用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真收call ,你會唔會考慮
樓主: dindin123
go

崇真收call ,你會唔會考慮   [複製鏈接]

看過學校書單, 也買了書, 和其它學校家長也交換過書單參考, 其實崇真用的書和一些學校用的都差不多, 若都依課本教, 什麼算深什麼算淺呢? 淺應該都不會淺的太離譜吧? 我想應該都可以算是基本及正常程度吧!

回復 Charlotte_mom 的帖子

我相信港同也是間好學校, 不過因為區域不同, 離家太遠, 所以不是很認識這間學校, 最重要是孩子讀的開心!

回復 palapala 的帖子

仔仔是主流的

adacc 發表於 12-8-25 16:16
你說得都對,"淺"只是對我女兒來看法,
因為她連簡單動物名tiger elephant 都未識串,
書本上又沒有,

其實我覺得睇係好睇小朋友同學校的模式夾不夾. 我小朋友是崇幼生, 我發現佢K2已經可以讀得出9成佢見到的英文字, 出街坐車見到鋪頭招牌, 有英文有中文佢可以讀到大部份, 好多時的士司機叔叔都忍唔住話佢咁細點解識咁多字?! 我果時覺得好神奇, 佢話係老師教的, 我地無出去上任何普通話或英文班. 但我偶然同其他家長傾偈, 佢地話唔覺佢地小朋友唔係咁, 好似無返過學咁, 所以佢要上好多唔同"班", 覺得學校好似無教過o野. 亦有好似你話咩字都唔識串, 好似無讀過書咁, 激死呀媽的例子.

我其實抽到間幾top的津小, 出名谷成績唔錯, 我在教育界打滾十多年, 唔多唔少知道唔同學校"內部運作", 亦問過好多校長老師意見, 發現好得意, 小學的校長老師一面倒叫我揀果間津小, 因為覺得成績至上, 又有直屬英中, 又唔使交學費可以"留返o的錢來補習", 但教中學的就多數叫我選崇小, 叫佢覺得崇小成績唔top但亦差極有限, 但現今好多學生無創意及自信, 溝通能力弱上到中學令佢地相當頭痛.

講到底用家最重要, 在我而言我小朋友似乎under崇真的教學模式都叫"學得到", 而我同先生可能都係從事需要面對人的工作, 我地比較傾向培養小朋友的語言能力同創意(在我而言即係個人識轉彎唔好咁死! 我哩幾年真係俾好多讀書成績好好但常識比街市呀嬸更低的新人激到嘔血), 學術方面, 老實講, 其實間間都係靠自己, 學校邊有咁多資源補底? 拔尖可能會, 教深些係唔係好o的, 可能係o既, 但間學校"正常"我就收貨, 無論讀邊間我都唔會放晒手俾學校, 我反而想有多些空間去補充一些學校唔會教的知識

所以呢, 都係要睇小朋友適合與否, 同意樓上有人話無最好的學校, 只有最適合你小朋友的學校, 家長都係想同小朋友選最適合的

祟真課程應不會太淺,幼稚園己有中英默書,學校語言環境是我最喜歡的

醒目開學勳章 王國長老

LuLuLaLa999 發表於 12-8-25 18:15
看過學校書單, 也買了書, 和其它學校家長也交換過書單參考, 其實崇真用的書和一些學校用的都差不多, 若都依 ...

其實都唔係架.......我都有買舊書, 見到人地學校果本, 嘩, 密密麻麻全部都係字, 睇返我地學校果d, 邊有寫咁多野架
我個女今年有人俾左本中文教科書佢, 睇下, e, 幾新幾好wor, 到包書寫名時, meet左個label啦, 嘩, 原來下面有4層, 我個女已經係第5個用

所以就算同一本書, 都要睇下點教, 我地學校有校本, 所以有時教科書用得唔多lor

請問你個女係邊間小學啊?

回復 Michelle_Hung 的帖子

非常也十分同意Michelle_Hung!!

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+Charlotte_mom+的帖子 請問你個女係

原帖由 LuLuLaLa999 於 12-08-25 發表

請問你個女係邊間小學啊?
咪係港大同學會lor

引用:Quote:adacc+發表於+12-8-25+16:16+你說得

原帖由 Michelle_Hung 於 12-08-25 發表
其實我覺得睇係好睇小朋友同學校的模式夾不夾. 我小朋友是崇幼生, 我發現佢K2已經可以讀得出9成佢見到的英 ...

回覆:Michelle_Hung 的帖子

絕對同意!我個仔又係在短時間內可以讀到很多字。祟真老師是有一套方法令到學生喜歡讀書同唔怕phonics的。我同太太都覺得能夠令到小男孩愛上讀書是一件幾神奇既事。我地是不相信死操這一套的。不過個個家長同小朋友都唔同。都係選返自己覺得最適合既學校,免得之後要regret。

其實依家有邊間學校家長可以唔跟架? 如果孩子資質好, 舉一反三, 唔跟都有譜, 如果資質一般, 淨靠學校, 我覺得係家長大安旨意. 即係咁, 屋村學校都有學生考到名校 (即是水平高), 名牌幼稚園都可以有學生食白果.
我估咁唔鐘意TT, 係唔係覺得要比貴學費, 重要自己跟, 個心唔舒服, 條氣唔順.  
‹ 上一主題|下一主題