用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真收call ,你會唔會考慮
樓主: dindin123
go

崇真收call ,你會唔會考慮   [複製鏈接]

回覆:崇真收call ,你會唔會考慮

回覆:ps-mon 的帖子

唔係喎,我朋友個女讀崇真國際班,佢中一申請間間直資都收。有一間重比埋full year scholarship. 最後入左SPCC 中一都考得好前喎。我見個佢小六既同學,個個都好presentable 個喎。

papa66 發表於 12-8-22 13:08
唔係喎,我朋友個女讀崇真國際班,佢中一申請間間直資都收。有一間重比埋full year scholarship. 最後入左S ...

佢地基本上講緊主流部呀...主流部比國際部係差d嫁~~

嘩, 大家真係諗清楚, 免得後悔, 起初我都以為係一間好好學校....

好明白adacc的感受,知道學校唔適合小朋友,做家長的一定又心急,又心痛。
如果今年未能轉校,何不用一年時間鋪路,再考高一線的學校。不過,就要開始注意了解心儀學校的收生標準,再安排訓練小朋友了。在此祝adacc的囡囡入到一所適合她的,又能發揮她所長的學校。
我覺得每間學校都會有d叻人,或者成績差的同學,如果看大部份同學的表現來考慮學校的水準,會比較客觀。有時會想點解成績好的同學唔轉去d高一線的學校,我想是可能小朋友喜歡在此校,他能在學校發揮刑。

susuwai  AGREE  發表於 12-8-25 01:29
susuwai    發表於 12-8-25 01:28

十分同意ps-mon的意見, 今年九月兒子會上崇真主流小一, 看了大家的分析和意見, 反而更放心, 感覺自已沒有選錯學校.

每間學校一定有好有壞, 最重要是不是適合小孩, 如果只是看學術成績, 看升中派位結果來評定一間學校是好是壞, 實在很不合理. 最重要的應該是, 孩子在學校學習的開不開心, 和老師及同學相處的如何? 是否有真正培養出學習的興趣?

我所有知道, 每年每間學校都有學生轉走和轉進來, 只是比例多少的問題. 我很想知道, 要轉走的學生, 他們在學校都學習的很不開心嗎? 或只是家長認為學校有問題, 所以要幫小孩找其它學校呢?

LuLuLaLa999 發表於 12-8-23 15:49
十分同意ps-mon的意見, 今年九月兒子會上崇真主流小一, 看了大家的分析和意見, 反而更放心, 感覺自已沒有選 ...

你入到崇真都唔知應唔應該恭喜你,, 依家崇真最大問題係老師流失嚴重, 行政又嚴重混亂, 校長嚴重只顧面子, 攪埋一大堆科技野..但係我又唔見D學生有幾科技..學習是愉快的, 課程一D都唔深, 功課小囉.

adacc 發表於 12-8-14 19:13
我的原因可以不說
只說說女兒在這兩三個月考插班結果
王錦輝、嘉諾撒聖家:不收

甘究竟祟真係課程淺? 教師質數唔得還是咩原因?  私校來講甘既升中成績真係唔得WOR

老實講, 係父母都想小朋友升BAND 1 中學再入埋U架LA, 講咩老師有愛心, 愉快學習都係自己安慰自己!

回覆:JE0608 的帖子

課程當然係淺
老師雖然是好的
但舉步維艱被局限了
例如默書:中文只默10-15個詞語
英文就6-7句4-6個word
所以女兒又點會無啦啦搵字串
一係你靠自己同她找字學同串
一係由得她升上到某年級突然背默或者狂串字
聽同講就一定優勝
但支筆你就要自己努力
仲要背三字經同唐詩但不用默
學校注重活動教學會
突然下星期去參觀聽音樂會博物館及三天日營不用上課
每年六月頭就考大考
跟住成個月就為結業禮去綵排表演直到放假
記住差不多7月3、4日就不用上課
如果你去旅行就省錢了
當然不用交7月車費學費
適合與否是很難定論

回復 adacc 的帖子

聽起來崇真還真不錯啊! 謝天謝地, 若真要找間功課深, 默書多, 我都不用出來找私校了!
說真的, 若真要找學術深, 要入Band 1中學的, 那或許真不用考慮崇真,
但反之, 那也就是我會選崇真的原因了.

我能了解每個家長都希望孩子能入到band 1中學, 我當然都希望啦!
但若為此要付出的代價就是要辛苦的默書, 學的要深,  小學六年這樣過, 不是我希望給小孩的.

小學應該是培養孩子學習的興趣, 是快樂的,
當然每個家長都希望孩子是站在金字塔頂端的, 但總是要有人是在金字塔中間或底層的,
我不介意我的孩子暫時是在金字塔中間或底層,
即使入到Band 1中學, 都不表示保證未來在社會的成就或在家庭一定成功幸福的,
各位家長, 有時候真的不用太過緊張...(不過當然很難啦)
找個適合孩子程度的學校比較重要,
我的兒子是細仔, 我相信他會比較適合像崇真這樣的小學

PCLAM921  Support!! This is what i believe too! Mine is also細女。  發表於 12-10-17 03:33
Bosco爸爸  作為家長, 真心不希望看見子女將來入唔到U, 出來做份辛苦工作搵唔到食而後悔..
SORRY, 我比較現實  發表於 12-8-25 13:26

回復 palapala 的帖子

那你當然先恭喜我啦!
"學習是愉快的, 課程一D都唔深, 功課小囉" -- 這已經值得我開心了.
其它問題當然都還是問題, 若是真的, 希望學校趕快改善啦

雖則升中派位不理想,但能學好英語及普通話,終人受用

醒目開學勳章 王國長老

回覆:崇真收call ,你會唔會考慮

愉快學習亦係我揀港同既原因,我想要愉快學習,同時對質數有要求。港同愉快+活動足十二年,以往好多人估佢吾得,今年新高中+大學聯招終於有成績睇,以第一屆黎講,67%符合入大學要求,48%有聯招offer, 100%英文level 3以上,而level 5以上都有4x%,人均level 5都有1.88。無錯係比吾上d傳統band one頭名校,但despite有愉快學習生活,亦有機會放眼睇好多其他事(我好期待今年我女升中有份參與音樂劇,聽講由9月忙到6月好認真制作架),我心足了

回復 adacc 的帖子

原來聖家最終冇收你,我以為放咗個插班P2位,會輪到你添。
其實,讀私校,有人為咗讀得輕鬆,有人追求更高學術程度,無話對與錯。以我自己為例,聖家係收咗,但因為同原本間私校程度有差距,左思右想,認清自己目標係追求學術,就毅然放棄了。

Adacc,介唔介意pm我你轉去邊間學校?原來你個女考全級20,在我來說,成績幾多,換轉係我都expect佢好易轉校,估唔到結果係咁。

LuLuLaLa999 發表於 12-8-25 00:29
回復 palapala 的帖子

那你當然先恭喜我啦!

真開心找到志同道合, 那就一定恭喜你喇, 我都希望校長盡快解決學校內部安排及行政問題,:(, 你是主流部還是國際部?希望你同你仔仔讀得開心:loveliness:

小朋友適應力好強, 要睇佢個料子谷唔谷得, 如果小朋友谷得, 放佢係一間淺既學校, 係浪費佢既天份, 反之, 佢唔谷得, 料子唔係咁夠, 太谷係辛苦佢....
所以, 唔係話深一定好, 淺既一定唔好.....基本係, 我...個人會俾佢試下"谷", 得既如魚得水, 唔得既會同佢轉校, 起碼試過, 不會後悔, 好過以後入唔到BAND1中, 入唔到U才後悔

另外, 如果唔係公務員, 無資助, 真心覺得真係好貴, 除非派位唔好, 又叩唔到門, 否則真係要考慮清楚.....不喜勿插, 只是希望大家交流一下

沒有好不好的學校,只有合不合適的學校,若覺得重學術教得深適合的話,就去那些學校吧! 不要話教得"淺"的學校就不好! 小朋友的成長應該有很多方面的。

有些家長喜歡長期處於作戰狀態,另外一些(包括我自己) 會較着重德育發展。選學校要睇自己取向和孩子能力, 留一點空間給孩子和自己,發展個人興趣,或許得着更多。

回覆:BabyYukYuk 的帖子

你說得都對,"淺"只是對我女兒來看法,
因為她連簡單動物名tiger elephant 都未識串,
書本上又沒有,
來來去去都是默簡單句子,
都是我太懶惰太依賴了學校!
而且,今年都有幾位同學要留班,對他們來說又真不公平!
沒有學術要求,這校是適合不過!
恭喜你們找到適合學校了!

‹ 上一主題|下一主題