用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有無21個月既bb...有以下情況中, 是否有中度自閉 ...
go

有無21個月既bb...有以下情況中, 是否有中度自閉 [複製鏈接]

囝囝平時有以下的行為 :-
1. 主食方面只係食好傑既粥仔同奶(唔係用啜啜杯飲) (但係每次餵第一口粥仔果時都好艱難), 試過比字母粉/通粉佢食一定令頭同大喊唔食, 生果方面只會食香蕉, 至於其仔麵面,糖同餅佢一d興趣都無, 總之對食好無興趣, 而家仲未識自己食野
2. 玩具方面佢最鐘意玩車車, 但係只係鐘意自已一個係度玩, 同埋教佢玩其他玩具...例如積木及其他益智玩具佢都唔會模仿你咁玩...同埋你一拎左佢d玩具佢會不停圩喊
3. 只鍾意料好熟既人玩....都會玩到好開心大聲笑...但係如果一d唔熟既人同佢玩佢會唔理人不過會望住果個人
4. 仲未識講野...只係會發baba mama音, 想要果樣野唔會指偽....只係大聲叫or喊
5. 叫佢個名心情好先即刻應你.....平時你叫佢10次先可能會應你一次
   0    0    0    0

建議快去做評估。

回復 vtam 的帖子

你講得出「中度自閉,相信梗係做過評估。我囝囝兩歲時同你囝囝的表現相若(或者比佢更差),仲評為「中度自閉。經過年半既訓練,而家佢各方面而有顯著分別,仲會喺9月份入讀主流K1!因此,而盡快安排佢去做訓練呀!

我只係去左政府排期見醫生咋!不過要等6-8個月先幫我做評估!
我而家想去出面做評估...但係唔知邊一間係好呢?!你果時係邊間做架?同埋而家仔仔係邊度訓練呀?

乜A仔都有分,初度...中度...高度?
我係CAC做完評估,証實是自徵,不過報告裡沒寫是乜野度,請問點分架?
小兒27M,只係唔望人同未講句子,大卑氣,其他行為正常,教完都好快學會,識A-Z and for 同1-30英文,所有形狀既英文,迷上數字同a-z,肯同小朋友玩,唔怕人同唔比我拖,勁鐘意出街,出街唔比我拖自己走左去,我就要死追.........只肯食奶同麵,糖等,評估時的20分鐘內乜都跟到做,但之後冇耐性要自行開門走...咁就要排S位,請問是乜野度呢?

協康幾好,好有經驗。

唔好諗咁多,有懷疑就快D去評估。而家係8月份,如果真係輪特殊幼稚園,可能下年2013年8月份有幾會入學,如果唔得,2014年8月都好大機會有。但係如果你等多幾個月先排,就可能要到2015年8月先有得讀。

我都係緊緊排到(2010年8月評估及CAC排位),如果當初遲多一兩個月先評估就慘,就要等下年先有位,咁就排足3年,5yr先讀就太遲了。

希望你睇得明我寫咩。

記住兩手準備﹗搵左N班比佢未呀?

babycat9001  請問等左一年中逃有冇同小朋友做私人訓練?  發表於 12-8-7 15:43

回復 Olympian 的帖子

private s school for 2 years.

Hi BABYCAT,

我只係見網上D人寫分初度...中度...高度, 我先咁寫咋!我都唔係好清楚架!
我覺我你個仔同普通小了友無咩分別, 只係有脾氣同唔望人..我見好多小朋友都係咁佢佢地只需讀普通幼稚園已經OK

HI OLYMPIAN,

我明你既意思呀!!不過我考慮緊好唔好比佢讀下出面果D治療自閉症既課程然後先去做評估呀?你囝困有無讀呢D班呢?同埋佢自閉嚴重嗎?
同埋CAC即係邊間呀?

vtam,
我會建議,如果經濟許可,應立即找私人評估,但也要排政府做評估,當然你也可外出找訓練及治療給仔仔,但不做評估又如何確定到仔仔的需要呢?加上評估都要等的,而等的過程又無任何損失的,到你等到政府評估,仔仔的情況可能不是你預先的情況了.與其自已擔心,不如早日行動,盡早掌握資料,看仔仔有何需要,免得日後...........

我有D咁既感覺...
自從小兒在CAC評估完係A仔之後,我不停上網搵D有得資助既私人OT,ST,PST報名,全部課程都要我先交出CAC份報告出黎,証實小兒係A仔自會肯比我報名,之後先要自費比人評估,評完出黎全部都同CAC份報告一樣,冇乜新驚或喜,再等幾個月至一年不等才有位比到我...
我想講既係,我個仔已經在不同既私人評估左好多次,所謂既評估員,你跟本都唔知道佢係乜水,有乜支力黎評估我個小朋友呀?講就好似專業人任但實際C9一名都可以叫自己做評估員...點解我會咁講...有次我帶小兒到一間收費$300既地方做評估45分鐘,個評估只外表得果20歲多既女仔,一面做一面睇到個鍾實...總之我覺得除左等CAC,或政府應可可以比報告給社工排位既評估黎做之外,其他方間既所謂評估都係呀豬呀狗都可以做,TOP得就得啦!

回復 babycat9001 的帖子

Agree!
所以揾私人評估都要小心選擇。一般而言,平野無好,最緊要於評估前問清楚評估報告是否受政府認可,可否用嚟申請政府資助既學位。

vtam 的帖子

我仔评估後才做训练'。让评估员看到你小明友最真实的一面是重要的。因为大家都可以了解小朋友的需要·,安排相应服務。

‹ 上一主題|下一主題