用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 担心亞仔唔知係唔係有自閉証
go

担心亞仔唔知係唔係有自閉証 [複製鏈接]

我家仔仔23months, 唔係好肯講野但識講A-Z,1-10和英文生字。
唔多願意同人溝通無interaction, 叫極佢個名都唔so人, 鐘意自已玩(唔洗人陪玩)
去親playgroup多數都喊, 唔係就自已走去玩或揾出口想走人。
同同期小朋友都冇交流, 可以用無視來形容。
唔太喜歡室內, 最近連play house都冇興趣。
好担心佢今年9月近PN, 驚佢適應唔到。

6    0    0    0

留意有冇眼神接觸
佢見到D野好得意,好好玩,會唔會想俾你睇?
冇就要去CHECK

醒目開學勳章

Quickily go to Do assessment la, my son was 90% same as your son.  He is 3 years old now and we have just finished the assessment from 協康會

醒目開學勳章

琴日返去協康聽Result.  阿仔被評估為"懷疑有自閉傾向".  心理學家話佢某程度上固執, 興趣比較狹窄, 同埋缺少動機去同別人( esp 同輩)溝通, 都有可能係有自傾.  不過另一方面, 又因為佢智力正常, 可以表達自己, 可以說到三元sentence & 係佢有興趣的事情同情況之下佢都有同別人溝通 (例如姑娘同佢玩車同玩字母時, 佢地係有交流&對話的, 而阿仔見到一架靚車仔佢係有主動show it to 姑娘), 同埋大小肌都冇咩問題, 所以又唔可以confirm 軒軒係有自閉症.

心理學家認為呢一刻冇需要轉校, 唔駛排I 位/S 位幼稚園.  佢又唔認為需要參加佢地協康會果個每星期五日果個intensive trainning (我之前仲諗, 如果要讀依個, 要成$8K 一個月, 仲要冇得再返宜家的學校, 要出去補習班, 一定破產)  不過佢都寫左信俾我地排E 位traning, 我琴日下午已經去北角排左了, 聽說好似都要排成年至有位上trainning.  

係呢個waiting stage, 我地要進行家居訓練, 同埋會join 協康的個別(one to one) 訓練.  

呀仲有, 寫左信去排兒童精神科, I am thinking QMM or 東區醫院 is better on this.

回覆:担心亞仔唔知係唔係有自閉証

提提你東區醫院無兒童精神科的,只有瑪麗有,不要白走一趟

引用:琴日返去協康聽Result.++阿仔被評估為"懷疑

原帖由 jelly-pudding 於 12-08-17 發表
琴日返去協康聽Result.  阿仔被評估為"懷疑有自閉傾向".  心理學家話佢某程度上固執, 興趣比較狹窄, 同埋缺 ...
請問家居訓練係有導師?定係家長自行訓練呢?

醒目開學勳章

回覆:担心亞仔唔知係唔係有自閉証

我地係請咗私人上門導師一星期一次。平時就自己在家同佢再做吓。

jelly-pudding 發表於 13-7-17 01:19
我地係請咗私人上門導師一星期一次。平時就自己在家同佢再做吓。
想問下你在那裡找私人上門導師? thanks

醒目開學勳章

My friend 介紹的.

回覆 jelly-pudding 的帖子

請問你係咪冇排政府直接去佐協康會?由第一次遞交申請表到完成成個assessment並拿結果前後需要幾長時間?花佐幾多錢?謝謝!
‹ 上一主題|下一主題