問題
不過只要中三升中四既暑假勤加苦工 就應該無問題

分數低了,但名次有沒有下降,若只是分數低了,可能是卷深了

smallfoothk  agree  發表於 12-8-16 10:03

因人而異

回復 701003 的帖子

If the study habit of the student has been to memorise all the course content (without indepth understanding and grasping the key issues) to prepare for the exam, it will be difficult for him/her to continue with this habit as the depth and breadth of the curriculum will significantly increase from F5 onwards.  The student needs to change his/her study habit in order to survive DSE!

cf1234 發表於 12-8-14 02:46
我反而高中成績好過初中好多...
初中果時試過去到100名左右, 好少少果時都係30名
但高中通常都係10名...... ...

唔好介意你讀band 幾 同埋係咪英文中學?

antia 的帖子

cf1234 發表於 12-8-14 20:49
band1英中
不過呢,到最後我中文都有lv5(DSE)
哈哈哈

我女兒又係中文很差, 中一至中三都唔pass, 點算? 已有私補, 可否指教下!

cf1234 發表於 12-8-14 20:49
band1英中
不過呢,到最後我中文都有lv5(DSE)
哈哈哈
你好叻wor! 我女間學校都有人聽過, 佢中文每次都唔合格, 但都拿到 4

level 5 = C (to B)

jimjimjim 的帖子

cf1234 發表於 12-8-20 19:35
嗯,照慣常convert方式和人數比例來說大概就是這樣啦
不過我除了用來排JUPAS作參考外我從來不會和AL比較
畢 ...

咁你現在怎樣......是否能升上大學?  現在大學程度是不是全 5 才可以?

cf1234 發表於 12-8-21 15:33
回復 antia 的帖子

升上大學了

請問入了大學主修什麼科目?

回覆:cf1234 的帖子

有無好的參考書或練習推介?

謝謝!
Kan