用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問男仔選一條龍學校有咩選擇?
go

請問男仔選一條龍學校有咩選擇?

請問男仔選一條龍學校有咩選擇?

回復 tsc911 的帖子

佐敦德信, 有幼稚園, 小學 (男校)和中學  (但應該吾係一條龍)

協和 - 有幼稚園, 小學, 中學 (但吾知是否一條龍)

培正  - 有幼稚園, 小學, 中學 (但吾知是否一條龍)

民生  - 有幼稚園, 小學, 中學 (但吾知是否一條龍)

崇真 -  有幼稚園, 小學, 中學 (但吾知是否一條龍)

禮賢 - 有幼稚園,  中學 (吾知有冇小學 - 但吾知是否一條龍)

應該仲有, 請大家幫手 update 下

醒目開學勳章 貢獻勳章

pc一定係龍,100%上小學同中學
民生小一位比kg少,大約係7成人可以上民小
TT就多數係自己走,因為學費貴、中學唔係龍等等
其實宣小都收一半宣幼畢業生,不過無中學
禮賢有小學,不過我唔清楚收生情況
恐龍家

培正只是直屬中學..
http://www.chsc.hk/psp/psp_sch_l ... ict_id=6&page=5

好似話高主教係一條龍,有冇人知?

高主教都係直屬中學...
http://www.chsc.hk/psp/psp_sch_l ... ict_id=5&page=2

spmok1999 發表於 12-8-7 08:45
培正只是直屬中學..
http://www.chsc.hk/psp/psp_sch_list.php?lang_id=2&search_mode=&frmMode=pagebreak& ...

Agree. 培正小學seems not 100%上中學.

醒目開學勳章 貢獻勳章

dwkw333 發表於 12-8-7 13:59
Agree. 培正小學seems not 100%上中學.

according to 版主之前講過,現時有兩間津貼中學會放棄第一輪自行收生去收外要d叻人,留返d位俾自己嘅小學生
呢兩間學校係培正同聖類斯
所以,只要你想留低升上去就有位

pls correct me if I am wrong
恐龍家

小曳人 發表於 12-8-7 18:22
according to 版主之前講過,現時有兩間津貼中學會放棄第一輪自行收生去收外要d叻人,留返d位俾自己嘅小 ...

The information was come from my colleague. His son was a PC P6 student last academic year...

但培中中一唔係比培小小六學位少?

請問龍校同直屬中學既分別係咩呀?

小曳人  收自己學生%唔同  發表於 12-8-8 06:46